Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 96

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asit Zobacz posta
    ...
    a mikki92 moze zle aktualizowales i stad te bledy?
    Ja wgrałem, wszystko ok.

Ale trzeba pamiętać, żeby przygotować sobie DWIE sformatowane karty - najlepiej nie SDHC ale zwykłe SD (ja użyłem 2GB).
    Na każdą skopiować odpowiednie części firmware (A i B) do katalogu głównego.

NIKON pisze, żeby z firmware "B" postąpić od punktu 2 - tak samo jak z firmware "A" -- czyli zacząć od sformatowania karty. Tylko ,że wtedy mam dopiero wgraną pierwszą część firmware i formatowanie karty może się nie powieść. A poza tym, to trzeba czekać aż aparat się wyłączy sam (po wgraniu każdej z części).

Te wszystkie zalecenia NIKON-a są "krytyczne" - czyli obowiązkowe - przy wykonywaniu upgrade firmware.
    Nieprzestrzeganie niektórych, może nie mieć wpływu (czasami) na dalszy bieg upgrade - jednak jest to własne ryzyko.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ja wgrałem, wszystko ok.
    Ale trzeba pamiętać, żeby przygotować sobie DWIE sformatowane karty - najlepiej nie SDHC ale zwykłe SD (ja użyłem 2GB).
    Pzdr.
    A dlaczego dwie i nie SDHC???
    Aktualizacja softu jest prosta jak obuch od siekiery. Więc po co sobie ją komplikować. Wgrać i już.
    Po wgraniu jedyne co mi się zmieniło i co zauważyłem to nr oprogramowania. Nic się samo nie przestawiło, żadne ustawienia nie uległy przestawieniu na fabryczne itp.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    A dlaczego dwie i nie SDHC???
    ........
    Dlatego dwie, że firmware wgrywa się dwa razy: część A i część B.
    Tak więc: po wgraniu części A aparat się wyłączy. Jeśli mamy tylko tę jedną kartę, to włączyć aparat i sformatować ją (tak zaleca NIKON). Jednak trzeba pamiętać, że aparat zastartował tylko z jedną połówką firmware, a nie z całym nowym softem - dlatego jego zachowanie może być nieprzewidywalne.
    Jeśli jednak mieliśmy przygotowaną wcześniej drugą kartę z wgraną drugą częścią softu - to problemów nie powinno być.

SDHC inne niż Sandisk - Czasami są problematyczne i przy starcie z niepełnym software: ryzykowne.
    Skoro mówisz o prostocie, jak obuch od siekiery, to dlaczego takich prostych rzeczy się dopytujesz ?

Pzdr.

P.S.
    Komplikować prostych rzeczy nie ma co. Jednak zmiany firmware nie dokonujemy codziennie i warto dołożyć starań, by zrobić to dobrze, bo straty mogą być uciążliwe.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 03-10-2008 o 13:51

Domyślnie

Ja wgrałem, wszystko ok.

Na każdą skopiować odpowiednie części firmware (A i B) do katalogu głównego.

NIKON pisze, żeby z firmware "B" postąpić od punktu 2 - tak samo jak z firmware "A" -- czyli zacząć od sformatowania karty. Tylko ,że wtedy mam dopiero wgraną pierwszą część firmware i formatowanie karty może się nie powieść. A poza tym, to trzeba czekać aż aparat się wyłączy sam (po wgraniu każdej z części).

Te wszystkie zalecenia NIKON-a są "krytyczne" - czyli obowiązkowe - przy wykonywaniu upgrade firmware.
    Nieprzestrzeganie niektórych, może nie mieć wpływu (czasami) na dalszy bieg upgrade - jednak jest to własne ryzyko.

Pzdr.
    troche niepotrzebnie siejesz panike. mozesz wgrac dowolna czesc i bez zadnego problemu miec A1.10 i B1.11, nic sie nie stanie. jedna czesc to praktycznie tylko UI, druga to wlasciwy firmware. kaszana jest tylko wtedy jak nie zmienisz interfejsu a firmware doda nowe opcje - wtedy nie beda dostepne. stare beda dzialaly, sam aparat tez bedzie dzialal bez problemu.

karta wystarczy jedna, nie trzeba jej formatowac, mozna nawet miec na niej fotki. instrukcja jest robiona dla idiotow dlatego wspomina o formatowaniu. firmware musi byc bezposrednio w glownym katalogu, i tylko jeden na raz. jesli wgrasz a i b jednoczesnie to nie uda ci sie zaktualizowac obu wersji, do czasu az skasujesz te ktora juz zaktualizowales. jesli firmware wrzucisz do podkatalogu apart go nie zobaczy. dlatego opis mowi zeby robic po kolei i formatowac. jak wiesz co robisz to nie musisz sie tym przejmowac.

wazne jest tylko aby aparat nie zdechl ci w czasie flashowania, przy czym szansa ze wtedy sie uszkodzi tez jest mala bo musialby pasc dokladnie w ciagu tych paru sekund kiedy aparat juz skasowal stary firmware a nie zapisal do konca nowego - szybka karta zwieksza bezpieczenstwo redukujac czas operacji

chcesz byc w pewniejszy - uzyj zasilacza

w razie jakby sie cos stalo czeka cie kilkunastominutowa wizyta w serwisie gdzie przez zlacze jtag technik ma bezposredni dostep do pamieci i moze wgrac soft bezposrednio.
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 03-10-2008 o 13:56
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    troche niepotrzebnie siejesz panike. ....
    W swojej długoletniej praktyce informatycznej spotkałem już różniste przypadki...
    Dlatego uznałem, że zachowanie maximum bezpieczeństwa - nikomu nie zaszkodzi.
    A może zaszkodzi ?

w takim razie przepraszam !

Pzdr.

Domyślnie

Skoro mówisz o prostocie, jak obuch od siekiery, to dlaczego takich prostych rzeczy się dopytujesz ?
    Żeby dowiedzieć się dlaczego tak to komplikujesz.
    Wgrywasz na kartę soft A akualizujesz, potem kasujesz A, wgrywasz B, aktualizujesz i już. Nic więcej nie potrzeba.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    ...
    Wgrywasz na kartę soft A akualizujesz, potem kasujesz A,
    Teraz trzeba wyłączyć aparat, który ma tylko połowę softu, wyjąć kartę, włożyć do komputera, wgrać część B, potem włożyć tę kartę do aparatu i włączyć aparat. Ja nie jestem taki pewien, czy ten aparat z połową softu zachowa się tak stabilnie, jak z całym softem i wolę 'na zimne dmuchać' - 'może mnie nie ubędzie'.

wgrywasz B, aktualizujesz i już. Nic więcej nie potrzeba.

Pzdr.

Domyślnie

W swojej długoletniej praktyce informatycznej spotkałem już różniste przypadki...
    Dlatego uznałem, że zachowanie maximum bezpieczeństwa - nikomu nie zaszkodzi.
    A może zaszkodzi ?

nie zaszkodzi ale moze zbyt mocno skomplikowac i ludzie maja potem problem albo zwyczajnie sie boja. cala operacja jest dosc dobrze zabezpieczona od strony aparatu wiec nie powinno byc problemu. no i nie zmieniasz calkiem wszytskiego, zawsze malutka czesc ktora jest odpowiedzialna za zmiane i te czesc mozesz zmienic tylko w serwisie przez jtag. wiec nawet jesli faktycznie cos pojdzie nie tak - padnie akumulator (a nie uruchomisz update jak bedzie zbyt pusty) albo karta - to powiniens miec jeszcze opcje powtorzenia zanim bedziesz sie musial wybrac na ul. postepu

w takim razie przepraszam !

Pzdr.
    nie masz za co, no bez przesady
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Teraz trzeba wyłączyć aparat, który ma tylko połowę softu, wyjąć kartę, włożyć do komputera, wgrać część B, potem włożyć tę kartę do aparatu i włączyć aparat. Ja nie jestem taki pewien, czy ten aparat z połową softu zachowa się tak stabilnie, jak z całym softem i wolę 'na zimne dmuchać' - 'może mnie nie ubędzie'.

Pzdr.
    nie ma polowy softu, ma caly soft. zauwaz ze d300 dlugi czas mial A1.01 i B 1.00, D40 jakis czas podobnie. Seeker z kolei dosc dlugo w D80 mial updatnieta tylko jedna czesc. czesc a i B sa odpowiedzialne za rozne rzeczy i sa praktycznie od siebie niezalezne.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    nie zaszkodzi ale moze zbyt mocno skomplikowac i ludzie maja potem problem albo zwyczajnie sie boja. cala operacja jest dosc dobrze zabezpieczona od strony aparatu wiec nie powinno byc problemu. no i nie zmieniasz calkiem wszytskiego, zawsze malutka czesc ktora jest odpowiedzialna za zmiane i te czesc mozesz zmienic tylko w serwisie przez jtag. wiec nawet jesli faktycznie cos pojdzie nie tak - padnie akumulator (a nie uruchomisz update jak bedzie zbyt pusty) albo karta - to powiniens miec jeszcze opcje powtorzenia zanim bedziesz sie musial wybrac na ul. postepu
    ....

Ty powiedz to tym, którym zmiana firmware się nie udała !

Pzdr.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów