Szukaj
Pozdrawiam Bolek
D7000+parę rzeczy
podobie sięale jedynka cud miód malina - taka malarska
na 2 dopiero po chwili spostrzegłem psiure szkoda że jakoś bardziej się nie wyróznia
Hm, na jedynce kolory są świetne.
No i potem ostatnie, w końcu tory![]()
piekne fotkinie przepadam za takimi kolorkami, ale w twoim wykonaniu to jest po prostu mistrzostwo swiata (jedynka jest doskonala)
Nikon, kaerlighed ved foerste klik.
ucz mistrzu jak obrabiac zdiecia w IR;]
D200, D70s ,Tamron 17-50 2.8 , N 50 1.8 , Tamron 28-200 ,jakies szkielka, soczewki itp.
dzięki za komentarze ... co do obróbki to do mistrzostwa jeszcze bardzo daleko ...
kilka osób na tym forum już tutoriale i linki wypisywało : wpiszcie w szukaj IR i z pewnością Wam znajdzie.
Głównie cały cymes polega na odpowiednim ustawienia balansu bieli.
Pozdrawiam Bolek
D7000+parę rzeczy
Bardzo mi się podobają. Szczególnie 1.
Hmmm no nie wiem.... szczerze mowiac ledwo widac ze to ir.
Ale moze to ja jestem dziwny i mam inne wyobrazenie o fotkach w podczerwieni![]()
D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB
tekus,
wejście "cyfrówek" spowodowało większe możliwości operowania IR. Typowe IR znane jest przede wszystkim z fotografii czarno-białej.
Sporo informacji można znaleźć tutaj
strona po angielsku i niemiecku
Możliwość zabawy balansem bieli i filtrem IR stwarza obecnie możliwość tworzenia najrozmaitszych efektów.
Ja stosuję najtańszy filtr Hitecha - niektórzy twierdzą, że jest to bardziej filtr czerwony niż IR.
Nie jest on cudem świata, ale wciąż mnie intryguje mnie sposób w jaki "zniekształca" otoczenie.
[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
przeglądając stare linki IR znalazłem, że też siedziałeś w temacie Tekus .... więc co ja tu będe filozofował![]()
Pozdrawiam Bolek
D7000+parę rzeczy
A czy ktoś może mi wyjaśnić tylko jak to jest z balansem bieli? Robi się pomiar na kolor zielony ale jaki zielony jest waszym zdaniem najbardziej odpowiedni? Chodzi mi o subiektywne opinie, może jakiś indeks tego koloru byłby dobrym rozwiązaniem. A czy te zdjęcia na górze były obrabiane jeszcze czy to surowe fotki z aparatu?
D750
flickr
Skontaktuj się z nami