Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie Nikon 17-55 2,8 vs D300

Witam,

jak chyba większość forumowiczów mam dylemat kupić Nikona 17-55 2,8 do D70s czy może lepiej kupić D300 i pozostać przy kitowym obiektywie?

Pozdrawiam
    Ł......

Domyślnie

Jeżeli masz taki problem to wejdź o szczebel wyżej i kup obiektyw na pełną klatkę N24-70
    Chociaż ja kupiłbym Fuji S5Pro - teraz jest tani jak barszcz.
    Ale żeby nie było, że nie odpowiadam na konkretne pytanie - to kup N17-55 i czekaj na zniżkę ceny body - jakie, sam zobaczysz za pół roku.
    Pozdrawiam
    Waldek
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 22-09-2008 o 11:24

Domyślnie

N24-70 tez juz myslałem ale to troszke wąsko a pewnie body z pełną klatką kupie za ho ho nie wiadomo kiedy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwagir Zobacz posta
    Witam,

jak chyba większość forumowiczów mam dylemat kupić Nikona 17-55 2,8 do D70s czy może lepiej kupić D300 i pozostać przy kitowym obiektywie?

Pozdrawiam
    Ł......
    Kup nową puszkę!
    Po pierwsze primo ) N17-55/2,8 jest dość przereklamowany, osobiście nie mam o nim dobrego zdania i podzielam opinie Kena Rockwella że tania plastikowa wersja 17-55 w dobrym świetle potrafi robić lepsze zdjęcia. tak więc nic poza jasnością nie zyskujesz, zaś nowa puszka D300 - to już zupełnie co innego. Uzyskasz od razu zupełnie nowe możliwości (np praca obiektywami manualnymi) nie mówiąc już o dużo lepszej jakości zdjęć ( przede wszystkim doskonałe kolory w porównaniu do D70)

Domyślnie

Ja bym wziął (i wziąłem ) 17-55 2.8 - używam i jestem zadowolony. Moim zdaniem nie ma porównania z kitem, a na alledrogo można go teraz znaleźć na niezłe pieniążki
    D300, jak napisał już "Waldek" brać jak za troche czasu stanieje. D300 z kitem to trochę jak tankowanie auta rajdowego gazem
    Zdjęcie wg mnie robi: 1.Fotograf 2.Obiektyw 3.Puszka
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
    Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5

Domyślnie

to moze inaczej... nie bierz d300 i masz odpowiedz na pytanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_em Zobacz posta
    Ja bym wziął (i wziąłem ) 17-55 2.8 - używam i jestem zadowolony. Moim zdaniem nie ma porównania z kitem, a na alledrogo można go teraz znaleźć na niezłe pieniążki
    D300, jak napisał już "Waldek" brać jak za troche czasu stanieje. D300 z kitem to trochę jak tankowanie auta rajdowego gazem
    Zdjęcie wg mnie robi: 1.Fotograf 2.Obiektyw 3.Puszka
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Wszystko co wymieniłeś jest jednakowo ważne a najważniejsze jest światło - nie światło obiektywu tylko otoczenia. Prawie każdy obiektyw przykręcony do f8 robi równie dobre zdjęcia. Jeśli więc robimy w atelier bardziej istotne jest zniekształcenia geometryczne i oddanie kolorów niż jasność i rozdzielczość obiektywu. Nie umniejszałbym i nie stawiał na końcu hierarchii body aparatu. Zwracam uwagę że body to też matryca i system przetwarzania obrazu. To tak jakby porównać do filmu w fotografii tradycyjnej. Czyli jak kupimy nowe body to tak jakbyśmy kupili nowy - lepszy film drobnoziarnisty do aparatu. A to już nie jest takie bez znaczenia, jak pisałem w dobrym oświetleniu (np przy zdjęciach z fleszem) będzie miało to większe znaczenie niż jasny obiektyw. Tak więc wszystko jest kwestią oceny co i gdzie będziemy fotografować.
    Poza tym D300 pozwala używać manuale, więc można sobie dokupić za gówniane (przepraszam) naprawdę wspaniałe obiektywy które bedą lepsze od wspomnianego N17-55/2.8

Domyślnie

Fotograf "widzi" światło, więc to dla mnie "oczywista oczywistość" i w zależności ile tego światła mamy różne obiektywy + body są w stanie różne szczegóły zarejestrować.
    Jak sobie poradzi w zaciemnionej sali koncertowej (nie wolno używać flesza, ofcos) obiektyw kitowy?? Będzie "szalał" po całym zakresie, a nawet jak w końcu ustawi ostrość, to jakość takiego zdjęcia będzie mocno dyskusyjna...
    Nie wszyscy koniecznie chcą używać manuale - w każdym razie w tym topicu "Szwagir" nic nie wspominał na ten temat...
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
    Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5

Domyślnie

Witam Panów ponownie Dzieki za zainteresowanie. Juz wyjasniam do czego bede glownie uzywal obiektywu, bedzie fotografia produktowa, jednak chcialbym tez wychodzic w "plener".

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    (...)Zwracam uwagę że body to też matryca i system przetwarzania obrazu. To tak jakby porównać do filmu w fotografii tradycyjnej. Czyli jak kupimy nowe body to tak jakbyśmy kupili nowy - lepszy film drobnoziarnisty do aparatu. A to już nie jest takie bez znaczenia, jak pisałem w dobrym oświetleniu (np przy zdjęciach z fleszem) będzie miało to większe znaczenie niż jasny obiektyw.(...)
    Czy mógłbyś napisać o czym mówisz? Bo... nie rozumiem tego związku z fleshem i jasnością obiektywu i... wogóle nie rozumiem.

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    (...)Poza tym D300 pozwala używać manuale, więc można sobie dokupić za gówniane (przepraszam) naprawdę wspaniałe obiektywy które bedą lepsze od wspomnianego N17-55/2.8
    Po pierwsze - jeśli zapytam o jakąś oczywistość, wybaczcie. Co to są manuale? Wiem, wiem, "stare" obiektywy, które jak sądzę nie mają AF, tak? Jednak jaka jest różnica we współpracy takiego "manuala" z d300 a np. z d90???
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów