Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie Powerlux - opinie

Witam
    Jakiś czas temu o ofercie łódzkiego Funsporta pojawiły się znane wszystkim lampy Powerlux, w lutym wszyscy się podniecali, były nawet tu na forum opisy itp, Bozno zapraszał na swoje forum odnośnie lamp itp. Minęło kilka miesięcy i cisza - zastanawiam się nad zakupem tych lamp, nie pytam oczywiście jakie itp. Ale zależy mi na opinii użytkowników którzy nabyli sprzęt i coś na nim działają. A najbardziej tych którzy kupili go jak najwcześniej.
    Pozdrawiam

PS. Quantuum już oglądałem i nawet robi miłe wrażenie, nowa seria lamp jest fajna z tym wyświetlaczem tylko razi mnie układ automatycznego wyzwalania lamp przy zmniejszeniu mocy - przecież jak mam włączoną fotocelę i zacznę regulować to niepotrzebnie będą błyskać mi wszystkie lampy.

Bonzo
    Gość

Domyślnie

ja mam w studio pierwsze egzemplarze jakie się pojawiły w kraju i do tej pory strzeliła mi tylko żarówka pilotująca błąd synchronizacji już jest wyeliminowany w nowych egzemplarzach o którym było głośno więc wszystko jest ok

Domyślnie

Mam od lutego. Używam i jestem zadowolony. Solidnie wykonane, sprawiają naprawdę niezłe wrażenie. Moje lampki (czterysetki) może trochę słabo synchronizują, ale nie ma tragedii (z D80 na 1/125, z D700 na 1/160). Czasami, przy dużo niższej mocy jednej z lamp bywają problemy z utrzymaniem temperatury barwowej, ale może to być też spowodowane tym, że na jednej lampie jest np. parasolka, a na drugiej wrota z plastrem. Ogólnie przyzwoity produkt za przyzwoite pieniądze. Jak przyjdzie czas na dokupienie kolejnych lampek (a ze dwie jeszcze by się przydały), to też pewnie będą to Powerluxy.
    Pozdrawiam
    Witek
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie

no to nie za dużo tych opinii - hi hi tylko 2 widać Quantuumy ma zdecydowanie więcej osób

Domyślnie

a moim zdaniem jesli ich uzywa to moze cos powiedziec
    to ze je sprzedaje nie ma nic do rzeczy
    przy okazji jesli sie ktos zdecyduje na kupno to moze cos jeszcze utarguje

ps podobna sytuacja jest z tom01

EDIT - wyczysciłem kilka postów i częściowo zmieniłem ten wpis.
    chyba wiadomo dlaczego.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-10-2008 o 15:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ... handluje nie tylko on

ps podobna sytuacja jest z tom01
    popatrz na stopkę Tom01 - juz zaszła zmiana
    teraz będzie to ostrzej pilnowane.

mam prośbę. Nie bawcie się w ciuciubabkę. Pisanie postów w typie "z pewnego powodu nie moge doradzać zakupu sprzętu" jest sugestią, że się handluje i zachętą do wysłania PW.
    takie posty będą wycinane. A przy nagminnych powtórkach ( u niektórych juz jest recydywa) będą napomnienia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-10-2008 o 15:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nie do konca rozumiem dlaczego zedytowales moj wpis?
    a przy okazji, nie chodzilo mi o stopke toma
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 03-10-2008 o 18:42

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie

No właśnie dyskusje bez odpowiedzi, powiem wam, że nie jestem jakoś przekonany do zakupu, a po ostatnim telefonie do Funsporta to Łodzi to już wogóle mi jakoś przeszło. Odebrał Pan i był tak bardzo uprzejmy, że sam nie wiem dlaczego ale mam wrażenie, że rozmawiał ze mną jak z debilem. Zamiast coś doradzić i odpowiedzieć na kilka pytań to ogólnie stwierdził że "lampy są super tylko Canon 5D jest do dupy, i nieprawdą jest że lampy miał problemy ze synchronizacją na krótkich czasach z 5D i nie tylko i ogólnie to najlepiej działa ten sprzęt z super aparatem jakim jest Olympus". Dobrze, że przynajmniej powiedział, że mogę bez pytania przyjechać obejrzeć, przetestować i ewentualnie kupić. A jak to jest z serwisem pogwarancyjnym, powerluxy są na tynku krótko ale te poprzednie lampy co oferowali? czy coś się z nimi działo po gwarancji i czy dało się to naprawiać?

Domyślnie

Zarejestrowałem się w zasadzie po to by odpowiedzieć na ten właśnie post. Witam wszystkich.

Cytat Zamieszczone przez DonAlberto Zobacz posta
    (...)Odebrał Pan i był tak bardzo uprzejmy, że sam nie wiem dlaczego ale mam wrażenie, że rozmawiał ze mną jak z debilem. (...) Dobrze, że przynajmniej powiedział, że mogę bez pytania przyjechać obejrzeć, przetestować i ewentualnie kupić. A jak to jest z serwisem pogwarancyjnym, powerluxy są na tynku krótko ale te poprzednie lampy co oferowali? czy coś się z nimi działo po gwarancji i czy dało się to naprawiać?
    Jestem zadowolonym użytkownikiem Powerluxów (4 x 600 Ws).
    Pan w Funsporcie jest uprzejmy i raczej kompetentny by odpowiedzieć na większość pytań. Nie umiem stwierdzić, czy jego sposób potraktowania klienta wynikał z takich, a nie innych pytań, czy też po prostu większość dzwoniących takich właśnie odpowiedzi i "porad" oczekuje. Sposobu "obsługi" można by się czepiać, ale zaletą Funsportu jest to, że:
    - mają towar na stanie i można go wypróbować
    - faktycznie serwisują to co sprzedają (naprawiają lampy zarówno na gwarancji, jak i po niej - naprawiali mi na gwarancji Powerluxa 600Ws, a wcześniej Delicacy)
    - nie ma problemu z szybką wysyłką (2 x 600Ws było u mnie następnego dnia)

Żeby była jasność: Nie mam nic wspólnego z Funsports poza tym, że u nich kupuję różne graty. Fizycznie byłem u nich tylko raz - reszta zakupów telefonicznie.

Co do samych Powerluxów to korciły mnie jeszcze Quantuumy, ale o zakupie zadecydował serwis (miałem już trochę informacji o wątpliwej jakości serwisach innych firm i potwierdzony u znajomych rzetelny serwis w Funsporcie).

Problem z synchronizacją dotyczył chyba pierwszych modeli (u mnie dwie lampy), bo kupione później dwie 600 żadnych problemów już nie miały (pierwsze trafiły "do poprawki" do serwisu).
    Nie zauważyłem problemów z wahaniami koloru błysku (temp. światła) ani z powtarzalnością mocy błysku. Na plus zaliczam regulację 1/32 (wobec 1/16 CY 600K) i jej dokładność (wyświetlacz nastaw). Ustawienia fotoceli (pierwszy lub drugi błysk) mogą się przydać choć dla mnie nie było to istotne. Jakości wykonania też w zasadzie nie mogę nic zarzucić.
    Ciekawa zaleta to wysunięty palnik (cały na wierzchu) - lepsze rozproszenie światła w softboksie. Widziałem lampy, w których palnik był częściowo osłonięty odbłyśnikiem i sądzę, że to spora wada.
    Moc lamp raczej zgodna z deklarowaną (nie ma porównania z tanimi Fighterami, które o 600Ws mogą tylko marzyć).

Lampki u mnie nie pracują zbyt często - od momentu zakupu zrobiłem może z 3000 błysków (każdą z nich). Nie twierdzę, że to jakieś cudo techniki, ale biorąc pod uwagę współczynnik jakości do ceny wydają się być bardzo sensownym wyborem.

Jednej z nich przytrafiła się awaria (po prostu przestała działać), ale nie potrafię stwierdzić, czy ten sprzęt naprawdę jest taki awaryjny, czy też po prostu akurat tak trafiłem. Funsport naprawił mi to w ramach gwarancji i odesłał na swój koszt (nie zawoziłem lampy tylko również wysyłałem ją kurierem).

Taka uwaga na marginesie: do portretów z przesłonami 1.8-2.8 600Ws to trochę za dużo. Wg mnie do małego studia "domowego" wystarczą 400Ws. Pisząc domowe mam na myśli studio niewielkich rozmiarów.

Kupiłem Powerluxy i pewnie jeszcze raz bym kupił. Osobiście polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rjan Zobacz posta

Taka uwaga na marginesie: do portretów z przesłonami 1.8-2.8 600Ws to trochę za dużo. Wg mnie do małego studia "domowego" wystarczą 400Ws. Pisząc domowe mam na myśli studio niewielkich rozmiarów.

Kupiłem Powerluxy i pewnie jeszcze raz bym kupił. Osobiście polecam.
    Zgadzam się w 100% - mam 2x400 Ws i chyba jeszcze nie użyłem na pełnej mocy.
    A lampki naprawdę przyzwoite.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów