Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: komputerowo

Oszczędny w słowach Awatar cpl
    Miasto
    Wacławice/Przemyśl/Lublin

Domyślnie komputerowo

Trochę odkopane zdjęcia bo jeszcze z maja 2008. Byłem na LANParty podczas Juwanalii na mojej uczelni. Proszę o komentarze do zdjęć. Od razu uprzedzam że nie są porywającej jakości ze względu na ciężkie warunki oświetleniowe. Zresztą moja puszka też nie jest rewelacyjna (D40). Jednak nie chodzi mi o ocenę jakości a treści.
    Z góry dzięki za wypowiedzi.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    D40 | N 18-55 | N 55-200 VR

Domyślnie

zdjecie numer 2 niepotrzebne jak dla mnie.Puszka nie rewelacyjna ale wydaje mi sie ze wystarczylo troche oslabic lampe i juz byloby lepiej na zdjeciu numer 6chociazby

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Niestety : nie ostre , strasznie szumią , nie są doświetlone ( nie wszystkie ) , jak z lampą to uważaj aby cień nie padał za człowiekiem , brak emocji aha i nie ciekawe kadry. Pozdrawiam

Domyślnie

Wnioski nasuwają się takie, że nie masz jeszcze sprzętu do dokumentowania takich wydarzeń, powinieneś wykorzystać go zatem w warunkach bardziej sprzyjających. Idź w plener w słoneczną pogodę. Tam poznasz aparat, zrobisz kilka prawidłowo naświetlonych zdjęć i polubisz go, bo zobaczysz, że jednak robi dobre zdjęcia. Jeśli zaś chcesz bawić w reportażystę, to musisz zaopatrzyć się w jaśniejsze szkło lub w lampę zewnętrzną. Ta pozwoli Ci odbić światło od np sufitu, eliminując cienie fotografowanych obiektów.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Domyślnie

Kadry są nie za ciekawe , duże szumy , brak ostrości , zdjęcia wyglądają jak by były zrobione jakimś słabym kompaktem .
    Masz fajny aparat który może dużo tylko trochę się postaraj poczytaj instrukcje po eksperymentuj na trybie manualnym naucz się go w pełni obsługiwać. Jeszcze raz powtarzam to nie wina aparatu ani obiektywu ćwicz dalej a na pewno się wprawisz . W przyszłości kupisz jakieś lepsze szkło ale na razie ci to co masz wystarczy .
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

Oszczędny w słowach Awatar sirtorpeda
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Wg mnie nierówny poziom zdjęć.

Są takie, któe się nie nadają:
    2 - lampa, nie widać za bardzo co facet robi
    4 - po prostu strzelone misie z tyłu, nie ma na czym oka zawiesić, straszny bałagan w kadrze
    6 - lampa, kadr nieciekawy, nie wiadomo za bardzo nad czym się pochylają
    7 - szkoda, że twarz chłopaka jest zasłonięta, wtedy byłby kadr pokazujący ogólny obraz i jednak zdjęcie od lewej powinno zaczynać się monitorem

Reszta to:
    5 - lampa źle użyta, kadr w sumie ok, widać paru ludzi ze słuchawkami na uszach, jako część większej całości ok --> jednak tutaj potrzebowałyś albo takiej obróbki, w której pan po prawej goinąłby w cieniu - bo jest nieostry - albo naświetlenia bez lampy, wtedy nie zwracaby tak na siebie uwagi, masz tak zrobioną fotę numer 8 i poza straszliwymi szumami nie jest taka makabryczna
    1 i 3 to w sumie podobne kadry, z tym że ten drugi jest za bardzo zaśmiecony, ściąłbym po bokach i na góze tworząc taki wysoki pion no i monitor tego drugiego nie mówi wcale 'hej, tu jest LAN Party, my tu rżniemy w CSa' - pownieneś poczekać na bardziej malowniczy 'obrazek'
    9 i 10 - znów podobny pomysł, , z czego 9 jest fajniejsza ale i tu i tu masz poruszenia - rozwiązaniem dla takich zdjęć bez lampy (a uwierz, będzie WIELE sytuacji, gdzie lampy nie możesz użyć) są zdjęcia seryjne - robisz 10, wychodzi jedno, ale wtedy 'masz klatkę' i to do tego ładnie naświetloną
    mam zaczopistego awatara z canonem, o!

Uprawnienia umieszczania postów