No po prostu LOL.Ja sobie spokojnie radze sobie z takimi zdjęciami i to robie F S2 albo N D70 i bez problemów.Zamieszczone przez jjj
Szukaj
No po prostu LOL.Ja sobie spokojnie radze sobie z takimi zdjęciami i to robie F S2 albo N D70 i bez problemów.Zamieszczone przez jjj
EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
Insta : @pan_portrecik
Jasne, że i zenitem można... Ale nie o to chodzi. Tutaj jest pytanie którym lepiej.
Fiatem 126p też przejedziesz okrążenie toru wyścigowego, ale bolidem F1 przejedziesz szybciej i o to chodzi...
Lepszy (...tutaj w kwestii szybkości) sprzęt większe możliwości przy fotografii w ruchu. Chyba nie zaprzeczysz? To nie jest kwestia subiektywnych odczuć, to jest obiektywna ocena parametrów i możliwości sprzętowych.
ps. ...ja wiem, że każdy swoje chwali, ale zachowajmy odrobinę obiektywizmu...
Panowie wydaje mi się,że Ziodberg bardziej jest zainteresowany opiniami na temat określonych korpusow iż Waszymi osobistymi wycieczkami.
Ja popieram WujkaX - dysponując taką kasą kupisz D70 jakiś dobry obiektyw i jeszcze na SB600 czy nawet 800 wystarczy i w zupelności wystarczy do zastosowań domowo-rodzinnych.
Zgoda Waldku_Tychy, ale jak zauważyłeś w tytule wątku: "...S3Pro czy D200" autor, chce kupić jeden z tych dwóch korpusów...
ps. Natomiast bez wątpienia możliwość sporej oszczędności, zwłaszcza przy tak ograniczonym zastosowaniu jak pisze autor, jest godna rozważenia...
Pozdrawiam![]()
Gdzie ty porównujesz S3 do fiata 126p ? zmoderowano? Może byś zobaczył jak się sprawuje choćby S2.Jak chcesz coś szybkiego to kup sobie D2H/Hs albo Canona 1D mkIIZamieszczone przez jjj
Po co ci karabin maszynowy ? Ważny jest af,a ten spokojnie sobie radzi w S2/S3.A tak naprawde miałeś kiedyś ten korpus w rękach ?Zamieszczone przez jjj
ps.ja swojego nie chwale,nie mam na stałe S2 czy S3.Zamieszczone przez jjj
EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
zmoderowano Po piersze jeżeli chodzi o jego szybkość to jak najbardziej na miejscu jest porównanie go do fiata 126p (...na dodatek stojącego, rozkraczonego na poboczu), chociaż nie było moim zamiaram właśnie takie bezpośrednie porównanie to widząc, że nie grzeszysz inteligencją wyjaśnię Ci o co mi chodziło: TO PORÓWNANIE MIAŁO NA CELU KONTRASTOWE POKAZANIE, ŻE 5kl/s JEST SZYBSZAE OD 2,5 kl/s. i tyle.
Po drugie D2h/hs, 1dmkII to po pierwsze inna półka a po drugie nie ma o nich mowy w tym wątku (...przeczytaj sobie o czym jest ten post).
Po trzecie nie miałem w rękach s2, ale miałem s3Pro, co więcej nawet kilka zdjęć nim zrobiłem... i myślę, że s2 nie jest szybszy od s3pro a ten jak dla mnie jest wolniutki.
Zoidberg : Za S3 > można sobie dokupić jakąkolwiek lampe do niego (niekoniecznie Sb-600/800), i jeszcze sobie dokup 50/18 i będzie gicior.
Już PIANA ZNOWU!!!![]()
A nie można spokojnie każdemu wypowiedzieć pod kątem użytkowania danego modelu?
A nie piana czy lepsze do fotografowania dzieci jest 1,5 klatki czy 3 klatki a może 8!
Jak byście porobili trochę zdjęcia dzieciom to byście wiedzieli że newralgiczną kwestią w tym przypadku jest AF. Ostatnio w słabo oświetlonej kuchni chciałem zrobić zdjęcie mojego kochanego powolneeego psiaka F80. He cam 800 powiedział "bye bye". D200 tylko śmignął serią... Zdjęcia dzieciom robi się nie tylko przy piaskownicy, ale też czesto na oddziale w szpitalu, ciemnym domciu... a tak serio większość AF wysiada. D200 daje spokojnie radę... S3pro w reku nie miałem ale jeśli AF działa tak jak w F80 to nie bardzawo to to się nadaje do dzieci. No dobra tyle ode mnienie przerywam w sporze
![]()
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Oj leon, nie wprowadzaj ludzi w błąd. S3 to nie S2. S3 Pracuje w D-TTLu, i do pelnej wspolpracy wymaga lamp oznaczonych DX (np SB28DX, SB80DX). Niekoniecznie 600/800 ale i tez nie jakąkolwiek.Zamieszczone przez Leon13th
Panowie, o czym Wy tak zawzięcie dyskutujecie? I D200 i D70 i D50 i S3PRO mogą zapisywać obrazy w formacie RAW. RAW u Nikona to 12-to bitowa głębia składowej koloru. Robicie zdjęcie, zapisujecie w formacie RAW i co dalej? Wyświetlacie to zdjęcie na dobrym monitorze w trybie 16,7 milionów kolorów, czyli w 8-mio bitowej głębi pojedynczej składowej koloru. Następnie zapisujecie to zdjęcie w formacie JPEG, który też ma 8-mio bitową głębię skłądowej koloru i jeszcze do tego dokłada stratną kompresję. Póżniej drukujecie to zdjęcie na drukarce, która tę 8-mio bitową głębię składowej koloru ma tylko w teorii, bo w praktyce jest to dużo mniej, albo zanosicie do labu, gdzie odbitka jest robiona na papierze który też tych 16,7 milionów kolorów nie przeniesie. Co Wam po tej teoretycznej, cudownej rozpiętości tonalnej, jeśli i tak nie macie sensownej metody na jej praktyczne wykorzystanie? Większość informacji o obrazie, kolorze, drobnych detalach i tak musicie utracić z uwagi na taką, czy inną konwersję z 12-to bitowej głębi składowej koloru na 8-bitową głębię składowej koloru. W efekcie, te 8 bitów w stosunku do 12 bitów, dla trzech składowych RGB, to 4096 razy mniej różnych odcieni kolorów możliwych do zapisania. No, ale może w tej dyskusji takie drobiazgi się nie liczą.
Jacek
Skontaktuj się z nami