Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Domyślnie

AF w S3 jest sprawniejszy od F80 - niby to to samo urzadzenie, ale wazny chyba jest tez soft. Mam oba aparaty i roznice zauwazam. Choc moze bardziej w szybkosci i glosnosci. Tez mnie zastanawia to kategoryczne skazanie AF w F80 na potepienie, bo tym aparatem robilem na AFie zdjecia w calkowicie ciemnych pomieszczeniach bez wspomagajacej lampki i dawal rade. Moze to bardziej kwestia umiejetnosci wylapania odpowiedniego elementu dla centralnego sensora przed przekadrowaniem. Natomiast nie kwestionuje, ze AF D200 jest duzo sprawniejszy (tez wyprobowane).
    Co do S3 - jest teraz jeszcze nowszy soft 2.18 - w fuji zachecali do wgrania. Zwlaszcza we wspolpracy z lampa cos tam poprawili.

Z jjj nie mysle dyskutowac, bo czlowiek sie naczytal a aparatu chyba w rekach nie mial. Inaczej sobie nie potrafie wytlumaczyc zacietrzewienia.

Co do wyboru.... chyba jednak bym polecil D200 zwlaszcza ze wzgl. na znakomita wspolprace z fleszem (przy planowaniu zakupu koniecznie bym radzil wziac przynajmniej SB600) - to bajka, co nikon w i-TTLu oferuje. Tego mi brak w S3 po przesiadce z D70. Dobry flesz jest tez niezbedny, by uciec przed wysokim ISO w D200 - co by nie powiedzie, to paskudne to jest i tyle.
    No i sama praca z D200 to czysta przyjemnosc. Wizjer, wywazenie... Ale ja osobiscie S3 na D200 zamieniac nie mysle. Starcza mi i do dzieciakow, i do sportu i niezastapiony jest w ladszaftach.
    Aaaa wizjer S3 z D200 konkurowc nie moze, ale jest duzo wiekszy niz w D70 i jasniejszy niz w F80, co jest troche dla mnie zagatkowe.

Do dyskusji Smurf - JK:
    nie jestem matematykiem, fizykiem, optykiem czy co tam jeszcze. Posty JK lykam jednym tchem... ale... Choc nie umiem tego matematycznie gladko wytlumaczyc, ale zastanawiam sie, czy tu sie 2 pojecia nie mieszaja?
    W tradycyjnej fotografii o dynamice mowilo sie: roznica walorowa - czyli mozliwa do zarejestrowania rozpietosc miedzy najjasniejszym i najciemniejszym punktem wyrazona w EV. To nie ma nic wspolnego z bogactwem przejsc tonalnych i kontrastem. Jedno i drugie bylo uzaleznione od konkretnego materialu. Sprowadzenie do postaci elektronicznej z 8 bitowa przestrzena kolorow np. velvii 50 o ok. 4-4,5 EV i agfa precisa CT 100 o roznicy walorowej duuuuro wiekszej ale kontrascie i przejsciach tonalnych duuuzo ubozszych spowoduje wprawdzie spustoszenie w jednym i drugim obrazie - ale jednak oba obrazy rozpoznasz bez zawachania. Chocby po tym, ze smolistych cieniach velvii nie znajdziesz nawet swiato/cieniem w PSie tego, czego tam nie moze byc.
    Podonie mysle jest z obrazem cyfrowym. Owszem obrazy z D200 i S3 beda ostatecznie na uzytek web 8bitowym jpg, ale jednak punktem wyjscia sa obrazy o zupelnie innej dynamice (roznicy walorowej) - czytaj: bogatszym w wypadku S3 rysunku w zakresie swiatel. Cale dochodzenie do 8bit glebii koloru jest juz postpocesowym zabiegiem. Choc obraz z S3 "splaszczy sie", jednka - chocbys z portek wyskoczyl, w porownaiu do jasnych partii obraz z D200 i tak bedzia mial informacje, ktorych w nikonie po prostu nie bedzie. Mysle, ze o to tez po czesci Smurfowi chodzilo.
    Nie wiem, czy wywod moj nie za bardzo zawily. Ostatecznie chodzi mi o to, ze proces spustoszenia na 8bit to nie wszystko: jest jeszcze material wyjsciowy.
    Czekam na sprostowanie mojego myslenia, jesli sie myle
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Panowie, z przyjemnoscia obejrzalbym zdjecia porownujace to o czym mowicie. Bardzo jestem ciekaw roznic w obrazowaniu matryc Nikona i Fuji. Sporo sie naczytalem o tej szerszej dynamice i z checia bym to obejrzal. Moze zrobmy rzetelne porownanie plikow, niech ludzie sobie to obrobia po swojemu i sami zdecyduja. Naprawde jestem ciekaw.

Ps. Niektore posty w tym watku zostaly zmoderowane. Dokad nie zapanuje wzajemny szacunek, tak bede czynil wszedzie tam gdzie to konieczne. Prosze nie miec pretensji do administratora, a do siebie.

Domyślnie

dlaczego kupilem s3

-dynamika to widac na kazdym zdjeciu
    -wiecej szczegolow w cieniach
    -maly szum
    -oddanie kolorow skory , oraz specyficzne kolorki fuji
    -wbudowany grip

dlaczego nie kupilem d200
    -szum i mniej szczegolow w cieniach nizsza dynamika

czego zaluje
    -ittl brak mu tego ale jasne szkla i wysokie iso rekompensuja to

dlatego polecam s3 i sigme 30mm 1,4 niepozalujesz af bedzie dobrze dziala i szybko bo sprawnosc AF to takze zalezy od jasnosci szkla
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Coz, ja glownie czytam o tej rewelacyjnej rozpietosci jednak jeszcze jej nie widzialem. Pokazywane tu setki razy przyklady pokazuja ze faktycznie jest troche lepiej, ale tej porazajacej roznicy nie widze. Podobnie jak wysokie ISO. Gladko, ale nieostro i detali tez niezbyt duzo.

Domyślnie

No właśnie "Kaleid" jakoś wszyscy obrońcu S3 tak się oburzają jak coś się w nim krytykuje a nie potrafią przykładami udokumentować swoich racji...
    ps. ...co do komentarza "maruska" to pozostawię atak na mnie bez komentarza informując go raz jeszcze, bo koleś niedoczytał: MIAŁAM TEN APARAT W RĘKACH I ZROBIŁEM NIM TROCHĘ ZDJĘĆ a jedyne co krytykowałem to jego FLEGMATYCZNOŚĆ, czyli czynnik obiektywny i zmierzalny, no ale nie wszyscy potrafią wyciągać wnioski i analizować fakty...

Domyślnie

Bardzo chetnie bym cos umiescil dla zobrazowania mozliwosci S3, choc moim zdaniem nawet na tym forum bylo juz kilka b. dobrych przykladow.
    Problemy sa dwa: zanim kupilem S3 sprzedalem D70 wiec nie mam bezposrednich porownan. Podobne kadry przy podobnych warunkach bedzie latwo zakwestionowac.
    MOje zdjecia z D200 do takich porownan w ogole sie nie nadaja. Chetnie bym sie umowil z jakims forumowym posiadaczem D200 na wspolne fotografowanie dla porownan, ale w PL bede dopiero w lipcu.

Rozumiem powatpiewania. Zreszta b. uprzejmie wyrazone. Na pewnym niemieckim forum dopiero byla jazda! Zaslepiony moderator zaprzeczal oczywistym faktom, uzytkownikom S3 wmawial obiegowe komunalki sam nie widzac wczesniej S3 na oczy, podwazal wszelkie istniejace w necie porownania itd. Zalosne to bylo.

Co do gladkiego ISO, to prawda. W slabym swietle staje sie to nawet dokuczliwie nieprzyjemne przy powiekszeniu. Ale i tak lepsze to jest od harakiri D200.

Zreszta fuji nie jest aparatem doskonalym. Moim zdaniem jest mniej uniwersalny niz nikon. Gdybym byl "weselnym" fotografem raczej na pewno kupilbym D200 (i-TTL i mozliwosc wspolpracy zdalnej z fleszami sterowanymi z body, pelna obsluga pod palcami, wizjer, praca lustra, AF i taki chocby maly dings jak przycis funkcyjny, ktory planowalem sobie zaprogramowac jako wylaczanie flesza). Ale jestem tylko hobbysta i lubie slajdy. A takich zdjec, jak z S3 nie mialem z zadnego innego dostepnego dla mnie korpusu (roznych firm). Ostatnio dorwalem wreszcie nowa velvie 100 (bez F - rewelacja nawiasem mowiac) i porownywalem z S3. Niemal, niemal to samo.

[ Dodano: Pon 19 Cze, 2006 ]
    ps.
    OK jjj - przyjmij sorki - nie doczytalem.
    To chyba Twoj agresywny ton przyslonil mi to zadnie, w ktorym piszesz, ze "kilka zdjec" nim zrobiles.

Jednak:
    1. szybkosc zdjec seryjnych raczej nie jest podstawowym, ani decydujacym kryterium.
    2. jesli juz jest z jakiegos powodu decydujaca w okreslonych momentach to wtedy jest 6mp i jpg zapisany na karte xD. I po problemie.
    3. Jesli mialaby przeszkadzac szybkosc AF to odpowiednie ustawienia manual i wstepne ustawienia parametroe, ktore umozliwiaja szybka reakcje.

Zerknij na moja ulubiona galerie, gdzie facet robi zdjecia dzieciakom (takze dynamiczne) i daje sobie rade tak z 2,5 k/s jak i malym buforem:
    http://www.pbase.com/ongvua/20050723swimming&page=all
    a tu nawet S2:
    http://www.pbase.com/ongvua/20050618&page=all

I jeszcze jedno.. nie wiem, czy widziales kiedys ile zapisuje sie duzy plik na wysokim ISO w minolcie D7D?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

"marusek", mój ton może zrobił się nieco agresywny, ale to nie ja rozpocząłem ten atak...
    Nie rozumiem po prostu ludzi którzy kwestionują to co jest obiektywne, a ja to właśnie skrytykowałem, nawet nic o ergonomii i wizjerze nie pisałem (...a i tu d200jest lepszy).
    Nie mówię, że nie da się nim robić zdjęć akcji, ale oczywiste jest (...chyba), że lepiej się do tego nadają aparaty szybsze i z lepszym af.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    Cytat Zamieszczone przez Zoidberg
    sam też mam F80 i przy filmie ISO 400 zdjęcie w mieszkaniu to dupa zbita.
    Zaskakujesz mnie. Ja z F75 takich problemów nie miałem...hmm...
    Obiektyw 3,5-4,5 bez lampy. Ale 85/1.8 już w drodze
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

obronca s3 ja nie bronie s3 on sie broni sam to d200 trzeba bronic
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

...d200 broni sukces rynkowym
    ...i gdzie te przykładowe zdjęcia "przygniatającej" wyższości w kategorii dynamiki...

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów