Zwracam się do szanownych forumowiczów o poradę. Czytałem chyba wszystko co się da i nie mogę znaleźć informacji jak zrobić pewną rzecz. Chodzi mi mianowicie o Edit list i pozycję Adjust. Może pokaże na zrzutach o co mi chodzi.
Po wczytaniu zdjęcia w Nikon Capture NX 2 mamy taki widok:
Jak widać domyślnie mamy otwarte opcje pod pozycją Develop, natomiast pod Adjust nic nie ma. Tam można dodawać pozycje z menu "Adjust". Ja pododawałem sobie wszystko co tam jest. Wygląda to tak:
Jak widać wszystkie pozycje z opcjami są pod Adjust. Zapisałem je:
wybierając w następnym oknie, które pozycje mnie interesują (zaznaczyłem wszystkie dostępne w Adjust, bez Develop bo one są zawsze). Następnie w opcjach NX2 wskazałem te moje zapisane ustawienia:
Sedno sprawy:
Chciałbym mieć dokładnie te pozycje przy każdym otwieranym zdjęciu, abym nie musiał za każdym razem wybierać potrzebnej opcji z menu Adjust, tylko z tej podręcznej listy. Po wykonaniu tych wszystkich wyżej opisanych czynności udało mi się tylko to, że klikając na Adjust List i wybierając Load Adjustments mogę wybrać zapisane przeze mnie ustawienia. W ten sposób ta lista się odświeża i pojawiają się wszystkie opcje. A jak to zrobić, aby działało na stałe, bez tego Load Adjustments, tylko samoczynnie: otwieram zdjęcie i od razu pojawia się ta moja lista z wszystkimi opcjami? Da się to zrobić?
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami