Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: monopod

Domyślnie

No cóż jak olewasz pobłażliwe uśmieszki fotografujących to TAK!
    Ja sam mam Manfrotto 479B + głowica 234RC. Jeżeli czaisz się na dobre ujęcie np. fot. ślubna, to jednak ręka się męczy, a z takim monopodzikiem uwalniasz się od absorbującego Twoją uwagę napięcia mięśni. No i możesz poszaleć z dłuższymi ogniskowymi bez obaw o poruszone foty. Jest też i minus, bo monopodzik szczególnie na takim ślubie czasami przeszkadza, bo to dodatkowa rzecz i w dodatku niewygodna. Ale za to wyglądasz jak Mojżesz z laską, hehe!

Pozdrówka

P.S. No i niech ktoś podejdzie jak się zdenerwuje...
    Droga do Nikon!
    www D700, D70, AF-S 24-70/2.8, AF 50/1.4 2xSB900, SB800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Okolice W-wy

Domyślnie Re: monopod

Cytat Zamieszczone przez @nia
    Velbon Sherpa 600n
    Zastanawiam sie czy jest jakas mozliwosc aby zrobic monopod z tego
    Glowica jest na krotkiej rurce ( ) , ktora sie rozkreca . moze mozna dokrecic monopod (jakis ) . Taki pomysl z burzy muzgu
    MichalP
    Pozdrawiam Serdecznie...

Domyślnie

Ja, jak widać w opisie używam zestawu Manfrotto 680B+234RC.

Muszę powiedzieć, że monopod to idealne narzędzie. Lubię focic 70-300, zwłaszcza przy długim końcu, a monopod znakomicie mi to ułatwia. A gdy trzeba focić dzieciaki, to pozwala w ogóle utrzymać równowagę (bo przecież do dziecka trzeba się schylić albo przyklęknąć)

Mój monopod jest czterosekcyjny (czyli ma trzy "zaciski"). Wolałbym mieć jedną sekcję mniej (szybkość rozkładania), ale ważniejszym kryterium była dla mnie długość po złożeniu. Konstrukcja (jeśli można o takiej mówić) niezwykle solidna. Bardzo polecam.

Głowicę mam najtańszą (wedle możliwości). Niby dobra, ale raczej niewygodna, jeśli chodzi o szybkie przechodzenie do kadru pionowego (ciężko chodzi, trzeba siły). Oczywiście posiada "szybkozłączkę".

slawek-
    D70 | Tamron 28-75/2.8 | 70-300G | 50/1.8 | SB-800 | Manfrotto 680B+234RC

Domyślnie Re: monopod

kto z Was używa monopodów? jak wrażenia, polecacie?
    jeśli tak to jakie modele....
    uzywam [dosc rzadko] monopoda manfrotto 680B i zamiennie dwoch [do niego] glowic: 323 [praktycznie jedynie plytka mocująca > nie sprawdza sie zawsze] i 234 RC [jedna pozioma oś obrotu, pochylana, b. uzyteczna]

b. solidne rzeczy; wystarczą na dlugo

Domyślnie

Ja używam Manfrotto 681 + głowica 234 RC i muszę powiedzieć, iż przydaje się bardzo.
    Jeśli stoisz w jednym miejscu (nie ważne co fotografujesz) np. przez godzinę i musisz utrzymać w rękach sprzęt ważący parę kilo to wtedy docenisz zalety monopoda. Przewaga nad statywem tradycyjnym jest taka iż dużo łatwiej zmienić miejsce "pobytu" oraz waga w moim przypadku aż 3 krotnie mniejsza niż statywu.
    Pzdr
    lenek

Domyślnie

Zaczynam powaznie rozwazac monopod jako alternatywe dla statywu, tak wiec pytam uzytkownikow takowych jak duzo pomagaja one w wykonaniu nieporuszonego zdjecia (wiem ze paru sekund tak nie zrobie) ale czy np 1/6 @ 70mm jest realne?
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    Zaczynam powaznie rozwazac monopod jako alternatywe dla statywu, tak wiec pytam uzytkownikow takowych jak duzo pomagaja one w wykonaniu nieporuszonego zdjecia (wiem ze paru sekund tak nie zrobie) ale czy np 1/6 @ 70mm jest realne?

pozwól doradzic:

alternatywa: nie [nie wszystkie spełni funkcje]
    uzupelnienie: tak

Domyślnie

@Bogdan

zdecydowanie jako uzupełnienie.... nie wyobrażam sobie wielu zdjęć bez statywu...
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

@Bogdan

zdecydowanie jako uzupełnienie.... nie wyobrażam sobie wielu zdjęć bez statywu...
    oczywiście, ja też

Domyślnie

Jak ktos znajdzie jakies tanie zrodlo na Manfrotto to dajcie na forum.
    Jak kupowac to cos porzadnego, Hama i inne cuda odpadaja.
    Pisalbym sie na monopod + glowica (jednak cos prostego).
    Patrzylem na MN 679B (ok. 170 zl) + MN 243RC (110zl).
    Moze wspolne zamowienie?
    @nia w wielkim miescie sa jakies tanie sklepy?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów