Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie Zdalne błyskanie

Witam
    Mam lampe SB-600, wszystko jest juz ustawione na zdalne sterowanie, jednak nie mam pojecia co musze ustawic w body by taki efekt uzyskac, lampa jest na statywie. Czy wbudowana lampa tez musi wyzwalac swiatlo, czy nie? Czy gdybym podlaczyl SB-600 do body a na statyw dał stara lampe toshiba 320 + fotocela, tez uzyskal bym ten efekt?
    Z gory dzieki, pozdrawiam
    D50 + Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED + Nikkor 70-300mm f/4-5.6 G

autograf
    Gość

Domyślnie

Ze stopki wnioskuję, że masz model D50.

Z tego co wiem, nie wyzwolisz z D50 bezprzewodowo SB-600. Kiedyś miałem podobny problem.

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=46711

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=47447

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=49774

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

Gdybym dokupil fotocele i zamontowal do Sb-600, wszystko by chodzilo? w body musialbym cos ustawiac czy nie?

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    jak pod SB600 podepniesz fotocele to tak - zadziała (lampa wbudowana w tryb M i sb600 w M) ; jak nie podepniesz to nie zadziała, bo SB600 nie ma trybu SU4 działającego jak zwykła fotocela - fotodioda w sb600 reaguje tylko na sygnał CLS...

d70s juz obsługuje CLS - wchodzisz do menu aparatu ustawiasz lampe w trb commander (wybierasz tam sobie kanał i grupę) a lampę ustawiasz w tryb remote i ustawiasz tą samą grupę i kanał co w aparacie ( grupa: A, kanał: 3).

Lampy zdalne w systemie CLS są sterowane za pomocą błysku lampy wbudowanej, lampy SB800 lub sygnału w podczerwieni z kontrolera SU800.

Może być?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

A gdyby w body byla lampa SB-600 na M, a na statyw umiescilbym toshiba 320 - oczywiscie w M, bo tam nie ma co ustawiac. Tez odpaliloby? Czyli pozostanie mi kupic ta fotocele zeby robic portrety na dworze z oswietleniem bocznym

Domyślnie

tak, dokup fotocele, będziesz mógł pracować w trybach M lub A lampy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A nie byłoby warto spojrzeć na coś takiego?
    Nigdy nie korzystałem z fotoceli, ale coś mi mówi że w przypadku doświetlania lampą off-camera portretu w plenerze natkniemy się na dwa problemy - po pierwsze fotocela musi widzieć błyskającą lampę wbudowaną, co ograniczy pole manewru, po drugie zaś - czy przy ostrym słońcu lampa wbudowana błyśnie wystarczająco mocno żeby fotocela to zauważyła?
    Ostatnio edytowane przez adam.dorozinski ; 13-10-2008 o 11:12

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tak, dokup fotocele, będziesz mógł pracować w trybach M lub A lampy.
    Toshiba 320 jest tylko manualna, wiec bedzie chodzila?

Domyślnie

tylko w trybie M skoro nie ma A
    pisałem o trybach lampy, nie aparatu.

wyzwalanie radiowe jest ciut droższe, ale ma swoje plusy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja mam fotocele z allegro (za 35zl) i moja sb-600 nie wspolpracuje. Chyba mi styki zwiera, bo jak nia ruszam na fotoceli, to sama blyska, ale blyskow z aparatu nie przenosi. Nie wiem jak temu zaradzic, czy pozaklejac styki. Wiec jakby co to nie kupuj tych najtanszych fotocel.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów