Close

Strona 29 z 31 PierwszyPierwszy ... 192728293031 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

No to przygadaj.
    Powiem Ci więcej: posiadanie JAKIEGOKOLWIEK aparatu nie warunkuje dobrych zdjęć, bo na zdjęcie składa się tyle elementów że jak je wszystkie znajdę/ustawię to mogę Cię zaprosić z aparatem żebyś pstryknął , a zdjęcie i tak bedzie moje.
    Niepotrzebnie się tak rozdrabniasz:d90 czy d300.
    Hassel a Holga to rozumiem...
    D800

Domyślnie

Ja też tej dyskusji nie rozumiem. "Zarzutów" wobec ludzi którzy kupili D300, choćby wystarczył im D90 Jakaś zazdrość przez kogoś przemawia??
    Jak kogoś stać i ma taką ochotę, to kupi sobie Lamborghini tylko po to żeby jeździć nim na przydomowym parkingu, bo nie ma prawa jazdy - i nic nikomu z nas do tego!

Oczywiście że D90 jest bardzo dobrym aparatem. Oczywiście że D300(s) pozwala na jeszcze więcej niż D90. Oczywiście że nie wszystkim to co D300(s) ma więcej jest potrzebne.

A jak ktoś jest za przeproszeniem "jak baba" (z całym szacunkiem dla płci pięknej ), sam nie wie czego chce, miota się jak chorągiewka, nie chce samemu poświęcić się tematowi, poczytać, dowiedzieć co i jak tylko oczekuje że chórem mu zostanie powiedziane "kup TO bo to najlepszy aparat na świecie" - to takie są potem tego efekty.

Ja bym chciał żeby aparat oprócz tego że pozwoli mi cieszyć się pięknym hobby jakim jest fotografia, sprawiał że będę się uśmiechał sięgając do niego do torby. I teraz jeśli kupiłem sobie D300(s), bo sprawia że uśmiech mam większy niż bym miał mając np D90 (choćby przez to że lepiej mi się go trzyma, lepiej obsługuje, ułatwia fotografowanie tego co mnie interesuje itp), bo mogłem sobie na to pozwolić i głodować przez to nie muszę, to znaczy że jestem frajer, cieńki we wszystkim, i w dodatku onanista sprzętowy który się nigdy zdjęć robić nie nauczy?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Dobrze powiedziane, ale obawiam się, że to odosobniony głos rozsądku.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Dobrze powiedziane, ale obawiam się, że to odosobniony głos rozsądku.
    nie koniecznie Marku. Zauważ że na tym forum przeważającą większością są młodzi (często też niepełnoletni) użytkownicy aparatów marki Nikon, rozpoczynający zabawę z fotografią, którzy nie utrzymują się sami tylko zbierają na aparat z kieszonkowego. Wtedy można zdecydowanie mówić o onanizmie sprzętowym podczas zakupu, gdzie imć bohater nie wykorzysta możliwości aparatu w 30%.

Ja sam śledzę m.in. ten watek od jego początku. Sam poważnie przymierzałem się do D300(s). i mimo że jestem pasjonatem fotografii wiem, że nie wykorzystam możliwości IMHO fenomenalnej puszki jaką jest D300(s) i zwyczajnie zdecydowałem się na D90. TO NIE APARAT ROBI ZDJĘCIA TYLKO FOTOGRAF, lub bynajmniej ten co naciska spust migawki (nie każdy może nosić miano fotografa )

pozdrawiam!
    M.
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miodzik Zobacz posta
    ... TO NIE APARAT ROBI ZDJĘCIA TYLKO FOTOGRAF, lub bynajmniej ten co naciska spust migawki ...
    To właśnie chciałem powiedzieć to nie wiem z jakiego powodu podniosło się spore oburzenie wśród innych użytkowników D300/s (aż kilka postów moderatorzy posłali w powietrze). Ale czasem chyba trzeba dużymi literami.
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

TO NIE APARAT ROBI ZDJĘCIA TYLKO FOTOGRAF, lub bynajmniej ten co naciska spust migawki (nie każdy może nosić miano fotografa )
    Jasne - tego nikt nie kwestionuje.
    Po prostu w którą stronę skręca ta dyskusja??

Ja np mając dwadzieścia parę lat, uważam się za młodego. Utrzymuję się i pracuję na hobby sobie sam. Kupiłem sobie D300s. Co nie znaczy że chcę zaraz do National Geographic pisać żeby ode mnie zdjęcia kupowali...
    I teraz, nie wiem jak ugryźć temat - jak mam obliczyć w ilu % wykorzystuję tą puszkę?? Bo nie zastanawiałem się jakoś do tej pory, i ani trochę brak tej wiedzy nie przeszkadzał mi w robieniu zdjęć, choć w fotografię bawię się zaledwie od trzech miesięcy, i mnóstwo nauki jeszcze przede mną. I super, bo chcę się uczyć, zbierać doświadczenia, i daj Boże rozwijać - tak by fotografia była nie tylko radością z robienia zdjęć, ale i z ich oglądania

I choć na pewno wystarczyłby mi D90, zapewne wystarczyłby i D80, przewyższał me możliwości D5000, ba - i D3000 czy D40, pozwalałaby mi robić zdjęcia. Ale jednak zdecydowałem się na D300s, ileś tam powodów ku temu miałem, mniej lub bardziej racjonalnych - co ważne, nie wyobrażam sobie bym choć odrobinę lepszy miał się czuć od kogokolwiek, kto choćby najprostszą małpką z plastikowym obiektywem robił zdjęcia.
    Po niekrótkim przymierzaniu się do zakupu, stwierdziłem że to jest właśnie aparat dla mnie. Lubię kupić raz a dobrze, być zadowolonym z zakupu, w tym przypadku, z tego co aparat mi daje. I jestem.

Ale do diaska, po niektórych postach wychodzi na to że powinienem się czuć winny.
    Że nie zasługuję na niego, bo 120% z niego nie wyciskam, że nie jestem godzien i w ogóle...
    Na szczęście to tylko przedmiot, nie obiekt fanatycznego kultu

Z merytorycznej dyskusji, zrobiło się kółko żali, wylewanie tłumaczeń nam, a przede wszystkim chyba tłumaczenia się samemu przed sobą, "czemu kupiłem D90 a nie D300". Bez sensu.
    Cieszmy się tym czym mamy, skoro to co mamy pozwala nam robić to co chcemy, bez względu jakie tam cyferki na puszce widnieją. A nie wplatanie między wiersze "nie ciesz się tak że masz fajny aparat, bo to nie on robi zdjęcia" Ja tu nie widziałem u nikogo raczej postawy typu "mam aparat wyższej serii, nie będziesz mi mówił jak mam robić zdjęcia"

Taki wątek D90 vs. D300 każdy mógłby założyć osobno, bo każdy ma przecież inne oczekiwania, inne preferencje, inne priorytety, czy chociażby inne możliwości. Wybór D300(s) dla wielu osób to będzie bardzo dobry wybór. I tak samo wybór D90 dla innych wielu osób będzie bardzo dobrym wyborem. To istotnie dwa modele, w których do niewielu rzeczy można się przyczepić, i próbowanie ustalenia jedynej prawdziwej prawdy we wszechświecie który z nich jest lepszy dla każdego, donikąd nas nie zaprowadzi... D300(s) ma parę rzeczy więcej, kosztuje więc więcej. Czy różnica w cenie jest ich warta - na to nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich. Dla jednych będzie, dla drugich nie. I nie definiuje to przecież nikogo jako lepszego czy gorszego.
    Jaki problem w tym, by korzystać i cieszyć się z tego co mamy?

A tak w ogóle, to idę po piwo Ma ktoś ochotę?

P.s. - Nie odbierz tego miodzik proszę jako jakiegoś osobistego czepiania się - oparłem się po prostu na Twoich słowach
    Ostatnio edytowane przez Azazel85 ; 09-02-2010 o 02:02
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    Nie odbierz tego miodzik proszę jako jakiegoś osobistego czepiania się - oparłem się po prostu na Twoich słowach
    Ależ drogi kolego! absolutnie nie biorę tego do siebie!! raczej w swoje wypowiedzi chciałem uogólnić problem wyboru wg mnie najczęściej dotykający początkujących amatorów fotografii. Sam zajmuję się pstrykaniem od wielu lat (trochę więcej jak pół życia) i sam od bardzo dawna zarabiam na swoje hobby, pasję czy zainteresowania. Fantastycznie, że akurat możesz sobie pozwolić na tak dobrą puszkę i w żadnym wypadku nie miej z tego powodu wyrzutów sumienia!

Każdy powinien mierzyć wg mnie swoje siły na zamiary, znać swoje możliwości i chęć dążenia do upragnionego celu. Ja zdecydowałem się na D90 nie dlatego, że nie potrafię poustawiać aparatu tak aby zachować poprawność ekspozycji, ale między innymi dlatego, że przez rok pracowałem na IMHO rewelacyjnym Pentaxie K10D, należącym zdecydowanie do segmentu semiprofi, który nie ma ustawień tematycznych i po doświadczeniach z w/w aparatem przeskoczyłem na D80. Dodatkowym atutem dla mnie w D90 są właśnie te gotowe tematyczne ustawienia, ponieważ czasami do aparatu sięga moja żona. Ponieważ fotografia nie jest jej "konikiem" i nie bardzo interesują ją ustawienia przesłon etc korzystania właśnie z tych ustawień. Dlatego jak powiedziałem, wszystko kwestia przemyślanego wyboru. Akurat LV jest dla mnie zdecydowanie zbędnym marketingowym gadżetem, który mnie osobiście kompletnie nie kręci a idę w kierunku D90 wyłącznie z uwagi na wyższą czułość względem D80, niższe szumy i subiektywne odczucie lepszego odzwierciedlenia kolorów. Ale to tylko jeśli chodzi o mnie. Wątek jest dotyczący D90 i D300(s) a nie różnic pomiędzy D80 a D90.

W każdym razie swoimi wypowiedziami nie zamierzałem i nie zamierzam nikogo obrażać, urażać ani wywoływać jakiegokolwiek gniewania się. Jeśli tak się stało serdecznie przepraszam.

Pozdrawiam
    M.
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

nie koniecznie Marku. Zauważ że na tym forum przeważającą większością są młodzi (często też niepełnoletni) użytkownicy aparatów marki Nikon, rozpoczynający zabawę z fotografią, którzy nie utrzymują się sami tylko zbierają na aparat z kieszonkowego. Wtedy można zdecydowanie mówić o onanizmie sprzętowym podczas zakupu, gdzie imć bohater nie wykorzysta możliwości aparatu w 30%.
    A jak sie mierzy wykorzystanie mozliwosci puszki? Jest wzor na to?
    Ja mam D300 i wiem, ze nie wykorzystam wielu jej "ficzerow" - interwalometru, wielokrotnych ekspozycji, 14-bitowych RAWow czy 8fps (bo nie planuje gripa). Stalem przed takim samym dylematem (D90 czy D300) i wzialem D300, bo mi lepiej w lapie lezy i wygodniej mi sie go obsluguje. Twoim zdaniem popelnilem blad?
    Nie dajmy sie zwariowac...

Ktos tu wczesniej podlinkowal Kena R. - blad, bo jego zdaniem D90 tez juz przestal zdjecia robic, obecnie nalezy D5000 kupic Wyjdzie nowy model, to i D5000 stanie sie passe. A najlepszymi obiektywami pod DX jest duet 18-55 + 55-200.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Stalem przed takim samym dylematem (D90 czy D300) i wzialem D300, bo mi lepiej w lapie lezy i wygodniej mi sie go obsluguje. Twoim zdaniem popelnilem blad?
    Costi! Absolutnie nie!!! tylko tez nie dajmy się zwariować w drugą stronę, i nie uważajmy użytkowników D90 za "gorszych" bo nie kupili D300 (takie wrażenie często odnoszę czytając niektóre wypowiedzi). D90 to też bardzo dobra pucha i tak jak napisałeś, każdy z dylematem stojąc przed zakupem (było by super) powinien podlecieć do najbliższego sklepu z tymi puszkami złapać jedną, złapać drugą, zobaczyć jak mu w dłoniach lepiej leży, czy też nie ciąży jak kamień na szyi (D300 m.in. przez szkielet jest sporo cięższa) i decyzja podjęta!. Osobiście mam akurat stosunkowo jak na mężczyznę małe dłonie i mi w dłoniach bardzo dobrze się trzyma D90 (D80 też).

Dodam, że od początku wypustu D90 byłem mocno ukierunkowany w stronę D300. Jednak osobiście zweryfikowałem swoje potrzeby i dlatego idę w kierunku D90. I nie chodzi mi tu w żadnym wypadku o kwestie finansową. Stać mnie i na D700 w pełnym wyposażeniu. Tylko po co? Jak sam napisałeś szybkostrzelność etc. D300 potrzebna fotoreporterom i zawodowcom jest i owszem. Ja jestem amatorem. Zapalonym, pasjonatem fotografii od dawna, ale nadal amatorem. I wcale nie zamierzam tego zmieniać. A fotografuję nie po to aby przetrzymywać jpgi w komputerze tylko je wywoływać i przechowywać w albumach. Dla mnie D90 jest zwyczajnie w pełni wystarczający. Ot co.

Domyślnie

Ja miałem D90, miałem D300, a teraz mam D300s. Wszystkie puszki są świetne, wszystkie robią bardzo porównywalne zdjęcia. Dla mnie wszystkie miały swoje zalety w "leżeniu w dłoni". D90 z uwagi na swój rozmiar i lekkość był wręcz wymarzony do wycieczek, D300s mam z gripem i jest to kawał klamota w dodatku z podpiętym 70-200vr to już w ogóle ciąży, ale ma dla mnie jedną ważną zaletę...guziczki Nie wyobrażam sobie powrotu do D90 i szukania w menu....chociaż idzie się do wszystkiego przyzwyczaić, ale D300/s ma jeszcze jeden atut którego już się tak łatwo nie przeskoczy a mianowicie pomiar z manualnymi szkłami. Jak ktoś potrzebuję np taniutkiego 85 f1.4 to póki co z D90 będzie się bardziej męczył niż z D300/s ale pewnie niedługo.... Reasumując niech każdy kupuje co chce i już

Strona 29 z 31 PierwszyPierwszy ... 192728293031 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów