Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Focę D80. Jestem niedzielnym "fografem" i zazwyczaj pracuję z preselekcją przysłony, dodałbym:

1. W pozycji automatyczna czułość ISO w zakładce najdłuższy czas migawki dodałbym zależność najdłuższego czasu od aktualnej ogniskowej z paroma do wyboru współczynnikami ustawień. Np. 1x ogniskowa czyli 100mm-1/100s, 1,5x ogniskowa czyli 100mm-1/150s, 0,5x ogniskowa czyli 100mm-1/50s. I wiele innych współczynników.

2. Tak jak w Pentaksach, możliwość przypisania przyciskowi funkcyjnemu zapis dodatkowo w NEF-ach jeśli mamy ustawiony tylko JPEG.

3. D-Lichting pracujący w czasie rzeczywistym. Najlepiej równoczesny zapis zdjęcia z D-Lichting i bez. Rozumiem, że procesor może być za słaby dlatego nawet kosztem szybkości, zawsze można przecież wyłączyć.

Paweł
    Ostatnio edytowane przez Pawel_2 ; 09-10-2008 o 19:12 Powód: Złe sformatowanie tekstu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_2 Zobacz posta

1. W pozycji automatyczna czułość ISO w zakładce najdłuższy czas migawki dodałbym zależność najdłuższego czasu od aktualnej ogniskowej z paroma do wyboru współczynnikami ustawień. Np. 1x ogniskowa czyli 100mm-1/100s, 1,5x ogniskowa czyli 100mm-1/150s, 0,5x ogniskowa czyli 100mm-1/50s. I wiele innych współczynników.

To rozwiązanie jest tak genialne, że dziw iż nikt go nie stosuje.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

ale niepotrzebne, jest tryb o nazwie M i tam wszystko ustawisz...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Witam Velaskeza

Oczywiście jest tryb manual ale pisałem przecież o preselekcji przysłony.
    Czy uważasz, że manual może zastąpić automatykę. Jesteś w górach, coś śmiga, moja lub Twoja wygoda albo lenistwo itp.
    Napisałem jestem "niedzielnym" pstrykaczem, to chyba wszystko tłumaczy.
    Ty nie musisz tego stosować ale wyobraź sobie, że ktoś mniej obeznany może być ukontentowany.
    Natomiast zgodzę się ze wszystkimi, że dobry automat to taki który można wyłączyć.
    Tak dla jasności D80 jest moją pierwszą cyfrową lustrzanką ale chyba z piątą lustrzanką wogóle.
    I zaczynałem od manualnego Pentacona F (to taki mały obrazek nie średni format).
    Mam wrażenie, że wiem co piszę i czego potrzebuję.

"Niedzielny" pstrykacz, mało profesjonalny wykorzystywacz automatyki aparatów i długiego okropnego (bo nie stałka) nikonowskiego spazziren zooma.
    Paweł

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów