Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: G czy ED

Domyślnie

75-300 nie mialem okazji. generalnie wszystkie za szybkie nie sa i jak sie zgubia to dupa.
    porownywalne ze soba nikkor 70-300G z Sigma 70-300 oraz N70-300ED z Sigma 70-300APO - roznia sie soczewkami niskodyspersyjnymi. jak chcesz tani obiektyw to za grosze mozna wyrwac wersje G nikkora ktora sprawdzi sie w wiekszosci wypadkow. dawno nie widzialem ED nikkora i jego cen, ale przy aktualnych cenach Sigmy 70-300APO (na gieldzie chyba ponizej 500zl ostatnio byla) to moze to byc nieglupi wybor.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    70-300 D ED waży ponad pół kilo, 70-300 G poniżej pół kilo. Reszta identyczna - 13 soczewek, 9 grup, filtr 62mm, ostrość od 1,5 metra. Optycznie jeden i drugi jest do bani.

Zamiast tego Nikkora poszukaj albo starego Nikkora 75-300, albo Sigmy 70-300.

Nie masz racji Axer i nie wprowadzaj ludzi w błąd.Oznaczenie ED odnosi się do soczewek o niskiej dyspersji której/których nie ma tańszy Nikkor,więc siłą rzeczy nie są to obiektywy o takiej samej optyce.Poza tym wykonanie jest na dobrym poziomie czego nie ma w tańszej wersji.

Domyślnie

Dokładnie tak jak powiedział kolega mały5. Miałem kiedyś ED i optycznie nie jest najgorzej, fakt że wolny. Aha zawsze mozes sobie obejrzeć testy na optyczne. Co prawda komentarze panów tam nie zawsze sa obiektywne, niemniej wykresy nie kłamią
    D 300, N 80, Nikon 50 1,8D, Nikon 70-300 VR ED IF G (4-5,6) Nikon 18-70 IF G (3,5-4,5), Nikon 105 VR IF ED (2, Macro, SaBinka 600
    http://www.boaedon.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto Zobacz posta
    Pier...licie panowie duzo i bez sensu, szczegolnie axer.
    Stosunek ceny do jakosci tych obiektywow to rewelacja.
    70-300 g -300zl
    70-300 ed -700zl
    Obiektywy roznia sie przede wszystkim soczewka ED w drozszym
    modelu.
    Uzywalem przez pare lat modelu G i mysle ze to porzadne szklo
    amatorskie, uzywany w dobrym swietle daje przyzwoite foty.
    Najwieksza chyba ich zaleta jest waga.
    Teraz mam 70-200 2.8 vr

EDIT - oferta
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54549

Domyślnie

Pytanie w temacie watku powinno raczej brzmiec G czy D - poniewaz ED to oznaczenie wyposazenia obiektywu w szklo o niskiej dyspersji i wystepuja zarowno obiektywy G ED i D ED.
    G od D rozni sie miedzy innymi pierscieniem przysłon - w D jest, w G nie.

Wiec dwa typy obiektywow 70-300 musza roznic sie pod wzgledem optycznym i funkcjonalnym.

Dodatkowo - obiektyw D przekazuje do korpusu informacje o odleglosci fotografowanego obiektu co ma wplyw, o ile dobrze pamietam, na blysk wypelniajacy.
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 11-11-2008 o 20:39
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto Zobacz posta
    Przeczytaj i przemysl stary co radzisz ludziom !
    75-300 to stary grzmot, a sigma 70-300 napewno nie jest lepsza od 70-300 ED.
    Jesli ktos prosi o rade, to odpowiadaj kompetentnie albo milcz.
    Czytaj dokładnie to co się do ciebie pisze. Tak się składa, że miałem okazję przetestować wszystkie wymieniane w tym wątku szkła. 75-300 wręcz zjada wszystkie pozostałe. Jak na razie to ty błyszczysz niekompetencją.

Cytat Zamieszczone przez Szczurowaty Zobacz posta
    Nie masz racji Axer i nie wprowadzaj ludzi w błąd.Oznaczenie ED odnosi się do soczewek o niskiej dyspersji której/których nie ma tańszy Nikkor,więc siłą rzeczy nie są to obiektywy o takiej samej optyce.Poza tym wykonanie jest na dobrym poziomie czego nie ma w tańszej wersji.
    A gdzieś napisałem że nie ma? Napisałem jedynie że oba 70-300 są optycznie do bani. Zdania nie zmienię, chyba że testowałem jakieś walnięte egzemplarze. Ewentualnie mój 75-300 był wybitny.

Chyba najlepsze podsumowanie wątku. 70-300, ED czy nie, nie jest najlepszym optycznie szkłem za małe pieniądze - widać to po samplach z tego linku.
    Ostatnio edytowane przez axer ; 11-11-2008 o 21:00
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Pytanie w temacie watku powinno raczej brzmiec G czy D - poniewaz ED to oznaczenie wyposazenia obiektywu w szklo o niskiej dyspersji i wystepuja zarowno obiektywy G ED i D ED.
    G od D rozni sie miedzy innymi pierscieniem przysłon - w D jest, w G nie.

Wiec dwa typy obiektywow 70-300 musza roznic sie pod wzgledem optycznym i funkcjonalnym.

Dodatkowo - obiektyw D przekazuje do korpusu informacje o odleglosci fotografowanego obiektu co ma wplyw, o ile dobrze pamietam, na blysk wypelniajacy.
    Naprawdę były G ED? Pewno piszesz o VR
    A G nie przekazuje informacji o odległości?
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Gdy ukazała się wersja ED, powstały plotki(?), że Nikon do czegoś tam produkował soczewkę ED która pasowała do 70-300 G i ją tam wsadził. I tak powstała wersja ED I wtamtych czasach netowi fachowcy na zagranicznych forach się wypowiadali, że soczewka ED owszem, przydałaby się, ale nie ta (tzn. nie w tym miejscu układu optycznego tego obiektywu)
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Naprawdę były G ED? Pewno piszesz o VR
    A G nie przekazuje informacji o odległości?
    Nie pisalem konkretnie o 70-300 . Chodzilo mi jedynie o nomenklature w tytule watku i wynikajace z tego roznice miedzy obiektywami.

Musze przyznac, ze odpowiedzi na drugie pytanie nie jestem pewien. Byc moze AF-S przekazuje ta informacje bo np 24-70 czy 70-200 literek D nie maja, a nie uwierze, ze tego nie robia.

24-70mm f/2.8 G ED AF-S
    70-200mm f/2.8 G ED-IF AF-S VR
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 11-11-2008 o 21:58
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Musze przyznac, ze odpowiedzi na drugie pytanie nie jestem pewien. Byc moze AF-S przekazuje ta informacje bo np 24-70 czy 70-200 literek D nie maja, a nie uwierze, ze tego nie robia.
    G to takie D tylko bez P

A tak serio - obiektywy z literką G też mają procesorek, tak jak szkła D. Nie mają za to pierścienia przysłony - i to jest właśnie podstawowa różnica między nimi. Info o odległości szkła G jak najbardziej przekazują.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów