Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: d80 + narty

Domyślnie d80 + narty

Witam Wszystkich.
    Długo się zastanawiałem gdzie umieścić ten post. Mam nadzieję, że dobrze wybrałem.
    Na czym polega mój dylemat?
    Otóż zastanawiam się jaki obiektyw do nikosia D80 dopiąć, aby robić zdjęcia na nartach. Do tej pory jeździłem z canonem g7, ale brakuje mi szybkości i długości. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w fotografii sportowej.
    A przy okazji jak i w czym wozicie swój sprzęt fotograficzny na nartach? Wdzięczny będę za każdą radę.

pozdrawiam
    d80 + 16-85 + filtry + sb-800 + ...

Domyślnie

dobre pytanie. Ja będę jeździł z 18-70 bo tylko to mam. plecak foto + może jeszcze jakiś pokrowiec czy coś. Najbardziej się boje gleby, bo nie wiem czy sprzęt to wytrzyma...;/
    nikon DeMilion ancior.ownlog.com

Domyślnie

Wytrzyma
    Klejony D80.

Domyślnie

W zeszłym roku jeździłem z moim wiernym D40 w plecaku - aparat zapakowany w pokrowiec,owinięty grubą bluzą a do tego jeszcze zabezpieczony parą tenisówek wciśniętą między kulkę z bluzo-pokrowca a zewnętrzną ściankę plecaka ;P Może głupio brzmi,ale sprawdza się świetnie, bo trampki są odkształcalne,ale jednocześnie sprężyste i działają jak poduszka amortyzująca . Parę konkretnych gleb udało mu się dzięki temu przeżyć,to raczej ja gorzej dostawałem w kość ;]

Co do obiektywów to sam w tym roku stoje przed tym dylematem - w zeszłym miałem tylko 18-70, w tym doszła jeszcze Sigma 10-20 i 50/1.8 i tak sobie myślę,że wszystkiego spróbuję po trochu, zgodnie ze specyfiką każdego ze szkieł Generalnie 18-70 jest w miarę uniwersalne,dłuższą ogniskową można się poratować w sytuacjach, kiedy nie można podejśc zbyt blisko (jakieś większe skocznie,pajpy, albo przy robieniu zdjęć szybko zjeżdżającym kolegom/koleżankom ;]) ajednocześnie można strzelic tandetną pocztówkę na tle gór z grupą narciarzy/deskarzy. co do pozostałych szkieł to widzę to (w teorii na razie) tak,że 10-20 wymaga bliskiego podejścia do miejsca akcji,żeby uzyskac rozsądny kadr/kompozycję i wielkość postaci na zdjęciu, więc torchę się boję,że podejdę któregoś razu za blisko i zostanę stratowany ;P No a z 50/1.8 można zrobic niemal wszystko,tylko tutaj akurat trzeba uwazać,żeby cofając się w poszukiwaniu odpowiedniego kadru nie polecieć w jakąś przepaść ;] No i tyle moich 'mądrości'

Domyślnie

Tak sobie myślę, że mi najbardziej sprawdzałby się 18-200. Zrobi się nim wszystko a nie trzeba przepinać obiektywów. Problemem może być masa, ale bez przesady.
    Jeśli chodzi o zabezpieczenie, to aparat trzymam w małej torbie na ramieniu przy czym mam też plecak i zapinam pas biodrowy i piersiowy. Dzięki temu mam szybki dostęp do aparatu a jednocześnie nie majta on się. Zdaje egzamin.

Mikaczes, Twój 16-85 będzie w sam raz.
    Klejony D80.

Domyślnie

motyw z bluzą sprawdzę jak tylko spadnie jakiś konkretny śnieg. jakis fiszaj by się przydał, świetne foty z tego wychodzą...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ancior Zobacz posta
    motyw z bluzą sprawdzę jak tylko spadnie jakiś konkretny śnieg. jakis fiszaj by się przydał, świetne foty z tego wychodzą...
    No mi tez sie marzy, myślę,że z 10-20 tez będzie ciekawie,choć nie tak klimatycznie

Domyślnie

Taka moja mała rada apropo fotografowania zimą. Jeśli masz 2 komplety baterii to jedną trzymaj gdzieś przy ciele coby jej ciepło było odwdzięczy się.
    D70+D50+ N18-70 + N70-210 + N50 + SB-26......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazujaman Zobacz posta
    No mi tez sie marzy, myślę,że z 10-20 tez będzie ciekawie,choć nie tak klimatycznie
    A ileż "klimatycznych" zdjęć można zrobić rybim okiem? Mike Johnston w jednym ze swoich felietonów ("Fotograf niedzielny" na Fotopolis) stwierdził, że rybie oko służy głównie do prezentacji możliwości obiektywu typu rybie oko.
    Kupuj Sigmę 10-20, czy coś innego z tego zakresu, pożytku będzie dużo więcej, niż z rybiego oka.

Domyślnie

Jeśli ktoś ma pomysł na rybie oko to jest to zabawa na dłuugi czas.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów