Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Crumpler This and That Bags

szukam od paru dni jakiejś torby lub jakiegoś plecaka do swoich gratów. Na razie jest D80+N50/1.8, w przyszłym roku mam nadzieję, że uda mi się zdobyć jakieś środki na coś w stylu N18-55 i N55-200 (lub inne o podobnych ogniskowych).
    Poza tym fajnie by było, żeby do torby/plecaka zmieściła się ładowarka, dodatkowe karty to tak naprawdę drobiazgi. Co do lampy to może coś się też wymyśli, ale tak naprawdę wszystko zależy od budżetu.
    Wykopałem w internecie te dwa produkty:
    Plecak Nikon Crumpler This (http://www.europe-nikon.com/product/.../overview.html)
    Torba Nikon Crumpler That (http://www.europe-nikon.com/product/.../overview.html)
    I teraz pierwsze pytanie: czy ktoś z Was wie czy którakolwiek z tych rzeczy jest w stanie docelowo pomieścić taki zestaw?
    Nie ukrywam, że myślałem raczej o plecaku, raz, żeby tam upchnąć np. jakąś kurtkę przeciwdeszczową czy portfel, dwa że wolę mieć bagaż na plecach i wolne ręce niż męczyć się z ciężką mimo wszystko torbą na jednym ramieniu. Na co dzień dźwigam torbę z laptopem do/z pracy i jest to średnio przyjemne.
    Jeśli chodzi o miejsca gdzie mógłbym się udać z tym zestawem to na chwilę obecną głównie interesuje mnie fotografowanie miejsc, które odwiedzam z rodzinką czy samej rodzinki podczas jakichś wypadów (dzieciaki małe więc dystanse też raczej niewielkie). Jeśli chodzi o samodzielne fotowycieczki na dłuższe dystanse to raczej na razie odpada ze względu na wiek dzieci a co za tym idzie niemożność wyrwania się na dłuższy czas z domu i zrzucenie opieki nad szarańczą na żonę.
    Dodatkowe atuty tych dwóch 'bagów' to to, że z każdego z nich można wyjąć wkład ochronny i wpakować go do jakiegoś większego bagażu, a "opakowanie" użyć jako zwykły plecak/torbę.
    Istotna jest też cena, na alledrogo oba bagi (chociaż plecak lekko używany) są za ok. 100PLN
    D80+N50/1.8

Domyślnie

hmmm, niby firmuje to nikon ale nie wierzę, że za 100 zł kupisz coś dobrego. Plecak czy torba ma nie tylko pomieścić sprzęt ale, co równie ważne, go ochronić w razie np. upadku. Aby zapewnić tą ochronę buduje się je wykorzystując grube ścianki i przegrody. Ale za to musisz niestety zapłać. Weź do ręki naprawdę solidny fotoplecak- zobaczysz że będzie ciężki. Osobiście nie zaryzykowałbym włożenia do "kuferka z papieru" gratów wartych 20, 30 czy 50 razy więcej od niego. Zastanów się dobrze przy kupnie czy warto.
    Ja mam tamrac expedyszyn i powiem, że megafajny. No i solidny
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

to znaczy inaczej, torba na allegro kosztuje 119 (nówka), na ceneo.pl jest za ok. 159. Plecak nowy na allegro jest za 199, na ceneo za 230, na allegro znalazłem na aukcji UŻYWANY plecak za 100, dlatego pozwoliłem sobie na to "uogólnienie", że kosztuje toto ok. 100PLN.
    Ceny więc relatywnie niskie, inna sprawa, że pojemność też z gatunku tych mniejszych.
    Generealnie Crumpler znany jest z solidnych toreb, poczytałem opinie w necie i wynika z nich, że te torby/plecaki to raczej solidne i bezpieczne, nawet były głosy, że zabezpieczenia są na tyle sztywne, iż niektórym przeszkadza to bo utrudnione jest otwieranie plecaka. Ale tak czy inaczej interesuje mnie kwestia miejsca w obu bagach...

wygooglałem takie dwie stronki:
    http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...02-p-6279.html
    są fotki z powiększeniem, jest opinia odnośnie pojemności:
    Hmmm. Jakość wykonania jak i użytych materiałów bez zarzutu - wręcz rewelacja. Idealnie pasowała na d80, 18-70 i 50 1.8. Ale doszło nieco "gratów" Teraz zmieściłem w niej d80 z zapiętym gripem i 18-70, oraz 50 1.8 i SB-800. Jest ciasno , nawet bardzo, ale mieści się.
    http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesor..._crumpler.aspx
    są fotki z powiększeniem, niestety bez środka, opinia odnośnie pojemności:
    ustrzanka średnich wymiarów (nikon d80) z standardowym obiektywem plus 2 telezoomy lampa blyskowa filtry i ladowarka z bateriami miesci mi się bez problemu. dodatkowym atutem jest to ze torbe na aparat mozna wyciągnąć i uzywac sprzet jako normalny plecak.
    chyba podjąłem decyzję, żeby kupić, pytanie tylko którą
    Ostatnio edytowane przez heimat ; 30-09-2008 o 16:03
    D80+N50/1.8

Domyślnie

Ta torba Nikona to jest to samo co sprzedawana w Stanach seria X Million Dollar Home Bag (od 2 do 7).

