Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Ostry

Domyślnie

Mnie się efekt końcowy podoba. Przy oglądaniu zdjęcia nie interesuje mnie, ile fotek było zrobionych - oczywiście pomijam ciekawość od strony techniki wykonania. Ważne, że zdjęcie wygląda naturalnie i nie widać łączeń.Podobnie jest z HDR - jeśli jest dobrze zrobiony, to dlaczego nie.
    Taką technikę wykonywania zdjęć widziałem opisaną w książce Freemana "Fotografia zbliżeniowa....." - jest tam przykład na martwej naturze i nie było potrzeby wcześniejszego uspokajania robaczków. Tam było tyko jeszcze coś napisane o potrzebie pomniejszania kadrów. Było to związane z "zacieraniem" śladów na łączeniach, ale o co dokładnie chodziło nie pamiętam, będę musiał sięgnąć ponownie po ten fragment.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

gdzieś już spotkałem się z tą techniką, nawet był specjalny program do automatycznego łączenia obrazków ale nie pamiętam jak się nazywał...
    efekt rzeczywiście świetny tym bardziej, że zdarzają się zdjęcia ze zbyt małą głebią ostrości szczególnie przy dużych skalach odwzorowania i tu widzę zastosowanie tej właśnie techniki.
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Domyślnie

Przypomniałem sobie(doczytałem) dlaczego wymiary poszczególnych kadrów muszą być lekko zmniejszane. Tutaj pozwolę sobie zacytować: "aby zrekompensować różnice w skali spowodowane przez zmiany ostrości - poszczególne warstwy muszą być do siebie idealnie dopasowane"
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów