Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: wybor laptopa.

Domyślnie

Przy zakupie zwróć również na gwarancję - po pierwsze dużo Dell-i jest przywiezionych z USA, np. często te, z alledrogo a co za tym idzie gwarancje załatwiasz przez pośredników. Mam Inspiriona 1705 - produkt nie na polski rynek, dostępność do częsci niewielka, skutkiem czego właśnie czekam 5 tydzień na matryce z USA, oczywiście przez pośrednika, bo naprawa nadal gwarancyjna. Z drugiej strony firmowy Inspirion 1720 kupiony w polskiej dystrybucji - wymiana karty graficznej u mnie w biurze od ręki - serwisant przyjechał, rozebrał lapka na miejscu i wymienił podzespoły. Dell ma genialne pakiety serwisowe i gorąco je polecam. Warto zainwestować w gwarancje 2-3 letnią z serwisem u Klienta.

Domyślnie

Też jestem na etapie wyboru :
    Lenovo ThinkPad R61 v. Hewlett-Packard Compaq 8510w
    Pomożecie wybrać? Ekran nie ma większego znaczenia w moim przypadku
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Zakupiłem 2 miesiące temu Della Inspiron E1705 i jestem bardziej niż zadowolony. Matryca 17ka 1900x1200 daje radę. W tym przedziale cenowym (zapłaciłem 2000pln) brak jakiejkolwiek konkurencji.

KOnfiguracja Core2Duo 2GHz, dysk 250GB 7200, jakiś geforce. Ilość miejsca w photoshopie przy tej rozdzielczości robi spore wrażenie.

Wybierałem laptopa z priorytetem matrycy. Nic lepszego nie znalazłem.
    D300 | T 17-50mm | N 50mm | S 70-200 /2.8 MACRO | S 30 | SB-600

Domyślnie

Decyzja jeszcez nie zapadla.. ale cos sie klaruje.. Chyba porzuce mysl o 17tce na korzysc 15tki lub panoramicznej 16,4 od Sony. Wszystko dlatego, ze trudno znalezc sprzet o 17calowej matrycy podswietlanej ledami lub dwiema lampami (sony) z sensowna rozdzielczoscia (minimum 1600 w dluzszym boku) i w sensownej cenie. Dodatkowego metliku dodaje to, ze Sony ma zarowno ekrany wyposazone w dwie lampy jak i w nowszych seriach ekrany swiecone diodamni LED. Czyzby technologia dwoch lamp niedokonca sie sprawdzila...

poki co z Sonego mozliwa opcja to:

Sony Vaio FW11Ematryca 16,4 cala (1600x900) dual lamp, (bardzo panoramiczna matryca co moze byc minusem przy ogladaniu zdjec pionowych, ale tez bardzo maly pobor pradu - podobno do 7,5 h bez baterii)

Z Della najbardziej spelniajacym moje oczekiwania jest poki co:

Dell studio 1535 z podswietlana LEDami matryca 15 cali i rozdzielczoscia 1440x900 px.

Sony kuleje jak dla mnie rozdzielczosicia matryc. Ten model wyzej to chyba jedyna w miare duza rozdzielczosc. Np w 17 calowym modelu AR51M - ktory ma prawie wszystko czego chce, nawet nagrywarke blue-ray (cena taka sama jak podane wyzej dwa typy) , ale 17calowy(!) ekran ma maksymalna rozdzielczosc 1440x900 co dla mnie jest nieporozumieniem.. po co targac wielkiego klocka jesli obszar roboczy jest taki sam jak w wiekszosci 15tek jedynie okna i ikony w 17tce beda nieco wieksze. Nie ma wersji 15 calowej tego modelu,a pozostale 15tki Sonego maja rozdzielczosc 1280x800.
    Na minus Sony jest jeszcze podobno bardzo drogi serwis pogwarancyjny i krotszy niz u Della okres gwarancji. Dodatkowo doczytalem, ze w naszym pieknym kraju nei ma serwisu laptopow Sony w zwiazku z czym naprawa moze trwac do 4 tygodni, podczas gdy u della mozna zlapac 3 letnia gwarancje NBD (Next Bussines Day) czyli pan serwisant przyjedza nastepnego dnia roboczego i naprawia u klienta.

Jakies komentarze, sugestie mile widziane
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 05-10-2008 o 00:02
    Puszki i słoiki...

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Decyzja jeszcez nie zapadla.. ale cos sie klaruje.. Chyba porzuce mysl o 17tce na korzysc 15tki lub panoramicznej 16,4 od Sony. Wszystko dlatego, ze trudno znalezc sprzet o 17calowej matrycy podswietlanej ledami lub dwiema lampami (sony) z sensowna rozdzielczoscia (minimum 1600 w dluzszym boku) i w sensownej cenie. Dodatkowego metliku dodaje to, ze Sony ma zarowno ekrany wyposazone w dwie lampy jak i w nowszych seriach ekrany swiecone diodamni LED. Czyzby technologia dwoch lamp niedokonca sie sprawdzila...

poki co z Sonego mozliwa opcja to:

Sony Vaio FW11Ematryca 16,4 cala (1600x900) dual lamp, (bardzo panoramiczna matryca co moze byc minusem przy ogladaniu zdjec pionowych, ale tez bardzo maly pobor pradu - podobno do 7,5 h bez baterii)

jest jeszcze sony vaio AW 18,4" 1920x1080

Domyślnie

sven- no jest..nawet opisywany jako projektowany dla fotografow - tylko przewyzsza moj budzet o drobne 2,5 tys zl . To mnie utwierdza bardziej przy dellu - bo skoro sony w laptopie dla fotografow wstawia podswietlenie led to musi to o czyms swiadczyc. Z kolei ta seria FW wydaje sie byc robiona do ogladania filmow - 16:9 full HD w wyzszych modelach.

Jedyna jak dotad irytujaca sprawa w wybranym dellu to piekielnie blyszczaca matryca. I z tego co doczytalem jest mozliwosc wyboru wersji z matryca LED 1440x900 albo matrycy swieconej w starej technologii ale 1920x1200.
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Bombel - czy ten XPS na ktorym pracowales mial blyszczaca matryce? Czy nie sprawia to problemow?

Ostatecznie wybor chyba padnie na della studio z ledami, jednak jedyne co mi w nim nie pasuje to ta strasznie blyszczaca matryca. Mam nadzieje , ze przy odpowiednim ustawieniu wzgledem zrodel swiatla da sie na tym pracowac. Fajny test komputera tutaj
    Puszki i słoiki...

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Bombel - czy ten XPS na ktorym pracowales mial blyszczaca matryce? Czy nie sprawia to problemow?

Ostatecznie wybor chyba padnie na della studio z ledami, jednak jedyne co mi w nim nie pasuje to ta strasznie blyszczaca matryca. Mam nadzieje , ze przy odpowiednim ustawieniu wzgledem zrodel swiatla da sie na tym pracowac. Fajny test komputera tutaj

Nie pamiętam, bo nie wiedziałem, że mam na to zwracać uwagę! Pracowałem na nim - o ile manipulacje ze zdjęciami można nazwać pracą - zarówno w hotelu po nocy (dużo lamp, kinkietów, itp), jak i w dzień, na mocno nasłonecznionych terenach. Nie zanotowałem, żeby odbicia mi przeszkadzały - czyli albo była matowa szyba, albo jakoś mi to nie przeszkadzało.

Bardzo za to podobała mi się regulacja oświetlenia matrycy - wieczorem dawałem sobie słabe światło, w dzień mocne - a wrażenia ciągle były pozytywne. Prawdę mówiąc to mi najbardziej zaimponowało, że zarówno po ciemku, jak i w jasny dzień ekran wyglądał równi dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Też jestem na etapie wyboru :
    Lenovo ThinkPad R61 v. Hewlett-Packard Compaq 8510w
    Pomożecie wybrać? Ekran nie ma większego znaczenia w moim przypadku
    Mój wkręt w wątku i dzięki temu wątkowi mój wybór - DELL M4300.
    W modelach wymienianych w tym wątku brak stacji dokującej, co dla mnie miało zasadnicze znaczenie.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

ACER - można kupić takiego laptoka. potrzebuje coś niedrogiego do 1500 zł. matryca matowa 15,4 bez systemu operacyjnego, ram 2GB, HD minimum 160, Proc dwurdzeniowy od intela, ale i AMD też może być taktowany minimum 1,8-2,0 GHZ, grafika może być najbardziej dziadowska bo to sprzęt biurowy ma być. Coś takiego wynalazłem ?
    Warte to zakupu ? matryce ma z szybą wiec niby odpada, a moze znacie coż porównywalnego za te same pieniądze. Musi być nówka z fakturą
    http://www.speedlinerc.pl/product_in...oducts_id=1852
    dzieki za porady

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów