Szukaj
CYMRU, zostaw te eksperymenty z b&w i podrasuj kolor, bo już wyszedł nieźle, a może być lepiej. I zrób jakieś te obrazki do rzeczy wreszcie, na porządne 800 pixeli, żeby było coś widać.
Źle nie jest, a czy dobrze, to zobaczymy, jak będzie widać zdjęcie, a nie ogryzek.![]()
Kurza dupa!!!. Mam ustawiony wrzut w ImageShack 750x800 i wchodzą tak jak widać, a jak zwiększam to i tak wchodzą takie same. Coś nie tak z ustawieniami????
D 80 / MB 80 / N 50-f1,8 / S 24-70 f2,8 / N 18-135 f3,5-5.6 / N 70-300 f4,5-5,6VR / SB-800 / VELBON Sherpa 600R / i trochę drobnicy...
Ej, zostaw te ich ustawienia w cholerę... Sam zmniejsz obrazek pod PSem (widzę, że używasz) na odpowiedni rozmiar, sam zrób ramkę jak chcesz i poślij na image shack, przy czym odptaszkuj gdzieś opcję, żeby imageshack skalował.
Tym sposobem zawsze będziesz miał idealnie tak, jak sam sobie zrobisz, a nie jak przeskaluje ci automat, bez ostrzenia i bez sensu.
po poprawce
D 80 / MB 80 / N 50-f1,8 / S 24-70 f2,8 / N 18-135 f3,5-5.6 / N 70-300 f4,5-5,6VR / SB-800 / VELBON Sherpa 600R / i trochę drobnicy...
mi by pasowal dluzszy czas zeby wode rozmyc
No! Widać więcej i od razu widać też, że jest źle.
Żartowałem.
CYMRU, źle nie jest, ale wolałbym obróbkę mniej ewidentną, jeśli jej zadaniem (obróbki) jest poprawianie zdjęcia. NA przykład dla mnie niebo odstaje od reszty - niezależnie, czy osobno przy nim grzebałeś, czy nie. Reszta ładna - kolory są zimne (mogą być, tu akurat nie szkodzi, a może nawet pomaga), ale nie pozbyłeś się smolistych cieni na początku pierzei. Pierwszy plan ładny i czysty, ale cokolwiek płaski,jeśli to coś znaczy w ogóle...
Dam taką analogię: zajmuję się od czasu do czasu m.in. animacją (nie w sensie aktywisty czy organizatora, tylko ruszam ludzikami po ekranie i robię z tego filmy). Otóż w animacji jest tak, że każdy błąd natychmiast jest straszliwie widoczny i psuje krew, a jak się narobisz po pachy i błędów nie ma, to każdy powie, że nic wielkiego nie ma, bo jest normalnie. Otóż, żeby osiągnąć to 'normalnie', trzeba czasem włożyć straszni dużo wysiłku.
O ile wolno mi niewprawnie ocenić okiem ucznia, jesteś na dobrej drodze do tego, żeby robić dobre fotografie, które będą 'normalne', to znaczy 'świetnie normalne'. A to jest sztuka. Ale to jeszcze nie to zdjęcie, choć krzywa wznosząca jest.
Życzę dalszego progresu.
Dzięki Bąbel za rady. Pomagają mi dużo zrozumieć, a w połączeniu z lekturą książek B. Petersona i S. Kelby'ego rozumiem coraz więcej.
Pozdrawiam - CYMRU.
CYMRU obróciłbyś się w prawo to miałbyś lepszy obiekt do fotografowania :P. Mogłeś też wyjść na dach focusa, przy takiej pogodzie wyszła by fajna panorama![]()
Skontaktuj się z nami