Witam,
jak chyba większość forumowiczów mam dylematkupić Nikona 17-55 2,8 do D70s czy może lepiej kupić D300 i pozostać przy kitowym obiektywie?
Pozdrawiam
Ł......
Szukaj
Witam,
jak chyba większość forumowiczów mam dylematkupić Nikona 17-55 2,8 do D70s czy może lepiej kupić D300 i pozostać przy kitowym obiektywie?
Pozdrawiam
Ł......
Jeżeli masz taki problem to wejdź o szczebel wyżej i kup obiektyw na pełną klatkę N24-70
Chociaż ja kupiłbym Fuji S5Pro - teraz jest tani jak barszcz.
Ale żeby nie było, że nie odpowiadam na konkretne pytanie - to kup N17-55 i czekaj na zniżkę ceny body - jakie, sam zobaczysz za pół roku.
Pozdrawiam
Waldek
Ostatnio edytowane przez waldek ; 22-09-2008 o 11:24
N24-70 tez juz myslałem ale to troszke wąsko a pewnie body z pełną klatką kupie za ho ho nie wiadomo kiedy![]()
Kup nową puszkę!
Po pierwsze primo) N17-55/2,8 jest dość przereklamowany, osobiście nie mam o nim dobrego zdania i podzielam opinie Kena Rockwella że tania plastikowa wersja 17-55 w dobrym świetle potrafi robić lepsze zdjęcia. tak więc nic poza jasnością nie zyskujesz, zaś nowa puszka D300 - to już zupełnie co innego. Uzyskasz od razu zupełnie nowe możliwości (np praca obiektywami manualnymi) nie mówiąc już o dużo lepszej jakości zdjęć ( przede wszystkim doskonałe kolory w porównaniu do D70)
Ja bym wziął (i wziąłem) 17-55 2.8 - używam i jestem zadowolony. Moim zdaniem nie ma porównania z kitem, a na alledrogo można go teraz znaleźć na niezłe pieniążki
D300, jak napisał już "Waldek" brać jak za troche czasu stanieje. D300 z kitem to trochę jak tankowanie auta rajdowego gazem
Zdjęcie wg mnie robi: 1.Fotograf 2.Obiektyw 3.Puszka
S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5
to moze inaczej... nie bierz d300 i masz odpowiedz na pytanie![]()
侍
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Wszystko co wymieniłeś jest jednakowo ważne a najważniejsze jest światło - nie światło obiektywu tylko otoczenia. Prawie każdy obiektyw przykręcony do f8 robi równie dobre zdjęcia. Jeśli więc robimy w atelier bardziej istotne jest zniekształcenia geometryczne i oddanie kolorów niż jasność i rozdzielczość obiektywu. Nie umniejszałbym i nie stawiał na końcu hierarchii body aparatu. Zwracam uwagę że body to też matryca i system przetwarzania obrazu. To tak jakby porównać do filmu w fotografii tradycyjnej. Czyli jak kupimy nowe body to tak jakbyśmy kupili nowy - lepszy film drobnoziarnisty do aparatu. A to już nie jest takie bez znaczenia, jak pisałem w dobrym oświetleniu (np przy zdjęciach z fleszem) będzie miało to większe znaczenie niż jasny obiektyw. Tak więc wszystko jest kwestią oceny co i gdzie będziemy fotografować.
Poza tym D300 pozwala używać manuale, więc można sobie dokupić za gówniane (przepraszam) naprawdę wspaniałe obiektywy które bedą lepsze od wspomnianego N17-55/2.8![]()
Fotograf "widzi" światło, więc to dla mnie "oczywista oczywistość" i w zależności ile tego światła mamy różne obiektywy + body są w stanie różne szczegóły zarejestrować.
Jak sobie poradzi w zaciemnionej sali koncertowej (nie wolno używać flesza, ofcos) obiektyw kitowy?? Będzie "szalał" po całym zakresie, a nawet jak w końcu ustawi ostrość, to jakość takiego zdjęcia będzie mocno dyskusyjna...
Nie wszyscy koniecznie chcą używać manuale - w każdym razie w tym topicu "Szwagir" nic nie wspominał na ten temat...
S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5
Witam Panów ponownieDzieki za zainteresowanie. Juz wyjasniam do czego bede glownie uzywal obiektywu, bedzie fotografia produktowa, jednak chcialbym tez wychodzic w "plener".
Pozdrawiam
Czy mógłbyś napisać o czym mówisz? Bo... nie rozumiem tego związku z fleshem i jasnością obiektywu i... wogóle nie rozumiem.
Po pierwsze - jeśli zapytam o jakąś oczywistość, wybaczcie. Co to są manuale? Wiem, wiem, "stare" obiektywy, które jak sądzę nie mają AF, tak? Jednak jaka jest różnica we współpracy takiego "manuala" z d300 a np. z d90???
NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
fusbo.blogspot.com
Skontaktuj się z nami