Oki. Z zoomow, to bym chcial z vr wiec po nowym roku pewnie 70-300 nikkora bede szukal. Obecnie mysle o stalce szerokokatnej. Jakies ciekawe propozycje?
Szukaj
Oki. Z zoomow, to bym chcial z vr wiec po nowym roku pewnie 70-300 nikkora bede szukal. Obecnie mysle o stalce szerokokatnej. Jakies ciekawe propozycje?
Po co ładowac kasę w 70-300vr skoro za to możesz kupic sigme 50-150/2.8.Jej światło zrekompensuje ci vr ,a jak potem się przekonasz da ci o wiele więcej niż stabilizacja.
Masz D90,tam spokojnie możesz podbic do iso800 i będziesz miał czasy ,że bez problemu pstrykniesz z ręki
Puszki ,szkła i inne duperele
Wydaje mi sie, ze ogniskowa do 300mm , to troche wiecej niz 150. Coraz czesciej lape sie na tym, ze chce zoomowac, a tu juz 105mm i koniec. Przyda sie wiec wiekszy zoom. Wiem, ze jasniejszy obiektyw jest lepszy jednak wole wieksza ogniskowa. Poza tym nadal prosze o polecenie mi jakichs szerokokatnych stalek (w cenie przystepnej![]()
no tak,tylko do czego ty te 450mm po cropie wykorzystasz.
to jest już naprawdę spora ogniskowa,i gwarantuję ci że nie przyda ci się za często
wszyscy na początku idą w długie lufy,a potem i tak się tego nie wykorzystuje,tak jak piszesz zacznij od czegoś szerszego
a najlepiej to nie kupuj nic i potrzeby wyjdą same po jakimś czasie,nie ma sensu kupowac szkła na siłę żeby miec wiecej szkieł,bo może się okazac ,że tak naprawdę nie jest ci potrebne i leży w torbie
Wszystko zależy co fotografujesz, długie obiektywy się przydają i to bardzo, ale to do foto przyrody na przykład
Nikon D200 + Nikkory 50/1,8; 180/2.8; 35/1.8; 70-300 VR; T 90/2.8; S 400/5.6; S50/1.4
Moja galeria: http://nightelf.org/
no tak ,ale do tego trzeba dojrzec,a kolega nie ma sprecyzowanych planów co go interesuje
Raczej mam. Nie od dzis interesuje sie fotografia. Jedynie lustrzanke mam pierwsza w zyciu.
Lubie fotografie przyrodnicza- owszem i zalowalem nie raz, ze wiekszego zoomu nie mam dla zwierzatekChetnie fotografuje duze przestrzenie, krajobrazy. Lubie fotografowac maszyny, pojazdy- technike. Poza tym czasem jakies eksperymenty ale do tego wystarczy mi obiektyw, ktory mam i ewentualnie w przyszlosci jakies rybie oko.
a to już zmienia postac rzeczy,to w takim razie nikkor 70-300 vr będzie ok,chociaż jak znajdziesz gdzieś możliwośc pobaw się sigma,naprawdę fajne szkło
a ja polecam jak ktoś poprzednio 50mm
szkiełko daje naprawdę wielkie możliwości a i uczy zabawy głębią
powinno być obowiązkową pozycją przed następnymi zakupami
Zaczynalem w 90 roku od Zorkij 6 i do dzis fajnie mi sie z nia wspolpracuje wiec chyba stalka 50mm tez przypadnie mi do gustu. Choc dalej ciekawi mnie jakis szerszy kat whec moze N 28mm f/2.8D af albo sigma 28mm f/1.8 ex dg macro, ewentualnie inna firma. Takie do 1100zl.
Skontaktuj się z nami