Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Tamron 17-50/2.8

Na tapczanie siedzi leń

i zamiast samemu poszukać to pyta, czy ktoś widział na świecie testy nowego zooma Tamrona i czy znalazł (nie uwzględniając allegro) lepszą cenę od 1440 PLN (e-cyfrowe).

A najlepiej, czy ktoś już go nabył i co o nim myśli?

ZGD
    Paweł

Heh heh, nie lubią leniuszków...
    No to 2 testy tu znalazłem.

http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm

http://www.bobatkins.com/photography...50_review.html

Pozostają żywe opinie prawdziwych użytkowników.
    Fiat Lux

Domyślnie

No ja mam tego Tamronika od niedawna. Ale nie miałem zbyt dużo okazji, żeby się nim pobawić, ot 2 razy krótki spacer - sesja dopiero teraz się skończyla Ale pierwsze wrażenie pozytywne. Mogę coś pstryknąć i wrzucić, jakieś propozycje?
    pozdrawiam, IT

Domyślnie

no w końcu ktoś się odezwał, też mam chrapkę na tego Tamronika, ale jego dostępność (do Nikona )określają na początek lipca( ciekawe jak Tobie udalo się go zdobyć).
    Jak wygląda szybkość ostrzenia, precyzja focusa i głośność pracy.
    I poproszę jakieś fotki

Domyślnie

Podłączam się do pytania Pedrosa, opiszcie swoje wrażenia oraz namiary na sprzedawców
    Canon 30D + BG-E2 + 17-40L f4 + Sigma 100-300f4 + 580ex + Shoe Cord 2

| www.maciejkuron.pl |

Domyślnie

Jeśli chodzi o moje odczucia, to należy je traktować jako odniesienie do kita z D50 oraz do Nikkora 50mm 1.8D, bo na razie tylko z takimi miałem okazję dłużej popracować.
    Jeśli chodzi o głośność, to ostrzy głośniej niż kit, mniej więcej tak samo głośno jak 50mm. Precyzja focusa - dotąd się nie pomylił, ale mowię - mało się nim jeszcze bawiłem. Co do ostrości, dodaję kilka fotek full size po odchudzeniu do 1,5MB (imageshack).

f2.8 19mm 1/2000s

Porównanie ostrości dla f2.8, f3.5 i f5.6 przy 48mm, cropy. Od razu mówię, że strzelane z ręki.

f3.5 50mm 1/60s EV-1

f3.2 50mm 1/1600s

Po przesiadce z kita z d50 jestem bardzo zadowolony. Pierścień zoomu wreszcie chodzi z należytym oporem. Obiektyw wydaje się troche lżejszy niż Tamron 28-75, jest też trochę mniejszy. Szybkość łapania ostrości w dobrych warunkach oświetleniowych jest dla mnie cacy, w ciemni trochę jakby dostraja złapaną pierwotnie ostrość. Nie miałem nigdy bardzo drogich szkieł Nikkora podpiętych, więc te odczucia szybkości są bardzo subiektywne.

Na razie tyle. Chyba będę musiał pstrykać fotki w mniejszej rozdzielczości, bo widzę, że imageshack przyjmuje nie cięższe niż 1.5MB.
    pozdrawiam, IT

Domyślnie

Ciekawe, bo czekam jeszcze co pokaże tokina i na jesieni sprawię sobie w końcu jakiegoś DX-a.
    Weź go jeszcze porządnie przykręć i pokaż jakiś krajobraz na f8/11/16

Domyślnie

zastanawiam się jeszcze , czy naprawdę Sigma 18-50/2.8 jest jest taką nieudaną konstrukcją( na początku były zachwyty, później emocje opadły i zaczęto krytykować to szkiełko).
    Miałem okazję ostatnio podpiąć to szkło i b. szybko ostrzy, bezgłośnie i pokazała się b. atrakcyjna cena tego w kilku sklepach internetowych:

http://www.dve.pl/product_info.php/c...oducts_id/7821

http://www.cyfrowe.pl/akcesoria.php?idK=22&idPK1=83

Domyślnie

ja tez radze poczekac na tokine 16 na koncu szerokim to po cropie 24mm
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF
    pokaż jakiś krajobraz na f8/11/16
    tak jak poprzednio, foto prosto z aparatu (prócz ostatniego rzecz jasna), jpg fine

f8 17mm EV-0.67

f11 17mm EV-0.67

f16 17mm EV-0.67

Zauważyłem, że 50mm na Tamronie jest minimalnie wężej niż na Nikkorze, ciekawe...
    pozdrawiam, IT

Domyślnie Są, są prawdziwi użytkownicy!

Dzięki wszystkim za poświęcony czas.
    Widzę, że nikt jak na razie nie psioczy.

A propos Sigmy, to widzę że nie ma to jak konkurencja - tyle czasu siedziała na 1950 zet, a tu nagle 1550...
    Ale i tak Tamron tańszy...

P.
    Fiat Lux

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów