Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Czy robic partycje ??

Witam,

jutro bedzie moj komp formatowany i zastanawiam sie czy nie podzilic mojego dysku.
    nie jest duzy- 70 czy 80 Gb.
    Watpliwosci mam takie czy jak potem zainstaluje CS3 i NX2 a bede mial dysk podzielony np na połowe to czy te programy nie bedą potrzebowaly wiecej miejsca.
    oczywiscie zalozenie jest takie ze XP zajmuje troche miejsca, do tego zainstaluje CS i NX na tym samym dysku to czy to nie bedzie malo?
    jakie tu jest najlepsze rozwiazanie? dzielic nie dzielic? jesli dzielic to jak (moze nie na połowe) i moze nie instalowac tych programów na C:/ ?
    z gory dzieki
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Dziel obowiązkowo. W razie problemów z systemem będziesz mógł bezstresowo skosić C: a dane bezpiecznie będą na D:.
    Możesz przyjąć dwie strategie:
    1. Dysk pierwszy absolutnie wyłącznie na Windows, sterowniki i programy najważniejsze do funkcjonowania komputera, a partycja druga na całą resztę, w tym PS i CNX. Sugerowany przeze mnie podział: 10GB:70GB(czyli reszta).
    2. Partycja pierwsza to Windows z programami użytkowymi, a druga to wyłącznie zdjęcia, mp3, filmy, dokumenty itd. Podział sugerowany: 25GB:55GB.

Przy dysku tej wielkości polecam opcję 1. Jakbyś chciał się super zabezpieczyć możesz dać na pierwszą partycję 15GB zamiast 10GB, bo w sumie po instalacji łatek, service packów itd. XP potrafi troszkę spuchnąć.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

świetnie.
    wielkie dzieki, o czyms takim myslalem ale chcialem to potwierdzic.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ja robię dokładnie tak jak Fenek i jest to wg mnie świetne rozwiązanie. Muza, filmy, zdjęcia itd. na D:, a Windows i stery na C: - jak coś zacznie mulić to wiersz poleceń, format C: i po kłopocie
    D200 | MB-D200 | T17-50/2.8 | N35/1.8 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micak Zobacz posta
    Ja robię dokładnie tak jak Fenek i jest to wg mnie świetne rozwiązanie. Muza, filmy, zdjęcia itd. na D:, a Windows i stery na C: - jak coś zacznie mulić to wiersz poleceń, format C: i po kłopocie
    Nie do końca zapewne robisz jak ja bo u mnie 25GB na XP, 25GB na / i 60GB na /home Wiem, czepiam się.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Wiem, czepiam się.
    no troszkę
    D200 | MB-D200 | T17-50/2.8 | N35/1.8 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

a ja robie jeszcze inaczej - od lat - i sprawdza się:C - system (tylko i wyłacznie) D - aplikacje , no a dalej w zalezności od kompa dysku itp. i przenosze systemowe gówno jak TEMP / tempor. internet / moje dokumenty itp na partycje inne niz systemowa - sprawdza sie potem przy przywracaniu, kopiach czy skanowaniou... polecam

Domyślnie

Ja bym nie dzielił na partycje, szczególnie tak małego dysku.

ps Temp nie ma sensu przenosić jeśli się regularnie czyści. Co do "formatu przy podziale w razie problemu" - po co ? lepiej włożyć płytę z windą która naprawi system (można też zainstalować ponownie bez utraty dokumentów) ... z czasem lepiej całkowicie przeczyścić dysk aby "odnowić" MFT.

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Możesz przyjąć dwie strategie:
    1. 10GB:70GB(czyli reszta).
    2. 25GB:55GB.
    Właściwie to ten dysk ma niecałe 75 GB
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 13-10-2008 o 11:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Co do "formatu przy podziale w razie problemu" - po co ? lepiej włożyć płytę z windą która naprawi system (można też zainstalować ponownie bez utraty dokumentów) ... z czasem lepiej całkowicie przeczyścić dysk aby "odnowić" MFT.
    Tyle że jak np. wirus się rozlezie na takiej partycji, to tego typu reinstalka niewiele pomoże. Ja bym też podzielił, zresztą tak też zwykle robię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulus Zobacz posta
    Tyle że jak np. wirus się rozlezie na takiej partycji, to tego typu reinstalka niewiele pomoże. Ja bym też podzielił, zresztą tak też zwykle robię.
    No właśnie o to chodzi ... jak się wirus rozlezie to podział na partycje niewiele pomoże.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów