Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie problem 24-70 pierścień ogniskowania

witam serdecznie,
    właśnie jestem nowym posiadaczem obiektywu Nikkor 24-70 i mam problem z pierścieniem ogniskowania, kiedy zjeżdżam w dół zaczynając od ogniskowej 70, pierścień blokuje się na ogniskowej 28 mm, trzeba troszeczkę mocniej przekręcić aby zjechać na sam dół
    objaw taki nie występuje w kierunku od 24 do 70
    do tego słychać jeszcze delikatne głosy skrzypienia - tarcia, nie wiem jak to opisać
    czy ktoś może spotkał się z takim objawem, nie wiem co mam zrobić

Domyślnie

Witaj.

Miałem ten sam problem co Ty
    Niestety mogę Ci poradzić tylko jedną rzecz, a dokładokłaniej to musisz go tylko częściej używać

Sprawdz w których miejscach robią się zakrysowania na tubusie, problem tkwi w uszczelce.
    Popracuj troche nim, u mnie problem znikł po około 5 dniach.

Pozdrawiam
    ....:::: | NIKON | ::::....

Domyślnie

czyli nie będzie miało znaczenia to że przez pierwsze 2 dni sporadycznego używania wszystko było z nim ok ?

Domyślnie

Czyli początkowo wszystko było ok a po 2 dnich zaczął się zacinać? U mnie skrzypienie pojawiło się gdy pracowałem przy dużej wilotności powietrza i usłyszałem je dopiero po powrocie do domu. Póki co mój działa jak nalezy

Może coś złapałeś jakiś paproch albo inne dziadostwo, sprawdzałeś wysuwany tubus czy nigdzie nie ma oznak zarysowania? Jeżeli kupiony w Polsce i nie masz podbitej gwarancji to oddaj go do sklepu, jeżeli kupiony w USA to tylko serwis, mogą się trochę krzywić, ale naprawić muszą

Pozdrawiam
    ....:::: | NIKON | ::::....

Uprawnienia umieszczania postów