Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: D60 ciag dalszy

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D60 ciag dalszy

Witam, jestem posiadaczem D60, nie ukrywam ze to nowy sprzet dla mnie, mam takie pytania, jesli ktos by odpowiedzial fajnie by bylo.
    1. Boje sie strzelac swoim Nikosiem,bo wyczytalem gdzies ze ilosc strzalow jest policzona dla niego .Gdzie pisze jaki przebieg moze zrobic D60 i ewentualnie czego sie mozna spodziewac kiedy body dojdzie do kresu swojej wytrzymalosci.
    2. Czy kupujac karte SD extreme III lub podobna zblizona do predkosci 20MB/s poprawi mi sie szybkosc zdjec seryjnych ?
    3. Szukam jakiejs strony www wyjasniajacej tajniki dobrej fotografii.
    4. Co warto do niego dokupic ?

Domyślnie

Ad. 1. Czy notebooka jak kupisz, to tez nie bedziesz otwieral klapy, bo zawiasy maja ograniczona zywotnosc? A co z bateriami? Nie uzywasz, bo sie moga zuzyc? Strach pomyslec o prezerwatywach...

Ad. 2. Nieznacznie mozna poprawic predkosc zapisu z bufora do karty pamieci - co jednak nie pozwoli Ci przeskoczyc magicznej liczby zdaje sie 3 kl/s.

Ad. 3. Warto dokupic wszystko, co ma w oznaczeniu AF-S, HSM lub stwierdzenie "wlasny silnik" (to sie tyczy szkiel), Wszystko co ma w oznaczeniu SB-xxx , EFxxxDG SUPER (dla blyskotek), a tak ponadto to w zasadzie nic wiecej poza calym katalogiem akcesoriow Nikon.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

to chyba niesamowicie wyczerpujaca odpowiedz , dzieki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 34221810 Zobacz posta
    Witam, jestem posiadaczem D60, nie ukrywam ze to nowy sprzet dla mnie, mam takie pytania, jesli ktos by odpowiedzial fajnie by bylo.
    1. Boje sie strzelac swoim Nikosiem,bo wyczytalem gdzies ze ilosc strzalow jest policzona dla niego .Gdzie pisze jaki przebieg moze zrobic D60 i ewentualnie czego sie mozna spodziewac kiedy body dojdzie do kresu swojej wytrzymalosci.
    2. Czy kupujac karte SD extreme III lub podobna zblizona do predkosci 20MB/s poprawi mi sie szybkosc zdjec seryjnych ?
    3. Szukam jakiejs strony www wyjasniajacej tajniki dobrej fotografii.
    4. Co warto do niego dokupic ?
    Ad. 1 Zasadniczo podaje się żywotność migawki ok. 100 000 klapnięć. Nie znaczy to jednak, że 100 001 zdjęcia już nie zrobisz. Widziałem u jakiegoś forumowicz (nie pamiętam aparatu ale amatorski segment Nikona) przebieg coś ok 500 000. Z kolei innemu padł po kilku tyś (ale to wyjątkowy przypadek ). Żywotność ta zależna jest od bodajże sprężynki podnoszącej lustro. Zapewne i tak prędzej aparat zmienisz niż padnie Ci on. Przestrzegałbym tylko przed bezmyślnym waleniem zdjęć seryjnych po kilkaset dziennie, bo to najbardziej obciąża mechanizm (co nie znaczy żebyś się seryjnych całkiem wystrzegał).

Ad2. A choćbyś i twardy dysk podłączył pod aparat szybkości seryjniaków nie zwiększysz. Zależne to jest od softu i pewnie budowy mechanizmu lustra i migawki

Ad3. Jesteś na tej stronie (ja wiele się stąd nauczyłem)

Ad4. dobry obiektyw i dobrą lampę
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

nawet bardzo wyczerpujaca, bo opierajac sie na informacjach jakie podales, nikt normalny nie udzieli Ci innej.

kazde body ma ograniczony czas zycia i liczbe klapniec. Ale - nie ma jakiejs magicznej liczby - jednym po 10000 pucha umiera, inni robia 320000 i nic sie nie dzieje szczegolnego. Kwestia przypadku albo jakichs innych sil nieczystych.
    I jest to opisane na forum, wystarczy uzyc szukajki.

zdjecia seryjne ograniczone sa konstrukcja mechaniczna aparatu oraz software'owo - zmiana karty pamieci na szybsza moze pomoc tylko i wylacznie szybciej oprozniac bufor do ktorego aparat robi zdjecia wstepnie. Ale - to nie pomoze przeskoczyc tego wlasnie mechanicznego i softowego ograniczenia aparatu - moze tylko pomoc utrzymac predkosc maksymalna dla puchy przez dluzszy okres czasu (czyli do zapchania bufora). Z tym, ze do tego trzeba doliczyc wszelkie softowe udziwnienia majace wplyw predkosc strzalow i zapisu, czyli odszumianie, d-lighting itp.
    To tez jest na forum walkowane regularnie, szukajka w pas sie klania.

trzecia odpowiedz jest wyczerpujaca maksymalnie - no bo co mozna dodac? Nie podales ani jaka fotografia Cie interesuje, ani w ktorym kierunku bedziesz sie rozwijal (makro, sport, reporterka, widoczki czy co tam jeszcze), wiec kto Ci powie co innego? Nikt. Kup wszystko, bedziesz mogl robic wszystko. Proste. Tutaj akurat nie odesle do szukajki, choc moglbym, bo sam doskonale wiesz czego potrzebujesz.
    Jak nie - to po kiego Ci lustrzanka?
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Też o tym myślałem bo mam już ok 2k zdjęć... Ale od czego jest 2 lata gwarancji... Odpukać.
    Tak jak przedmówcy nie ma regóły. Czasem niemal prosto ze sklepu i pada. Teraz chyba nic nie jest obliczone na długą żywotność tylko na ilość - niestety .
    Rób zdjęcia i się ciesz.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

O ile się nie mylę nikon daje 1 rok gwarancji na body a nie 2 lata.
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

Domyślnie

Teoretycznie i praktycznie też można próbować reklamować do 2 lat z powodu niezgodności towaru z umową. Choć po upływie 6 miesięcy ciężko udowodnić że była to wada ukryta. Ale warto próbować, czasem się udaje i sprzedawca < hipermarkety > załatwia wszystko. Tylko nie oddaje się po roku do nikona tylko do sprzedawcy.
    Ale fakt nikon daje rok moj błąd
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mango Zobacz posta
    O ile się nie mylę nikon daje 1 rok gwarancji na body a nie 2 lata.
    zawsze masz jeszcze ustawę o szczególnej sprzedaży konsumenckiej i z niej wynika że masz dwa lata
    D80 + MB-D80 + T17-50 + T70-210 + SB-800 + GoldPhoto
    www.forumrowerowe.org

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawskip Zobacz posta
    zawsze masz jeszcze ustawę o szczególnej sprzedaży konsumenckiej i z niej wynika że masz dwa lata
    Jakze juz byla tutaj dyskusja na ten temat a mi sie powtarzac nie chce - masz 2 lata na reklamacje z tytulu niezgodnosci towaru z umowa - ale dotyczy ona wad ktore istnialy w momencie zakupu. Doczytaj forum badz ustawe, to bedziesz wiedzial o co chodzi...
    "Raz jeszcze spojrzał do kufla. Był pusty: przerażający widok."
    /Terry Pratchett/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów