Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jesień w parku

Domyślnie Jesień w parku

Efekty mini-plenerku. Dowód jak trudno jest zrobic taki banalny temat...

I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

kadr fajny ,ale coś się stało z suwakiem brightness pojechałeś nim tak mocno ze bawiąc się tą fotką musiałem zmiejszyś o 15%

pozdrawiam

Domyślnie

brightness jak brightness, ale ogólnie obróbka tego zdjęcia mi wyraźnie nie leży dzisiaj...
    Poprawiłem balans bieli i nieco skontrastowałem.

Domyślnie

no powiem Ci że ono jest zapisane tak że , Control Pointy w NX-ie które zawsze radzą sobie swietnie z takimi drobnymi poprawkami - na tej fotce niezbyt , bo podbija się saturacja - osobiscie wydaje mi sie że D-Lihting tutaj był mocno w użyciu albo mocno wyciągałeś z cieni , bo przy próbie rozjaśniania pod drzewami pojawia sie kolorowa kaszka
    ja bym je zrobił tak http://img238.imageshack.us/img238/2...6kopia1sg6.jpg

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem dobre jesienne foto. Fajny kadr.

bombel
    Gość

Domyślnie

To zdjęcie (tzn. obróbka) nieodmiennie kojarzy mi się z jedną przypadłością, poniekąd związaną z drukarstwem. Otóż w tym zdjęciu jest za mało czarnego koloru. Nie kontrastu (choć można by więcej), nie saturacji, nie jasności czy ciemności... Czarnego, brakuje czarnego koloru.

Jak zdjęcie jest na maszynie, to znaczy jak się drukuje, jak dtpowiec zawalił generację czerni a maszynista jest nowy i nie wie co z tym fantem począć - bo zawsze było dobrze, a teraz jest źle - to właśnie efekt jest mniej więcej taki. Ciemne granaty tam, gdzie powinno być czarno - pod drzewami, i od razu wydaje się, że brak kontrastu. Zgrałem sobie to zdjęcie, dodałem czarnego w cieniach i zyskało.

Dlatego starzy drukarze mawiają, że czarny 'wyostrza'. W ten sposób mawiało się w czasach przedkomputerowych - chodziło o to, że zdjęcie zyskiwało coś w rodzaju kontrastu, a w każdym razie traciło 'mdłość', że tak powiem, z braku innego słowa.

To tyle o tym, co myślę o kolorach. A kadr i widok bardzo przyjemny. Jesień... Ładnie.

Domyślnie

Mnie coś te kolory nie leżą
    Wersja poprawiona przez Janusza wygląda dużo lepiej
    Pozdrawiam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

harb, to nie jest jakoś strasznie przekombinowane zdjecie w sensie obróbki. Jest ono bardzo bliskie oryginału. Co prawda nie NX tylko PS.

Nie mniej, twoja wersja jest chyba tym obrazem, ktory mialem gdzies w głowie, ale nie byłem tego świadomy

bombel, poniewaz ty jak mniemam jechałes w PS, powiedz jaką metoda dodawałes drukarskiej czerni ?

Domyślnie

Przeprosiłem sie z NXem...

Domyślnie

Przyjemne zdjecia jesienne, ale obrobka zdecydowanie Harb-owa jesli o mnie chodzi.
    Bardziej widac tam soczystosc barw jesieni.
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów