Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: D200

Domyślnie D200

Witam wszystkich,
    (jako, że pierwszy to mój post)

W najbliższym czasie stanę się szczęśliwym (oby) posiadaczem body D200 i mam dylemat...
    Po pierwsze - pierwsze lustro w moich rękach (dotychczas kompakt s5800 fujika)
    Po drugie - mała wiedza na temat lustra...

Moim celem foto są portrety (głównie), imprezy okazjonalne (zjazdy itp.) i śluby (kościół, ciemne pomieszczenia). Dodatkowo lubie pstryknąć jakieś makro... ale na tym narazie się nie będę skupiał.
    Na początek chcę kupić dwa obiektywy:

Nikkor 50mm f/1.8
    Tamron 28-75mm /2.8

Proszę o radę czy to dobry zestaw dla początkującego.

Domyślnie

Temat rzeka i zaraz sie dowiesz ,ze to tu juz było. Zrób sobie kawę, usiądź i poszperaj po forum. Naprawde znajdziesz wszytko czego chcesz sie dowiedziec. Zacznij od instrukcji obsługi D200. Pozdrawiam.

Domyślnie

jakaś wskazówka to jest no dobrze, to robię herbatę (z uwagi, że kawy nie pijam) i zaczynam...

Domyślnie

nie pomysl ,ze mówie to złośliwie ale watpie by komus chciało sie przepisywac po raz kolejny to co juz było. Ja osobiscie z D200 tak na dobre zaprzyjaźniłem sie dopiero po kilku miesiacach intensywnego focenia. Co inne szkło to inne zachowania ale puszke sobie bardzo chwale.Jedno co mozesz na poczatek zrobic to kupić zapasowy akumulator ,przyda sie

Domyślnie

Jak pisze przedmówca: drugi aku to podstawa. D200 lubi prąd, a jak się będziesz uczyć D200 to zdjęć trochę napstrykasz. Zdublujesz sobie ogniskową kupując 50 i 28-75 (aż tak Ci jest potrzebne to 1.8 specjalnie czy uległeś opinii, że 50/1.8 opłaca się po prostu mieć, bo niezła jakość za niską cenę?). Zgrywaj zdjęcia tylko przez czytnik. Czytaj instrukcję. Szukaj poradników fotografii (masa na sieci tego leży, nawet po polsku). Jeśli ciemne pomieszczenia, to kup sobie dedykowaną lampę (np. Nikon SB-600 czy 400, tzw. Sabinki). I czytaj, czytaj, czytaj, również forum. Z dorby tydzień życia Ci zejdzie, zanim przyswoisz trochę wiedzy, odsiejesz część opinii. Puszka zacna. Jako podpowiedź: od D200 wzwyż masz w cyfrze pomiar światła ze szkłami manualnymi. Zaparz sobie duuuużo herbaty

Domyślnie

Mam spory kubek (1L), więc myślę, że na trochę wystarczy.
    Szczerze - uległem opinii, że warto go mieć :P no, ale skoro mam odsiać trochę opinii...
    Trafiłem dlatego tutaj - aby zweryfikować te opinie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vredota Zobacz posta
    Jak pisze przedmówca: drugi aku to podstawa.
    Też chciałem od razu dokupic drugi po tym czego naczytałem się na forum o prądożerności D200, ale na szczęscie wstrzymałem się z zakupem i okazało się, że w moim przypadku jeden w zupełności wystarcza ...
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

no i w taki sposób opinie się weryfikują bardzo szybko
    wiem - po moim kompakciku - że mi zawsze (podkreślmy to słowo) jeden komplet nie wystarczył :P a wręcz dwa czasami się kończyły i poszukiwałem jakiegoś kiosku z paluchami

Domyślnie

D200 to fajna skrzynka. Co do szkła to kup lepiej Tamrona 17-50/2,8. Na początek wystarczy. Co do ciemnych pomieszczeń to kup eSBecje 800.
    Drugi akumulator w 200-ce jest tak samo potrzebny jak karta w aparacie. MUSISZ GO MIEĆ!
    Pozdrawiam
    analog,analog,cyfra,szkła,lampy & dobre rady

Domyślnie

dobre szkla... ale 28mm na krotkim boli mnie. dosłownie boli ... czlowiek ciagle wpada plecami na rozne przeszkody. ;]
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów