Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie Dalmierzowe dylematy

witam, po wypadach na Pragę i tekstach ABSów "nawet nie próbuj" celując do nich z lustra pomyślałem żeby kupić coś niepozornego, a jednocześnie produkującego wysokiej jakości zdjęcia- dalmierza. nie stac mnie niestety na Leice M8, poza tym chcę 'powrotu do natury' czyli analoga. zafixowałem się na punkcie Zeissa Ikon, cena wysoka, ale da radę, rekompensuje mi to szklarnia T*. i pytanie moje jest następujące- jakich używacie/używaliście, co możecie polecić. ja natomiat zagłębiam się w lekturę o ostrzeniu na hiperfokalną

z góry dziękuję i proszę o łaskawość.

Domyślnie

Fakt, że to nie analog, ale może Sigma DP1? Małe i robi dobre zdjęcia.

Domyślnie

Zeiss będzie na pewno bardziej prestiżowy, ale jeśli chcesz naprawdę tanią alternatywę (doskonałą jakościowo), to polecam Ci znaleźć na allegro bądź na giełdzie w Stodole używaną Yashicę Electro GSN 35 wyposażoną w obiektyw 45mm f 1.7. Aparat jest świetny i wcale nie bez przyczyny mówi się o nim: Leica dla ubogich. Używam tej Yashicy tylko i wyłącznie do BW. Przez 5 lat nigdy mnie nie zawiodła.
    TUTAJ możesz sobie poczytać na jej temat. Oprócz GSN wart uwagi jest Lynx 14 E, wychodzący standardowo z obiektywem 45mm f1.4 W Lynxie będą niestety problemy ze znalezieniem baterii do światłomierza.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Zdecydowanie polecam Zeissa Ikona, poza świetnym aparatem dostajesz możliwość użycia ogromnej ilości szklarni z różnym logo i cena.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

A może Contax G2?
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    A może Contax G2?
    Interesująca alternatywa W dobrej cenie na Ebayu mozna kupić caly komplet - body 3 obiektywy plus lampa.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Jak manualne dalmierze na bagnet M w połączeniu z 'niedrogo' to Bessy. Miałem R, teraz R2. R2/3/4/A/M są jeszcze lepiej zbudowane. Tanie, fajne, tanie. Oczywiście to nie Ikon. Ani Leica.
    Tylko sprecyzuj pytanie z pierwszego posta, proszę: pytasz o opinie nt. innych body dalmierzowych czy szkieł Zeissa ZM?

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Zdecydowanie polecam Contaxa G2 z zestawem szkiełek 28/2.8, 45/2 i 90/2.8. Jest do tego jeszcze znakomity Zeiss 35/2 i jeden zoomik, ale trzy pierwsze są zasadniczo wystarczające. Jakość optyczna trudna do znalezienia u innych producentów.

Pozdrawiam

Domyślnie

To zależy, czego kolega Bielik szuka. Jeżeli chce się bawić w dalmierzowca w pełnym manualu, to G2 raczej odpada. Miałem to cudo w rękach i przyznaję bez bicia, że jakość wykonania i zastosowanych materiałów jest fantastyczna, ale mnie osobiście bardzo denerwowało nastawianie ostrości tym pokrętełkiem. To nie jest manual focus, a w każdym razie nie taki, jakiego znamy z konstrukcji klasycznych. AF działał za to bardzo dobrze. Kwestii walorów optycznych nie podważam, bo po pierwsze nie było mi dane strzelić ani jednego zdjęcia a po drugie po combie Contax/Zeiss spodziewam się tylko najlepszego.
    Osobiście w tym pułapie cenowym brałbym coś bardziej tradycyjnego, a więc Ikonkę bądź Bessę

EDIT

Z ostatnio produkowanych był jeszcze Epson, który pomimo braku tradycji w konstruowaniu aparatów wyfasował według wszelkich opinii świetnego dalmierza... Tyle, że już cyfrowego.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 23-09-2008 o 12:21
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

@ spiritwood- Yashica odpada bo nie ma wymiennej optyki. o Contaxie myślałem, ale to nie jest klasyczny MF więc też odpada. poza tym występuje głównie w kolorze tytanu, a mi zależy na nie rzucaniu się w oczy-> czarny./ znalazłem zestaw wymieniony przez Vadima, czarny na eBayu za 1500$...no ładnie, to mi troche miesza, bo świetny sprzęt tylko nie jestem przekonany, że chce sobie zycie ułatwiac AFem pomijajac fakt, ze najchetniej kupił bym aparat nowy w polsce, a nie używkę z hkg/
    @ whatsilenceknows- chodzi mi o body dalmierzowe. do szkieł mam testy i sample z internetu. rozumiem, że w stosunku cena/jakość Bessa jest najlepsza, ale jak bardzo ustępuje Zeissowi?
    na początek chce dwa szkła 28 i 50, potem ew. coś węższego.

chodzi o Epsona R-D1? "The R-D1 black & white files look a lot like negatives made on Kodak Tri-X film rated at about ISO 320" ciekawy jest.
    Ostatnio edytowane przez Bielik ; 23-09-2008 o 13:49

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów