Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 97

Wątek: Ps cs4

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    A chyba wszystkim chodzi to to, że jeżeli program kosztuje około 3 tys. złotych, to niech chodciaż zapewnia darmowe upgrady.
    Ja nie mówię, że do końcna naszego i Adobe, ale niech chociaż przez 3 lata.
    Typowe narzekactwo. Ja mam prawo napisać dowolny program, na przykład okienko z uśmiechniętą gębą, i sprzedawać to za $10000. A ty masz prawo to kupić albo nie kupić. A jak chcesz tracić nerwy i narzekać, to twoja sprawa.
    Co do ps-a, to moja forsa i moja decyzja czy robić upgrade. Czy te upgrady są warte $600? Jeszcze nie wiem. Ale jeśli nie są warte, to nie zamierzam łazić po forach i płakać z tego powodu. Po prostu nie kupię i tyle. A jeśli stwierdzę że są warte to kupię. I też nie zamierzam płakać że wydałem $600.
    A jeśli jest wątek na temat nowej wersji, to wolałbym aby się skupił na technicznych aspektach tego upgrade, a nie na płaczu że Adobe nas wycyckuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Prawde mowiac -- dziwia mnie narzekania ludzi, ze co okolo 1,5-2 lata powstaje wersja ACR, ktora bangla jeno z nowym Szopem. Photoshop to narzedzie -- tak jak aparat. Skoro stac Was na nowe aparaty i stac Was w ogole na Photoshopa, to nie stac Was na jego upgrade? Pewnie wiekszosc odpowie, ze nie potrzebuje nowego Shopa, tylko mozliwosci otwierania w nim RAWa z nowego aparatu... Alez prosze bardzo -- droga wolna -- nikt Wam Szopa nie kaze uzywac. Jest wiele innych aplikacji, ktorego tego Waszego RAWa z nowego aparatu otworza. Wlacznie z darmowymi. Wiekszosc z Was nie potrzebuje takze tych nowych puszek, z ktorych RAWow bez nowego ACRa (i nowego Shopa) nie mozecie otworzyc.
    Skoro juz takie ciagle narzekanie na Adobe, to moze by na Nikona, ze co rok nowa puszke wypuszcza, a Wy musicie ja kupic. I jeszcze ten cholerny Nikon w kazdej nowej puszce nowy format RAWa umieszcza...
    W każdym, nawet najstarodwaniejszym Photoshopie z wtyczką ACR można otworzyć RAW-y z najnowszych puszek - jest to kwestia skonwertowania plików RAW do DNG (Adobowski format RAW - Digital Negative) za pomocą darmowo udostępnianej aplikacji Adobe DNG Converter, w której na bieżąco uaktualniane jest wsparcie dla formatów RAW ze wszystkich nowopowstałych aparatów cyfrowych.

Dla porównania - użytkownicy starszych wersji konwertera Nikon Capture nie mają tego luksusu.

Że Adobe za dodatkowe bajery w nowych wersjach swojego konwertera każe sobie płacić, to chyba dziwnym nie jest. Podobnie jak nikt, kto zamówi sobie u fotografa portret nie oczekuje, że z wiekiem otrzyma darmowy "upgrade" owego portretu gratis - choć ten stary traci na aktualności...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-09-2008 o 21:08

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    A chyba wszystkim chodzi to to, że jeżeli program kosztuje około 3 tys. złotych, to niech chodciaż zapewnia darmowe upgrady.
    Ja nie mówię, że do końcna naszego i Adobe, ale niech chociaż przez 3 lata.
    No właśnie. A jak auto kosztuje 50 tysięcy, to niech będą darmowe przeglądy, oleje i inne materiały eksploatacyjne oraz możliwość wymiany na nowy model, jeśli się pojawi. Chociaż przez 3 lata.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W każdym, nawet najstarodwaniejszym Photoshopie z wtyczką ACR można otworzyć RAW-y z najnowszych puszek - jest to kwestia skonwertowania plików RAW do DNG (Adobowski format RAW - Digital Negative) za pomocą darmowo udostępnianej aplikacji Adobe DNG Converter, w której na bieżąco uaktualniane jest wsparcie dla formatów RAW ze wszystkich nowopowstałych aparatów cyfrowych.
    Dokładnie tak, i chociaż jest to upierdliwe, to jednak działa. Bezproblemowo, sprawdzałem, i jeśli ja sobie z tym poradziłem, to każdy sobie poradzi

Domyślnie

http://pclab.pl/news33863.html

No wiec jednak Nvidia wspiera CS4 swoimi CUDAmi .. OpenGLem to kazda karta nie tylko NV. Pewno zwyklym GeForcom troche obetna mocy bo kto by kupil Quadro .. ale i tak milo ze w ogole. Co na to ATI ( wspierajace OpenCL) ?
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

To dla czego tak nie może pracować wbudowany konwerter?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Bo konwerter jest do DNG, a dng to w zasadzie tylko adobe obsługuje sensownie, a wtedy użyjesz fotoszopa, ale nie zapłacisz za upgrade. Więc cena upgrade jest ceną wygody

Domyślnie

Bo Adobe ma politykę, w myśl której przestają wspierać starsze wersje swoich aplikacji w momencie pojawienia się nowszych.

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Bo konwerter jest do DNG, a dng to w zasadzie tylko adobe obsługuje sensownie, a wtedy użyjesz fotoszopa, ale nie zapłacisz za upgrade. Więc cena upgrade jest ceną wygody
    Nie tylko Adobe - np. C1 też obsługuje DNG. Hasselblad (zanim mu odbiło) jako swego formatu RAW używał DNG, podobnie Leica, która używa go nadal.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 27-09-2008 o 00:23

Domyślnie

Bo Adobe ma politykę, w myśl której przestają wspierać starsze wersje swoich aplikacji w momencie pojawienia się nowszych.
    Ale konwerter to jest zwykłą aplikacja, która powinna działać latami z poprzednimi programami, do czasu kiedy Adoby przejdzie np. na 64 bity albo wymyśli jakieś rewolucyjne zmiany.
    W przypadku wielu kamer o których pisałem na forum wystarczy zmienić nazwą w zbiorze RAW i poprzedni konwerter czyta to bez problemu. Np. D90 po zamianie na D300 lub D3 można obrabiać w NX1.3 bez potrzeby wydawania pieniędzy na NX2, ale Nikon wmawia, że muszą dopisać tysiące linii kodu aby to działało.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Ale konwerter to jest zwykłą aplikacja, która powinna działać latami z poprzednimi programami, do czasu kiedy Adoby przejdzie np. na 64 bity albo wymyśli jakieś rewolucyjne zmiany.
    W przypadku wielu kamer o których pisałem na forum wystarczy zmienić nazwą w zbiorze RAW i poprzedni konwerter czyta to bez problemu. Np. D90 po zamianie na D300 lub D3 można obrabiać w NX1.3 bez potrzeby wydawania pieniędzy na NX2, ale Nikon wmawia, że muszą dopisać tysiące linii kodu aby to działało.
    No dobrze - tylko aby nowe aparaty były obsługiwane przez stare konwertery, ktoś musiałby je aktualizować - choćby to miało polegać na dopisaniu jednej linijki kodu. A polityka Adobe jest taka, że w momencie wprowadzenia nowego produktu starego już nikt się nie tyka - niezależnie od tego, czy chodzi o dopisanie tysięcy linii kodu, czy jednej, czy nawet tylko pół.

I tak można powiedzieć, że w porównaniu z Nikonem zachowują się dość elegancko, udostępniając darmowy, stale aktualizowany DNG Converter (choć nie ma się co czarować, że pewnie mają w tym swój interes - chcą wylansować swój kolejny standard), dzięki czemu tak naprawdę wsparcie dla nowych kamer w starych konwerterach na swój pokrętny sposób istnieje - natomiast użytkownicy starych wersji Nikon Capture są już całkiem w d...., bo o ile jeszcze np. w NC NX1.3 przy drobnej kombinacji można otworzyć pliki teoretycznie wspierane przez NC NX2, to już np. w NC 4.4 (który jako jedyny nadawał się jeszcze jako-tako do pracy) - niebardzo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    No właśnie. A jak auto kosztuje 50 tysięcy, to niech będą darmowe przeglądy, oleje i inne materiały eksploatacyjne oraz możliwość wymiany na nowy model, jeśli się pojawi. Chociaż przez 3 lata.

Te Twoje analogie nie są zbyt mądrze dobrane, bo trzeba dobierać je ze świata *software, a nie motoryzacji, a tu darmowe upgrady nie są niczym niezwykłym.

Niemniej skoro już tak, to co z autami za 300 tys. i droższymi, np. Bugatti? * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
    edit: W świecie motoryzacji, darmowe przeglądy również nie są niczym niezwykłym, chyba, że w Płocku jest inaczej.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 27-09-2008 o 02:29
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów