Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 97

Wątek: Ps cs4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie

Niestety nie mogę znaleźć opcji Upgrade dla CS4 w wersji edukacyjnej. Mają pełen produkt w wersji edukacyjnej i Upgrade w wersji normalnej. Oba w tej samej cenie $599.
    Hmm, zobaczymy.
    Jest parę cech które mi się podobają:
    - ciekaw jestem o co będzie chodziło w tym Mask Panel, ale wygląda zachęcająco. Praca z maskami to mój ulubiony konik i wszelkie udogodnienia są mile widziane
    - content-aware scaling wygląda znakomicie.
    - poprawione auto-blend of images. Świetnie. Stare nie działało zawsze tak jak powinno. A to ważna cecha.
    - nie wiem za bardzo o co chodzi w "Extended depth of field". Zobaczymy...
    - RAW processing - nie ma znaczenia dla mnie. RAW robię w NX i nie sądzę aby ps-owe pluginy miały ten sam zakres.
    - udoskonalone color correction - zobaczymy...
    - udoskonalone drukowanie - świetnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    - RAW processing - nie ma znaczenia dla mnie. RAW robię w NX i nie sądzę aby ps-owe pluginy miały ten sam zakres.
    Ohoho - i tu się mylisz. NX w porównaniu z ACR-em to teraz będzie popizdułka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Dodali coś w stylu U-point z NX...
    qwa - a ja viveze zanabyłem na swojego cs3

Domyślnie

Dodali coś w stylu U-point z NX.
    Nie do konca. Korekta lokalna w ACR bedzie umozliwiala wprowadzenie korekty EV, a na U-pointach w NXie mozesz zrobic jedynie korekte poziomow (lub krzywych), a to jednak nie do konca to samo.

Cytat Zamieszczone przez swiatlo
    - nie wiem za bardzo o co chodzi w "Extended depth of field".
    Przy niewystarczajacej GO bedziesz mogl zrobic kilka ujec z przesunieciem punktu ostrosci, a pozniej polaczyc to automatycznie w taki sposob, zeby caly kadr miescil sie w GO. Pod tym linkiem, masz przy opisie tej opcji strzaleczke w filmikiem, na ktorym to jest dokladnie pokazane.

Generalnie mi najbardziej sie przyda lokalne gmeranie w CameraRAW, oraz trzymanie nasycenia przy operacjach via Burn i Dodge. Nooo i nie wspomne o dlugo przeze mnie wyczekiwanej mozliwosci obracania obszaru roboczego.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 23-09-2008 o 23:27
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Przy niewystarczajacej GO bedziesz mogl zrobic kilka ujec z przesunieciem punktu ostrosci, a pozniej polaczyc to automatycznie w taki sposob, zeby caly kadr miescil sie w GO. Pod tym linkiem, masz przy opisie tej opcji strzaleczke w filmikiem, na ktorym to jest dokladnie pokazane.
    Nie zauważyłem tej strzałki. Ta opcja jest fantastyczna. Szczególnie do krajobrazu gdzie chcesz ująć scenę od pół metra do nieskończoności na szerszej przesłonie, bo na przykład z powodu wiatru nie możesz użyc wąskiej przesłony bo ta by cię zmusiła do dłuższego czasu. W swoim czasie strasznie się męczyłem z tego powodu nad tym zdjęciem:
    http://fc51.deviantart.com/fs31/f/20..._CezarMart.jpg
    Jak się bliżej przyjrzeć to słonecznik z przodu jest ostry, potem następuje mniejsza ostrość aby znowu wrócić do ostrości na dalszym planie. Dlatego bo jest to sklejenie kilku ekspozycji, i nie tylko z powodu różnych naświetleń, ale też z powodu różnych głębi ostrości.
    Ta nowa opcja PS bardzo ułatwia tego typu problemy. Co więcej, ten filmik pokazuje że ta opcja nie skleja różnych warstw w jedną, ale tworzy maski na warstwach roboczych. I to jest właśnie fantastyczne, bowiem pozwala to potem na ręczną poprawkę.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 23-09-2008 o 23:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Nowy Camera Raw! teraz to jest to o co chodzilo!
    ...
    Dodali coś w stylu U-point z NX. Fajna rzecz. ...

Niemalze identyczny funkcjonuje juz od jakiegos czasu w LR2.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów