Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Szeroko: Nikon vs Sigma

'10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM' Sigmy kontra 'AF DX Fisheye-Nikkor 10.5mm f/2.8G ED' Nikona.
    Przymierzam się do kupna rybiego oka do matrycy APS-C, body bez śrubokręta. Prośba do użytkowników jednego lub drugiego obiektywu, jeszcze lepiej obydwu o opinie. Za linki do testów też będę wdzięczny.
    Czy rzeczywiście autofocus jest niepotrzebny w tego typu obiektywach?

Z góry dzięki. Pozdrawiam.
    W przypadku szczególnie ważnych fotografii, należy zawsze wykonać zdjęcia próbne i sprawdzić obraz, aby uzyskać pewność, że aparat funkcjonuje prawidłowo.

Domyślnie

Oba szkla sa swietne. Jesli nie masz wiertary to ja bym wzial Sigme z HSM ( dla lepszego samopoczucia, ze mam AF'a ). Niczym nie ustepuje Nikkorowi, a powiedzial bym nawet, ze jest ciut ostrza, ale to juz sa niuanse
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

a powiedzial bym nawet, ze jest ciut ostrza,
    to jest fakt ja wybralem sigme
    http://www.optyczne.pl/111.1-Test_ob...SM-Wstęp.html
    Ostatnio edytowane przez Tomek Konopka ; 02-10-2008 o 11:43
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

ok,czy ja dobrze zrozumiałem że sigma http://www.optyczne.pl/111.1-Test_ob...st%C4%99p.htmljest lepsza pod każdym względem od nikkora http://optyczne.pl/index.html?produc...60&typ=0&moc=0 ? Pytam bo się zastanawiam nad zakupem któregoś z nich,widzę że sigma ma bardzo dobrą opinię, i z testu na optyczne.pl wynika że jest właściwie idealna ,natomiast cokolwiek o nikkorze ciężko znaleźć.Różnica w cenie jest na korzyść nikkora, różnica w ogniskowej na korzyść sigmy.Jeżeli sigma jest lepsza, wolę dopłacić.
    D200/D70s + Nikkor AF50_F1.8 + Nikkor AF18-200 VR + Sigma AF10-20 + Jupiter 9 85 + mnóstwo żelastwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rork Zobacz posta
    [...]różnica w ogniskowej na korzyść sigmy
    Nie ma znaczenia, oba szkla maja kat widzenia 180 st.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

No więc co ma sigma czego nie ma nikkor?
    D200/D70s + Nikkor AF50_F1.8 + Nikkor AF18-200 VR + Sigma AF10-20 + Jupiter 9 85 + mnóstwo żelastwa

Domyślnie

Hsm.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

A optycznie?

Domyślnie

Optycznie sa praktyczne na tym samym poziomie. Jak juz pisalem wyzej Sigma minimalnie ostrzejsza, ma tez sklonnosc do ocieplania barw (ale to jak wiekszosc Sigm). Bokeh... w fiszu to wiadomo wiecej grzechow nie pamietam...
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

ok,to raczej na sigmę się zdecyduję.Dzięki za pomoc

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów