Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: D700 CHR error

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flakon Zobacz posta
    Witam-miałem tow D200-wina na 100 % karty-wogóle te Extreme to dosc czesto padaja
    W takim razie co i gdzie kupić - tzn jakie karty i najlepej pewnie 2 GB?
    Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.
    Tego sandiska (Extreme III 4GB 30MB/s) sformatowałem na FAT 16 i też jakoś działa. Ale nismak pozostał. I przy ważnych zdjęciach będę miał cykora . A taki zawalisty sprzęt miał być.

Domyślnie

Używam czterech kart:

• 2 x Pqi 8 GB
    • 2 x Lexar UDMA 4 GB

Z D300 nie było żadnych problemów, teraz używam z D700 i również wszystko jest OK.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Sprawdzłem kingstony w dobrym czytniku - komputer obsługuje je w obie strony tzn czyta z tych kart i zapisuje.
    Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
    Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    Problemem Kingstonów jest energochłonność - pięknie działają wszędzie tam, gdzie pod dostatkiem mają energii.
    Ale wystarczy słabowydajne źródło prądu - i zaczynają się problemy.
    Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Dzwoniłem do serwisu - szanowna pani poinformowała mnie że kingston sie nie nadaje. Potestuje tego sandiska jeszcze zobaczymy czy problem się powtórzy. Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?

Domyślnie

Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Dzwoniłem do serwisu - szanowna pani poinformowała mnie że kingston sie nie nadaje. Potestuje tego sandiska jeszcze zobaczymy czy problem się powtórzy. Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?
    Proponuję kupić nową kartę w innym sklepie, a wadliwą spróbowac wymienić. Tego typu problemy lubią się powtarzać w najmniej dogodnych momentach, tak więc szkoda nerwów i czasu na testowanie wadliwej karty. Warto także zapoznać się z listą kart przetestowanych i polecanych przez Nikona.
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

Sugerujesz, że nikon dostarcza za mało prądu? Jakoś można to rozwiązać? Jak lepiej formatować karty na fat16 czy na fat32?
    Kartę formatuj w aparacie. Sprawdź, czy problem się nie pojawia jak masz już zasilanie ku końcowi. Z Pendrive'ami Kingstone'a jest np. tak, że w niektórych komputerach nie chcą działać albo działają wadliwie - i to zawsze tam, gdzie z USB jest słabe źródło ich zasilania. Czasami pomagało wpinanie takiego pendrive'a do gniazd z tyłu na płycie - gdzie lepiej były zasilane. Obserwując Twój problem wnioskuję, że skoro w czytniku zasilanym z komputera karty śmigają - to problem może dotyczyć niekompatybilności wynikającej z prądożerności tej marki.

Czytnik z body nie daje im wystarczająco dużo energii i dzieją się cyrki. Mniej energochłonne kości chwalonego raczej Sandiska lepiej sobie radzą. Sprawdź, czy jak zmienisz baterię na inną - czy nagle wada nie ustąpi - to może świadczyć o tym, że bateria jest już zużyta czy wadliwa, o obniżonej pojemności na skutek zużycia czy wady (np. jedno ogniwo litowo-jonowe to padlinka) - środkowy styk akumulatora pracujący w protokole I-Wire, komunikujący się z body ładnie informuje że masz sporo energii, ale tak na prawdę bateria zamiast obiecanych 1500mAh może mieć tylko 500mAh z tylko np. jednego działającego ogniwa bo drugie padło przykładowo - body stara się zasilić wbudowany czytnik kart, a energii mu nagle brakuje. I masz cyrk z kartami, które mogą być sprawne w innym sprzęcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    Czytnik z body nie daje im wystarczająco dużo energii i dzieją się cyrki. Mniej energochłonne kości chwalonego raczej Sandiska lepiej sobie radzą. Sprawdź, czy jak zmienisz baterię na inną - czy nagle wada nie ustąpi - to może świadczyć o tym, że bateria jest już zużyta czy wadliwa, o obniżonej pojemności na skutek zużycia czy wady (np. jedno ogniwo litowo-jonowe to padlinka) - środkowy styk akumulatora pracujący w protokole I-Wire, komunikujący się z body ładnie informuje że masz sporo energii, ale tak na prawdę bateria zamiast obiecanych 1500mAh może mieć tylko 500mAh z tylko np. jednego działającego ogniwa bo drugie padło przykładowo - body stara się zasilić wbudowany czytnik kart, a energii mu nagle brakuje. I masz cyrk z kartami, które mogą być sprawne w innym sprzęcie.
    Sprawdzę - to samo dziś rano mi łaziło po głowie - choć już praktycznie zrezygnowałem z tych kingstonów i może uda mi się odsprzedać je kumplowi, który ma olka

Domyślnie

pozostaje jeszcze kwestia oryginalności produktu - kupic oryginalne karty to teraz wielka sztuka, wymagająca
    posiadania naprawde wiarygodnego dostawcy (sklepu) Podrabiane karty sa tak perfekcyjnie zrobione, ze nawet majac oryginał wyłapanie różnic wymaga "znajomości" tematu - w sandisku bedziesz miał wszystko - i pudełko, i płyte z softem i pokrowiec na karty - wiec kto może, to sprzedaje podróby - tu tez moze byc przyczyna, bo cokolwiek by nie powiedziec o "padaniu" kart - a sam miałem taki przypadk - to obecnie mam Sandiski 3x 8 GB, 2x 4GB, 3x 2GB i jeszcze 2x 1 GB stare Lexary x80 i wszystko śmiga bez problemu od miesięcy...wiec 3 wadliwe na 4 troche dziwne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    wiec 3 wadliwe na 4 troche dziwne...

Kingston po prostu z D700 się nie wyrabiał - generalnie są dobre ale nie z tym body. Jeden sandisk dzisiaj odesłany, drugi OK. Czyli dwie karty problem z kompatybilnością, jedna uszkodzona.

Uprawnienia umieszczania postów