Dobra i solidna torba foto niewygladajaca zupelnie jak torba foto, tylko jak zwykly messenger bag.

Jakos wykonania pierwsza klasa. Mozna smialo polecic.

Porownanie z Expedition o tyle nietrafione, ze jedno i drugie przeznaczone jest do zupelnie czegos innego.

Ten Nikon/Crumpler to ma byc lekka nie rzucajaca sie w oczy torba na miasto, a nie magazyn na 10 kilometrowe
    wycieczki.

I podejmujac decyzje torba vs plecak, trzeba pamietac przede wszystkim, jak to ktos ladnie ujal
    ze plecak jest glownie dedykowany noszenie sprzetu, torba fotografowaniu (w tym sensie, ze aby cos
    zmienic - np. obiektyw - majac plecak, trzbea go zdjac, otworzyc itp itd.). W przypadku torby naramiennej
    dostep do sprzetu jest szybszy.

Oczywiscie wszystkie hybrydy typu slinghost w tej dyskusji pomijamy, bo jak rozumiem rozwazamy sytuacja
    klasyczna torba vs klasyczny plecak.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 30-09-2008 o 16:44

Domyślnie

więcej, tu rozważamy Nikon Crumpler This i Nokin Crumpler That
    jak już wspomniałem w pierwszym poście: stoję przed dylematem plecak czy torba, gdyż z jednej strony torba to łatwiejszy dostęp do sprzętu, a z kolei plecak to miejsce na dodatkowe, niefotograficzne szpargały
    D80+N50/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heimat Zobacz posta
    więcej, tu rozważamy Nikon Crumpler This i Nokin Crumpler That
    jak już wspomniałem w pierwszym poście: stoję przed dylematem plecak czy torba, gdyż z jednej strony torba to łatwiejszy dostęp do sprzętu, a z kolei plecak to miejsce na dodatkowe, niefotograficzne szpargały
    Na pytanie: Plecak czy torba ? jest tylko jedna odpowiedź: Plecak i torba.

Jedno nie zastąpi drugiego. W mieście wygodniejsza jest torba, ale na rower bądź na wędrówkę w góry konieczny jest plecak. W plecaku więcej udźwigniesz, ale torba daje lepszy dostęp do sprzętu, itd., itd.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Ja używam Crumplera i powiem, że jakość wykonania jest więcej niż zadowalająca. Za tą cenę - rewelacja. W głównej kieszeni mieści się D80 z założonym 18-200 i tulipanem, w drugiej przegródce (regulowanej) mam SB-600. Z przodu, pod dużą "klapką" mam karty pamięci, jeden filtr, czytnik kart SD. I to wszystko spokojnie wchodz. Torba nie rzuca się w ogóle w oczy. Zamykana jest na rzepa i na klips - jak się zapomni zapiąć klips to rzep przytrzyma. Więcej tam nie wejdzie, także jak ktoś ma 2 obiektywy i lampę to już będzie problem. Ale na "niedzielne" wypady - polecam. Pozdrawiam.

Domyślnie

To jeśli wolno to ja się podłączam pod temat. Mam torbę Lowepro i po zmianie sprzętu przestję się w nią mieścić ;( Zastanawiałem się też nad jakimś plecakiem...
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Jeżeli chodzi o torbę Crumpler That to pierwsza opinia z e-cyfrowe jest moja
    I tą opinię jak najbardziej podtrzymuję. Torba jest świetnie wykonana, z bardzo wysokiej jakości materiałów. Szeroki pas naramienny z podkładką jest bardzo wygodny. Jeżeli chodzi o pojemność to dokładniej wygląda to tak:
    - D80 + 18-70 + 50/1.8 luz (obojętne który zapięty)
    - D80 + 18-70 + 50/1.8 + SB-800 (bez pokrowca) luz
    - D80 + 18-70 + 50/1.8 + SB-800 (z pokrowcem) spoko
    - D80 + 18-70 + 50/1.8 + SB-800 (z pokrowcem) + MB-D80 ciasno, ale też nie ma tak strasznie. Aparat z gripem po prostu jest szerszy niż torba i wypycha ją do wewnątrz lub na zewnątrz (w stronę klapy).
    Oczywiście z przodu kieszeń na karty pamięci i jakieś filterki.
    Dokupiłem dodatkowo plecak z myślą o rowerze i dalszych wycieczkach (zresztą też jestem z niego bardzo zadowolony) a torba została jak to się mówi "na miasto" . Torbę polecam z czystym sumieniem.
    D80 | N 18-70 | N 50 1.8 | SB-800 | MB-D80 | MC-DC1 | Slik PRO 330DX | SD Extreme III 4 + 2 GB | Kata DR-467 | Crumpler That

Domyślnie

madsurfer - i tego było mi trzeba, nie wiem jak Ci dziękować
    D80+N50/1.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów