Szukaj
Aparat przede wszystkim nigdy mnie nie ograniczał i nie będzie ograniczał w reporterce-czy to 1ds Mark III czy d40x czy kompaktowy Samsung. Chyba nie muszę przypominać, że to ja wypatruję okazję do zdjęcia i nawet jak mi wyjdzie nie w 100%, a w 95% takie jakie bym chciał-to będzie to zdjęcie reporterskie bo będzie miało to coś-i nie ważne czy mam D3 czy D40x, wtedy tylko jakość może mieć znaczenie. A od lampy oczekuję tego, że będzie gotowa na nagłe okazje i nie wysiądzie mi w połowie "akcji" nawet jak to jest renomowany Nikon. Nie jestem może jeszcze profesjonalistą, ale idę w tym kierunku i zdarzają mi się czasem całkiem niezłe zdjęcia. Brak lampy psuje mi trochę okazje do jeszcze lepszych zdjęć i TEGO właśnie szukam-dobre, w miarę "tanie" urządzenie. Nie zamierzam się rujnować i wydawać 1,5 tysia na super-pro 900-tkę, bo po co. Ale patrząc na 600-tkę za 700 zł i możliwości dużo mniejsze niż w niektórych Sigmach-po prostu nie chcę przepłacać-nawet jakby wystarczyła z możliwościami. Wolę już dać te 700 zeta za coś co jednak ma większy potencjał i choć chwilowo nie jestem zwolennikiem lamp to prwdp się przyzwyczaję i będę tą lepszą i w tej samej cenie lampę wykorzystywał w pełni-jak nie teraz to kiedyś. I już. Aparat nie ma tu nic do gadania, jeśli chodzi o "profesjonalizm". Aha PS: 50 zł ma dla mnie znaczenie (jako studenta :P)
|D40x|N18-55|N70-300VR|N50 f/1.8|NISSIN DI-622|palec wskazujący|filtry|dużo klamotów|
Skoro masz już wyrobioną opinię, to po co nasz pytasz o zdanie?
Możesz sobie kupić Sigmę, Metza, czy innego Tumaxa, ale to właśnie przy takim rozwiązaniu nigdy nie będziesz miał pewności, że sprzet zagada Ci w określonym momencie tak, jak byś tego od niego oczekiwał. Ok, z tym Metzem 58 AF-1 to trochę inna bajka, przyznaję, ale to sprzęt z najwyższej półki.
Tak z ciekawości zapytam... Pod jakim względem wspomniane prze Ciebie niektóre Sigmy za 700 PLN przewyższają możliwościami SB600?
Na przykład liczby przewodniej. A o zdanie pytam, bo pierwszy raz się stykam z zakupem lampy i nie chcę kupić g...O Tumaxach się już dowiedzialem z tego wątku, że kiepska firma więc nie kupię (przydatne info). Dlatego pytam-czy jest lepsza Sigma bądź Metz w podobnej cenie +/- jak SB-600. Nie chcę przepłacać tylko dlatego, że to Nikon. Ot co!![]()
|D40x|N18-55|N70-300VR|N50 f/1.8|NISSIN DI-622|palec wskazujący|filtry|dużo klamotów|
i oczyswiscie liczba przewodnia, a raczej roznica miedzy 54 a 58 (przykladowo) uratuje Ci zdjecia?? Koledzy dobrze Ci podpowiadaja... SB-600 - sam uzywam i mam zamiar dokupic druga sztuke w przyszlosciChyba ze SB-800 stanieje...
Różnice bywają większeJak wygram w totka to kupię 900-tkę i się skończą wątpliwości
![]()
Ja piernicze, ale Ty uparty jestes... No dobra, niech Ci będzie... Za cenę SB-600 kupisz sobie Sigmę EF-530 DG ST. Zadowolony? Tylko później nie marudź, że czegoś tam nie ma (np. CLSa, błysku wypełniającego), coś Ci nie działa tak, jak powinno (iTTL) itede, itepe... Z całą pewnością nie jest to lampa, która możliwościami zbliżyłaby się do SB-800, a i 600-tce pod wieloma względami ustępuje. Wybór należy do Ciebie, tylko nie wiem czemu ciągle mam wrażenie, że za wszelką cenę nie chcesz kupić lampy systemowej mimo, że wszyscy Ci ją polecają (no zdecydowana większość w każdym razie). Jak już kolega Deoc napisał, liczba przewodnia to owszem, istotny parametr, ale nie jedyny. To tak, jak byś aparat oceniał po tym, ile ma "megapykseli" albo jaki ma zoom...
Ostatnio edytowane przez Majek ; 10-10-2008 o 22:26
WIEM, że 530 nie ma tego i tamtego i pisałem wcześniej, że nie zamierzam kupować TEGO modelu. I nie jest tak, że NIE chcę kupić 600-tki tylko PYTAM czy jest coś porównywalnego z Nikonowską. Jak nie ma-git, będzie 600-tka. Nie mam nic przeciwko, a mój upór, który Cię tak denerwuje, a który uznaję za swoją zaletę, jest spowodowany tym, że nie chcę się naciąć i wolę się upewnić przed zakupem-i już. Powodzenia i kończę wątek.
Bierz SB-600.Mam Sigmę (500) i gdybym miał wybrać to.. wziąłbym SB. Głównie ze względu na bezprzewodowe wyzwalanie.
![]()
pamiętaj jedynie, ze w reporterce taki D3 może Ci w wielu sytuacjach pomóc, o ile nie uratować 4 litery(szybkostrzelnością, precyzją). Podobnie jest w lampie - chcesz mieć święty spokój i skupić się na zdjęciach, kadrze i emocjach - kup SB600 czy SB800. Chcesz grzebać przy lampie, ustawiać i kombinować w nieskończoność i wkurzać się na zdjęcia których nie zrobiłeś - kup Sigmę, Metza lub Tumaxa. Takie jest moje zdanie. Poczytaj dokładnie to forum, stopki forumowiczów szczególnie. SB to naprawdę świetne lampy - i to już nie tylko moje zdanie
![]()
Skontaktuj się z nami