Czysta projekcja z tym zakłopotaniem, Bomblu. Nic to, jak mawiał pewien mały Pan wielki duchem![]()
Szukaj
Czysta projekcja z tym zakłopotaniem, Bomblu. Nic to, jak mawiał pewien mały Pan wielki duchem![]()
Nie wiem tyle, ile wie Bóg, ale na pewno wiem tyle, ile Bóg wiedział, gdy był w moim wieku...
Ależ owszem - dlaczego nie - staram się być pogodnym człowiekiem.
Śmieję się bo tu ludzie przyzwyczajeni są do cyfrowego pliku którego często trzeba ostro potraktować żeby w ogóle jakiś akceptowalny kontrast i nasycenie posiadał. A tu mamy zdjęcie na wyjściu nasycone i kontrastowe. Tylko że nie bardzo wiemy jakie, bo ze wszystkich detali i tonalności które bardzo prawdopodobne, ze są na oryginale po skanie często pozostaje jedynie kontrast i nasycenie. Najczęściej z winy laboranta skanującego pod publiczkę (nota bene w związku z podobnym działaniem ostatnio straciłem sporo nerwów). No ale przecież trudno w tym momencie winić autora zdjęcia za obróbkę, prawda? Nie każdy dysponuje własnym labem. (Tak - wiem - autor zdjęcia mógłby jeszcze posiedzieć nad tym skanem nie wiadomo ile czasu złożyć kolejne warstwy różnie obrobionych wersji na komputerze i spróbować wyciągnąć coś z tego, ale nie o to mi chodzi - to przecież i tak tylko poglądówka prawdziwego zdjęcia).
Śmieję się również, bo tu niektórzy wytykają złą kolorystykę. Że np za czerwono czy coś. Wystarczająco dużo się napatrzyłem chociażby na tym forum na obrazki o kuriozalnych dla mnie kolorystykach, które bronione były wizją autora i zdobywały ogólny aplauz widzów. A w tym wypadku kolorystyka (pomijając wspomnianą przez Seekera jazdę na krawędzi) jest w miarę naturalna, a już na pewno naturalna jak na slajd. A góry naprawdę bywają tam takie czerwonawe.
No cóż inna estetyka fotografii tradycyjnej i cyfrowej.
Przy czym ja się nie zachwycam tym zdjęciem. Nie uważam go za piękny pejzaż godny nagrody, ale za zdjęcie oddające mniej więcej wygląd tamtego miejsca w tamtej chwili.
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
"How do you feel about women's rights? I like either side of them."
o twardej obróbce mowiłem ja (sorry za przerwę na forum) przyznaję ze w pierwszej chwili nie dostrzegłem ze fotka slajdowa ---- ale to kompletnie nie ma znaczenia nadal twierdzę ze obróbka za twarda (kontrast ) a ze zrobiono to w labie !!!! oceniamy fotkę i to co na niej jest - i jej efekt końcowy
pozdrawiam![]()
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
Powiem Ci w zaufaniu, że po skopanym nie tylko kontraście, ale i przewalonej magencie i niebieskim widzę, że tak rzeczywiście było. Sam slajd nie powinien tak przewalić (jeśli nie był stary i jeśli laborant dochował staranności); myślę, że przy skanowaniu pojawił się błąd, bo operator uznał, że ma za mało niebieskie kolorki na ekranie i nacisnął jakiś guziczek dwa razy za dużo.![]()
No dobrze - mój skrót myślowy w tym momencie polegał na podczepieniu skanowania pod procesy na błonie. Jeszcze raz - chodziło mi o ślęczenie autora nad komputerem przy obrabianiu skanu.
A to co mówisz jest tak nagminne, że powinno zacząć być karalne. Zwłaszcza jeśli na odbitce przygotowanej na wystawę pomarańczowy w rzeczywistości mak (nie ten polski) zyskuje w cudowny sposób barwę czerwoną :/ No bo to przecie mak :/
ja wszystko rozumiem, ale i Wy zrozumcie - trzy razy dziennie będąc tam myślałem - kurde, jakie to niebo intensywne, kurde - jaka żarówa... więc - kolega Bombel niech czyta raz jeszcze - jego ulubiony fragment - takie kolorki tam były i nie jest to wina laboranta. Może i moja mogłaby być, gdybym chciał popatrzeć i powiedzieć - ale to ostre kurde wszystko, założę coś na szkło, pokombinuję - ale - nie chciałemMnie się czepiać, nie laboranta
![]()
Nie wiem tyle, ile wie Bóg, ale na pewno wiem tyle, ile Bóg wiedział, gdy był w moim wieku...
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Skontaktuj się z nami