Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: D90 a GPS

Domyślnie

Właśnie mam Garmina przymocowanego na pasku od plecaka ze sprzętem i sobie idę, a jak bym ew. podłączył to pod nikona to był bym happyyyyyyy

trzeba będzie szukac gdzieś na interku czy to normalny usb czy cuś

pzdr

Zetec
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Takie stwierdzenie to takie maly klamstwo troche. To prawda ze SiRF III ma bardzo dobra czulosc, ale nie oznacza to ze automatycznie zlapie zasieg w budynku.
    Mój łapie (ale nie w każdym, np. w domu mam jedno duże okno i jak jest zamknięte, to ma problemy, ale wystarczy otworzyć i jest lepiej, podejrzewam, że podwójna szyba tłumi sygnał). Po złapaniu zasięgu można chodzić po całym domu, i np. w ubikacji (bez okien) pokazywał całkiem niezły sygnał z 6-ciu satelitów.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Mój łapie (ale nie w każdym, np. w domu mam jedno duże okno i jak jest zamknięte, to ma problemy, ale wystarczy otworzyć i jest lepiej, podejrzewam, że podwójna szyba tłumi sygnał). Po złapaniu zasięgu można chodzić po całym domu, i np. w ubikacji (bez okien) pokazywał całkiem niezły sygnał z 6-ciu satelitów.
    To wszystko dlatego, ze sila sygnalu potrzebna do ustalenia pozycji od zera musi byc sporo wieksza (28 db-Hz) niz sila sygnalu potrzebna do sledzenie raz ustalonej pozycji (12 db-Hz). Sciany tlumia dosc mocno, szyby zalezy jakie, te w metalicznymi powlokami tez potrafia dosc mocno tlumic. Wiele zalezy tez od ukladu satelit na niebie, moze sie zdarzyc, ze od strony okna bedzie odbiornik widzial tylk jednego satelite, a pozostalych 5 na niebie juz nie, wtedy pozycji nie zlapiesz. Po prostu to, ze udalo sie zlapac pozycje w mieszkaniu traktowac nalezy raczej jako wyjatek od reguly niz pewnik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Raczej chodzi o jakąś warstwę napyloną na szybę. Mój Garmin 60CSx też ma problemy u mnie w domu i jeśli już złapie sygnał to trwa to kilka minut. Co do wchodzenia do pomieszczeń bez okien, to odbiornik ma pewną bezwładność i dlatego nie gubi sygnału od razu. Pozostawanie w takim pomieszczeniu dłużej, zaskutkuje przerwami w dostępie sygnału, może to być widoczne dopiero na śladzie. No chyba, że ściany bardzo słabo ekranują, wtedy da radę. Włączałem kiedyś GPSa w samolocie, to sygnał łapał tylko w rzędzie przy oknie, trzymał go jeszcze na drugim siedzeniu, na trzecim już się gubił.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Odnośnie samego GPS - ja stosowałem do tej pory moduł GPS w Etenie X600 (PDA) i faktycznie w pomieszczeniach było zero fixu. Przy lub w pobliżu okna to już różnie... niedawno zmieniłem telefon na Nokię E66, która ma moduł GPS na pokładzie (nie mam pojęcia jaki układ) ale jedno muszę, przyznać że bardzo często łapie fix w pomieszczeniach gdzie wcześniej Eten nie łapał. W obu przypadkach GPS włączany był w pomieszczeniu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów