Wszystko wskazuje na to, ze w najbliższym czasie trochę zmodernizuję sobie komputer. Przy okazji chciałbym zrobić reinstalkę systemu, bo po kilku latach jest już zasyfiony. No i właśnie - przy tej okazji chciałbym od nowa postawić system w miarę z głową. W tej chwili dysponuję dwoma dyskami (poza starymi pata) - 80GB SATA i 320GB SATAII. Miejsce mi się kończy, wiec i tak będę chciał dokupić jakiś nowy dysk. I teraz - gdzie dać system i jak to wszystko skonfigurować?
Chodziło mi po głowie, żeby kupić jakiś dosyć szybki i nieduży dysk - w tej chwili to chyba już tylko 80GB - na system plus programy. Czy też lepiej dla szybkości dać system na innym dysku niż programy? Na pewno wszelkie dokumenty będą na osobnym dysku. Czytałem, ze dobrze jest przenieść plik wymiany (XP) na osobną partycję najlepiej na innym dysku niż system programy i dokumenty obrabiane, ale to chyba jakaś utopia, wiec czy jest sens zakładać osobną partycję (~3GB?) np na dysku systemowym tylko dla tego pliku?
No i prędzej czy później też pewnie dokupię jakiś większy dysk - czy jest sens bawić się w zakładanie RAID-a z dwóch 320-ek, jeśli nie mam zamiaru wykorzystywać go jako backup? Osobiście wolałbym kupić już coś większego jak choćby 500GB, no ale wtedy bez RAID-u.
Takie moje dylematy - może macie pomysł jak to z głową ustawić?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami