Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: WB w D40

Domyślnie WB w D40

Mam problem z ręcznym ustawieniem balansu bieli na dworzu - nawet pod latarnią sodową.
    W domu wb ustawiam za każdym razem, natomiast jak chcę wyjść wieczorem w plener to za nic w świecie nie mogę ustawić.
    Staję dosłownie pod latarnią, biała kartka A4 i próbuję ustawić i ciągle błąd. Kartkę kładę na chodniku i strzelam pod kątem aby światła padającego z latarni nie zasłonić, próbuję kartkę ustawiać pod światło i też są problemy. Zmniejszam i zwiększam ogniskową i nic. Ciągle wyskakuje informacja, że nie może ustawić wb.
    Programy najróżniejsze od P po M - różne czasy, przysłona itp. i nic a w domu od razu.

P.S. Żeby nie było, że jest za ciemno, ale na rynku jest bardzo jasno od lamp.

Napiszcie jak ustawiacie wb (biała karta czy szara) albo czy d40 tak ma, że trudno mu ustawić prawidłowy wb w PRE gdy jest ciemniej?
    Ostatnio edytowane przez t.kasyna ; 30-09-2008 o 23:21
    D700 | 24 | 35 | 50 | 85 | SB900

Domyślnie

U mnie jak jest ciemno na d80 też pisze no good, dopiero jak włączę lampę jest Good.
    D90+mb-d80|T17-50diIIvc|N50f1.8|S70-300APO|SB-900|Benro A-650EX + BH-2 i drobiazgi

autograf
    Gość

Domyślnie

Chłopaki, róbcie w NEFach.

Domyślnie

Zawsze robię w nefach, ale chcąc jak najmniej szukać później prawidłowego bw przy obróbce, chciałbym go skorygować odrazu w aparacie.
    Niestety chyba doszedłem do wniosku, że jak jest "za ciemno" (choć aż tak ciemno nie jest), to w d40 nie ustawi się bw ręcznie.
    D700 | 24 | 35 | 50 | 85 | SB900

Domyślnie

Spróbuj dodać korektę ekspozycji +1EV przed ustawianiem balansu bieli (albo +2EV lub więcej jakby nie dawało rady).

U mnie w D70s coś takiego pomaga praktycznie zawsze.

Uprawnienia umieszczania postów