Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Luz na sankach

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Luz na sankach

Witam.

Mam taki problem, z którym da się żyć ale jest to trochę denerwujące:
    po wpięciu sb800 do sanek (d300) wyczuwalny jest luz między sankami a blaszkami lampy. Jak chwyci się lampę i rusza się nią - lampa "lata".
    Z tego, co pamiętam, to w d70 nie miaem tego problemu - tak jakby w sankach było trochę mniej miejsca.
    Czy Wy macie podobnie? Czy może próbował ktoś kiedyś w jakiś sposób przygiąć trochę sanki?

Pozdrawiam.

Domyślnie

zarówno w D80, jak i w D300 lampa nie siedziała i nie siedzi sztywno w sankach - lekko się gibie
    taki urok tego tandemu, ale zupełnie nie przeszkadza to w robieniu zdjęć
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    ...taki urok tego tandemu, ale zupełnie nie przeszkadza to w robieniu zdjęć

z drugiej strony urok tandemu F80/SB-28 był taki, że za każdym razem jak zakładałem lub zdejmowałem lampę bałem się że urwę sanki tak franca ciężko zachodziła. I tak niedobrze i tak do bani....
    P.S. Mój tandem też lata
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Wez młotek , punktak i wal po sankach az nagniesz...A tak na serio to pamietam ze ktoś podklejał jakas cienka folie samoprzylepna na sanki lampy i ponoć dawało to rade. Mnie tez to denerwuje i któregos dnia wlasnie przeprowqadze ten zabieg z taśma...
    никон

Domyślnie

a ja mam to samo w tandemie 70s i sb600 - i fakt jedna z najbardziej denerwujących rzeczy - niby da się żyć ale jak się rusza zestawem to ma sie wrażenie jakby zraz miało odpaść.
    Już kiedyś pisałem o wyższości mocowania z nakrętką - jak w Sunpackach - ale nic nie mówię, bo się zaraz znajdą (jak wtedy) wielbiciele tego g.....nego mocowania w Sabinach...
    I pozostają tylko metody macgayvera - czyli "szmatką i maszynką"
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

ja też mam lekki luzik
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

No cóż - szkoda, że tak jest ale chyba nic tu nie zaradzimy.
    Podklejenie taśmą chyba nie zda egzaminu...tzn może zda ale nie na długo.
    Punktak i młotek? Przeszło mi przez głowę. Sprzęt RACZEJ by to wytrzymał tylko sanki są dość grube. A poza tym w 4500zł walić młotem? Nieee
    No i tak, jak pisałem: luz był mniejszy w d70, a jak ma się skalę porównawczą to zaczyna ten luz przeszkadzać.

Domyślnie

Z czystej ciekawości, czy sb-900 też sie giba??

Oszczędny w słowach Awatar danp
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vanitari Zobacz posta
    Z czystej ciekawości, czy sb-900 też sie giba??
    U mnie w tandemie D200 + SB-900 też się giba
    D700 | D200+MB-D200 | F65 | N 24-70/2.8G | S 50/1.4 | N 85/1.4 | N 70-200VR | SB-900 | BENRO A-500EX+KB-1A

Domyślnie

Witam też mam D300 i SB800, u mnie się nie giba i siedzi jak należy ;D
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów