Witam chciałbym zadać pytanie użytkownikowi Light Rooma. Pytanie jest banalne. jak by ktoś podał mi do siebie nr telefonu na PW to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Szukaj
Witam chciałbym zadać pytanie użytkownikowi Light Rooma. Pytanie jest banalne. jak by ktoś podał mi do siebie nr telefonu na PW to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
N itepe.
Co cię interesuje?
Naświetl bliżej problem(y).
nikon
Sprawa przeglądania fotek zapisanych w folderach przed edycją i zapisywanie fotek już po obróbce. Niby proste sprawy. chciałbyś mi pomóc?
N itepe.
Napisz trochę dokładniej. Wtedy odpowie Ci ktoś kto zna rozwiązanie.
Ło matko no dobra wyjdzie że jestem ignorantem softowym...Rozchodzi się o to że programik mi pasuje i ma narzędzia lux ale jest jakoś mało intuicyjny ( jak dla mnie).
1. Czy aby przeglądać foldery z fotkami (fomat obojętny) zapisane gdzieś na kompie muszę je importować?
Czy można jak w innych programach wskazać plik i już?
2. Po obróbce w edytorze zapisuje plik z konwersją do jpga poleceniem "exportuj" - nie ma "zapisz jako" albo "zapisz"
Nie mam instrukcji w ludzkim języku. Pewnie coś robię dookoła a wolałbym prościej.
N itepe.
lightroom jest taki sobie.
Ostatnio edytowane przez ftd ; 09-09-2008 o 10:24
ja dopiero rozpoczynam pracę....właściwie naukę....
nie jest zły, wszystko kwestia poznania, nauczenia.... jak z każdym programem
Z tego co mi wiadomo, co sobie importujesz to oglądasz i już to będzie w LR.
Co do zapisywania tak export - wcześniej szczegółowo odznaczasz wiele rzeczy - miejsce gdzie ma być to zrzucane, nazwanie pliku itp. Jak nazwa jest ta sama - tylko z NEF będzie JPG po co ,,zapisz" itp.
Mnie też ciężko się przestawić - bo wszystko dotychczas było robione ,,pod programistów". Ten program jest trochę ,,inny" bo robiony z myślą o fotografach. Mamy takie przyzwyczajenia a nie inne po tych wszystkich robionych według jednego schematu programach. Trudno się przestawić jak latami były takie a nie inne wzorce. Ale to jest wygodniejsze.
Jak będziesz miał pytania - pisz. Wiem na razie mało - ale trochę już odkryłem, mam też opis z jakiejś gazety foto.
l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Skontaktuj się z nami