Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czyścioch

Domyślnie Czyścioch

Poranek zapowiadał sie ładny, przed świtem niebo było pięknie różowe, a więc chwyciłem torbę ze sprzętem i poczłapałem nad rzekę. Niestety, tuż po wschodzie chmury zaciągnęły niebo, światła nie było. Pozostało mi tylko makro wspomagane przede wszystkim wbudowaną lampą, żadnego dyfuzora... po 2 godzinach kucania nad trawami i wszelkiego rodzaju zieleniną bardziej lub mniej zieloną wróciłem zmarznięty do domu....

Trochę kadrów zrobiłem, będe Was nimi znów zamęczał
    Na początek jeden czyścioch... to w zasadzie jedyny oprócz ślimaków przedstawiciel "zwierzyny" jaką dziś spotkałem, reszta będzie kwiatowo - wodna

Niestety, zanim znalazłem tego czyściocha fociłem krople na kwiatach, z racji słąbego światła podniosłem sobie ISO do 500 i zapomniałem o tym, jak zwykle, więc wszystkie fotki czyściocha, i kolejne, które robiłem po nim, mają niezły szum.... ech, stare poczciwe D70...

1.

2.

3.

4.

Pozdrawiam
    Marek
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

Szkoda, że bez dyfuzora - swiatło mz za ostre, choć szacuneczeka za wczesne powstanie i wyjscie w plenerek się nalezy no i kropelkowanie bezzaraszacza

pozdrawaim

Domyślnie

No własnie, jakiś dyfuzorek by się przydał, musze coś wymyśleć w tej kwestii. Gdyby był taki poranek jak w piątek to byłoby idealnie ze światłem...
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

Też mam D70 i dalej uwazam, że to jedna z najlepszych puszek... pod względem ergonomii , natomiast jakimś błedem jest to, że nie ma wyświetlonego ISO w wizjerze( albo na górnym wyświetlaczu )

A dyfuzor.. najprostszy chyba to kartka papieru, może kalka techniczna umieszczona pomiędzy lampą, a obiektem fotografowanym. Benas jak widać http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60590 z tego typu dyfuzorem radził sobie dość dobrze

pozdrawiam

Domyślnie

Ja tu zbytniego szumu nie widzę,natomiast światełko,miejscami, wygrało.
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Fakt - wbudowany dopalacz to chyba najgorszy wybór z możliwych. Szum, jak szum - ale właśnie te przepalenia psują odbiór.
    Pozdrawiam,
    (...\/...)

Domyślnie

Kalka techniczna to dobry pomysł, ale lepiej by się sprawdził na którejś sabince, choćby starszej 26 lub 28 (nie dysponuję żadną ), bo i tak obie ręce mam zajęte, nie miałbym jak trzymać tej kalki, a na sabince można ją zamocować "na stałe".
    D70 to rzeczywiście dobra puszka jeśli chodzi o ergonomię, ale jeśli chodzi o szumy to fatalna, choć nadal zdjęcia robi Mam nadzieję w przysżłym roku pojawi się w torbie D700, ale D70 zostanie do makro własnie aż migawka padnie
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gryson Zobacz posta
    Kalka techniczna to dobry pomysł, ale lepiej by się sprawdził na którejś sabince, choćby starszej 26 lub 28 (nie dysponuję żadną ), bo i tak obie ręce mam zajęte, nie miałbym jak trzymać tej kalki, a na sabince można ją zamocować "na stałe".
    Nie na sabince, jeno na obiektywie http://benas.atspace.com/sprzet.html

pozdrawiam

Domyślnie

Nie takie to proste, jak się by mogło wydawać, bo ciągle zmieniam pierścienie (raz dodaję raz zabieram), to straszna prowizorka byłaby, ale pomyślę o tym i pokombinuję. Dzięki za pomysł i podpowiedź
    FX/DX/CX/www

Domyślnie

ŚWIATŁO mi totalnie nie pasi

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów