Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: D700 CHR error

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    (...), a czwarta CHR i nie da się sformatować(...).
    A formatujesz za pomoca aparatu?
    pytam bo kiedys sformatowałem karty w czytniku komputera i po tej operacji mialem (w D80) w pewnym momencie CHR, akurat kiedy młodzi zakładali sobie obraczki na ślubie... Więc wymienilem szybko karty i udało się. Ale od tej pory zawsze formatuje karte za pomocą formatu w aparacie. Dzis perzed chwilka sformatowałem w czytniku kart komputera karte CF założyłem do body i pokazalo mi na czystej karcie 392 zdjecia. a Po przeformatowaniu jej przez aparat juz bylo 396 zdjęc. Więc te oba formaty jednak czyms sie różnią.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek321 Zobacz posta
    A formatujesz za pomoca aparatu?
    Tak - za pomocą aparatu.

Domyślnie

W jednym serwisie widziałem karteczkę szkoleniową od szefa: "Karty i pendrive'y marki Kingston = kłopoty. [Nie dotyczy kości pamięci do komputerów]"

Chodziło o to, by nie kupować ani kart pamięci tej marki, ani pendrive'ów. Za to kości do komputerów jedne z najlepszych na rynku.

Tipy zakupowe mówią tak: kup kartę Sandisk, Pretec, Transcend, GoodRam, a będziesz miał mniej kłopotów, bo statystyka błędów wśród tych marek występuje rzadziej.

Domyślnie

Klasyk, dziś rano puszka widziała nowe zdjęcia, czytnik nie. Po 3 kolejnych próbach CHR i totalna odmowa w aparacie - komunikat o uszkodzonej karcie, czytnik bez reakcji. Karta ma 2 miesiące - Lexar 8 GB 233x. Największy problem to fakt, że mam tam ważne zdjęcia. Coś da się zrobić? Chciałbym bardzo je odzyskać, ale nie mam pomysłu jak przy pełnej odmowie aparatu i czytnika.

Domyślnie

Jeszcze jedno, komp domaga się jej sformatowania, czy po takiej akcji dane są do odzyskania? Muszę jakoś wydobyć zdjęcia z tej małpy, ale nie wiem jak

Domyślnie

Zdjęcia odzyskałem - image rescue3 - musiałem sformatować kartę. 4 zdjęcia na 8 GB mają błędy - cześć nieczytelna. Zastanawiam się co może być powodem problemów. Karta już trochę pracowała, nie jest kompletną nówką, nigdy nie było problemów. Od tygodnia mam niesystemowe szkło - Sigmę. wierzyć mi się nie chce, że ona może mieć związek z problemem, ale on nigdy wcześniej nie występował, a od zakupu sigma cały czas siedzi na body - sprawdzam ją. Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie? Gdzieś w sieci trafiłem na opinię, że szkło może konfliktować w taki sposób.

Domyślnie

Odświeżam wątek: we wtorek, podczas sesji plenerowej na dworze (ok +7 st. C), pod sam jej koniec wyświetlił mi się komunikat CHR. Załamałem się lekko, poinformowałem fotografowanych, że na tym sesję zakończymy, pomyślałem, ze nie ma co panikować, że są softy do odzysku danych, firmy odzyskujące materiał z nośników pamięci, itp. Na szczęście, w domu udało się zrzucić nefy na dysk twardy i żaden plik nie był uszkodzony, smsem powiadomiłem, że sesji nie trzeba będzie powtarzać. Nefy zapisywane były na oryginalnego Preteca 4GB x133 kupionego w polskiej dystrybucji. Karta nie upadła i nie było z nią problemu, a dobre 2-3 tys. nefów już zapisała w kilkunastu cyklach reportażowych (traktowana jako karta "portretowa" z uwagi na niższą prędkość od sandisków extreme III). Zastanawia mnie co z nią nie tak (czy aparatem- to stało się po serii zdjęć), czy przypadkiem nie dobiegł jej kres (kurde, a miały być takie dobre, testowane w kosmosie przez NASA )? Mam 3 takie karty, z tego jedna już wyłączona z użytku po tym, kiedy upadła mi na podłogę (pusta) i po załadowaniu do d700 wyskoczył komunikat CHR, oraz dwie zdatne do użytku (po tym feralnym wtorku podejrzewam, że już tylko jedna). Jeden z forumowych kolegów gdybał, że może chodzić o problem na linii bufor-karta i że karta będzie zdatna (od wtorku zgrałem nefy na HD i nie tykałem karty ani aparatu). Proszę o Wasze spostrzeżenia i porady- zrobić trzykrotny format i używać dalej, czy pora na nową kartę?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

pora na nową kartę

Domyślnie

Witam! Właśnie wyciągnąłem swego D700 i tu nagle na wyświetlaczu CHR ! Szok Druga karta to samo! Wyciągnąłem baterię, kartę i ponownie włożyłem - i bez zmian.
    Bez karty też wyświetla CHR. Co jest?

Domyślnie

Może któryś pin w gnieździe się wykrzywił? Narmalnie bym postawił na uszkodzone karty, ale tutaj dziwne jest to, że po wyjęciu karty błąd pozostaje.

//edit
    PS. Wątek jest do działu Serwis, może ktoś go wydzieli i przeniesie.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 14-09-2013 o 15:10
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów