Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

Inny przykład. Modowane sterowniki do kart dźwiękowych Creative. Legendarne już stery by Daniel Kawakami.
    Ciekawe, że działają lepiej i dzięki nim karty generują czysty dźwięk...
    Kiedyś też naiwnie używałem firmowych. Generalnie długa historia "dziwnych", monopolistycznych zachowań Creative, spraw sądowych itd. Szczegóły w necie.

Domyślnie

kolejny przykład to firmware zrobiony przez jakiegoś gościa do małpki canona powershot a620 - dodaje on kupę funkcji, nawet wyświetla histogramy
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Ja pamiętam jeszcze ze spektakularniejszych osiągnięć modowalne karty graficzne Radeon 9500 z których można było na kilka sposobów zrobić Radeona 9700 Pro, droższego swego czasu nawet i dwa razy (odblokowane potoki, podwyższone taktowania). Sam miałem taką kartę i dzialała bezbłędnie. Do tego firmware do nagrywarek NEC (min NEC 2500A, dodający opcję Dual Layer). Takich przykładów jest bardzo dużo, więc może ktoś się nad D40 ulituje?

Domyślnie

Mysle, ze w D80 byloby co robic.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie zrozumcie mnie źle... Nie twierdzę, że to niemożliwe, bądź że nieprzydatne... Na telefon, który miałem z 8 lat temu niezależni tunerzy napisałi ponad 600 łatek, z których większość była nadzwyczaj przydatna (np. automatyczne nagrywanie rozmów - wygrałem niejedną flaszkę na tem patent).

Ale, jak słusznie tu ujął jeden z poprzedników, D40 ma małe szanse, żeby się dostać w takie ręce. Czemu? Wasia zrobił z Cannona (porównując do modeli Nikona) jakby z D40 > D200, za co spotkała go chwała i uwielbienie narodów.

A gdyby ktoś poprawił 2 czy 3 rzeczy w D80 - co za chwała go czeka? Owszem, trzydziestu userów D80 z tego forum mu podziękuje, a reszta stwierdzi, że nie zrobił filmów, więc nie ma o czym gadać... I jeszczse się nasłucha, że zrobił coś co jest nmało potrzebne i żeby zrobiłcoś innego... I każdy miałby inne zdanie, co jest potrzebne.

Mało realne, ot co.

Domyślnie

Mialem na mysli cos ambitniejszego, niz dodawanie na pale kolejnych funkcji
    n.p. optymalizacje pewnych funkcji z punktu widzenia usera z pewnym stazem.
    seek & destroy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

No to może wypiszę co mi brakuje (ambitniak nie będzie musiał szukać) a co moim zdaniem jest programowo możliwe
    D80:
    - pomiar światła z MF
    - podgląd głębi ostrości z MF
    - mapowanie matrycy bez wizyty w Wa-wie

Pozdrawiam
    Adam
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Domyślnie

No to jak się robi temat "Co poprawić w firmware do D80" to ja dodam.

1. W trybie "Manual" wciśniecie przycisku funkcyjnego (lub korekcji) daje efekt "zielonego guzika" z Pentaxa. Czyli ustawia pasującą wartość ekspozycji. Nie trzeba trzy sekundy kręcić kółkiem aby przejść np. z "bulb" do 1/500 sek.
    2. W trybie "bulb" licznik zdjęć odlicza czas ekspozycji. Jak w Canonie 5D
    3. Dodanie banków ustawień
    4. Obsługa pomiaru światła ze starymi obiektywami. Trzeba by ustawiać przesłonę pokrętłem (aby pasowała to pierścienia na obiektywie) bo nie ma pierścienia na korpusie
    5. Usunięcie tego IDIOTYZMU, że jak mam ustawiony aktywny pilot IR to nie działa wyzwalanie migawki przyciskiem.
    6. Dodanie więcej zdjęć w serii do bracketingu
    7. Taka konfiguracja bracketingu aby po jednym naciśnięciu migawki podnosił lustro, robił serię zdjęć (bez klapania lustrem) i opuszczał lustro.
    8. Rozdzielenie wielkości kroku zmiany wartości pomiędzy przesłoną a migawką (np. przysłonę zmieniać co 1/2 lub 1EV a czas co 1/3EV)
    9. Możliwość przypisania stałej korekty ekspozycji do konkretnego sposobu pomiaru światła
    10. Zwiększenie licznika w nazwie pliku do 5 lub 6 cyfr

... to wszystko to tylko zmiany w oprogramowaniu.
    No nie wiem czy pkt.7 by się dało. Może on nie potrafi naciągnąć migawki bez ruszenia lustra?

Ja bym za taki firmware alternatywny zapłacił 200-300 zł. jak sądzę
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

"ambitniak nie będzie musiał szukać"

Nie mam nic przeciw nowym funkcjom, o ile sa przydatne i nie komplikuja obslugi.
    Mam jednak kilka wlasnych pomyslow innego rodzaju. W moim odczuciu realnych.
    seek & destroy

Domyślnie

Ja stawiam na to, że niedługo któryś producent (raczej nie Nikon czy Canon, któryś z mniejszych) wypuści aparat o 'otwartej' architekturze oprogramowania, gdzie userzy będą mogli sobie grzebać w sofcie do woli i dodawać funkcje jakich im potrzeba. Taki ruch napędzi z pewnością rzesze klientów.

Do listy życzeń D80 dopiszę:

- możiwość podłączenia dysku USB via port i przegrywania zdjęć z karty na dysk (i vice versa) oraz podgląd zdjęć na dysku.
    GSK

D-80 | 18-135 | 50 1.8 | 85 1.8 | 2x SB-600 | Velbon | Lowepro

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów