Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Moduł GPS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie Moduł GPS

Witam przeczytałem wczoraj nowy numer gazety fotografia & aparaty cyfrowe (nr 10/2008 ). Jest tam opisany moduł GPS do Nikona D90. I moje pytanie jest takie czy jest takie coś do Nikona D80??

P.S. Wie ktoś moze, czy puszka D80 stanieje po wprowadzeniu D90?

Domyślnie

Nie posiada tej opcji wspomniany D80

Już staniała 1600 nowa, może jeszcze poleci )

Domyślnie

Co do GPS, są urządzenia, które co sekundę zapisują pozycję. Potem przy pomocy programu wpisujesz dane gps do zdjęć. Jak to możliwe? Program porównuje datę zrobienia zdjęcia z informacją zachowaną w urządzeniu. W efekcie uzyskujesz te same informacje co z modułu gps tj. długość, szerokość, wysokość i czas. Trzeba tylko pilnować by aparat miał dobrze ustawiony czas.

http://www.pentagram.pl/produkty/gps..._logger_p_3106

Dodatkowe plusy:
    + o wiele tańsze rozwiązanie,
    + nie trzeba montować na aparacie, wystarczy nosić przy sobie,
    + działa nie tylko z aparatem, ale innymi urządzeniami (komórka, pda, itp.).
    + działa z każdym aparatem.

Sam myślę nad kupnem takiego!!

Domyślnie

a możecie powiedzieć mi jedno... po co coś takiego ??? jakie jeszcze informacje są potrzebne do zdjęcia... może mierzenie zawartości alkoholu we krwi fotografa ;P
    D750, D7500, S Art 18-35/1.8; N10-20/4.5-5.6, T 60/2 Macro, N AF-P 70-300/4.5-6.3; T17-35mm f/2.8-4 Di OSD; T 35-150 2,8-4; Sigma A 50/1.4; T SP 24-70 mm f/2.8 VC USD G2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rupi Zobacz posta
    a możecie powiedzieć mi jedno... po co coś takiego ??? jakie jeszcze informacje są potrzebne do zdjęcia... może mierzenie zawartości alkoholu we krwi fotografa ;P
    Jeżeli Twoje życie wygląda w ten sposób droga z pola do domu i z domu na pole to ta funkcja faktycznie może Cię dziwić, możesz nawet zachlany chodzić alkomat też nie będzie potrzebny

Pozdrawiam bumboo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rupi Zobacz posta
    1. Wróciłeś do domu z dalekiej wyprawy po Saharze i spodobało Ci się jakieś super zdjęcie, ale chciałbyś kiedyś lepsze ujęcie zrobić. Za rok jesteś z powrotem na Saharze i skąd masz wiedzieć, gdzie tamto zdjęcie było zrobione? 100km od najbliższego drzewa? I tu gps może pomóc

Albo inaczej, zrobiłeś zdjęcie i okazuje się, że wystaje czubek nieznanej piramidy. Jak ją później znajdziesz

2. Zdjęcia można umieścić na mapie świata :] (np. Google Earth)

3. Przy pomocy takiego urządzenia, możesz zapisać całą swoją podróż. Fajny dziennik z tego może być.

4. Do śledzenia żony. Uruchamiasz i podrzucasz żonie Potem tylko sprawdzasz gdzie była i ile

Domyślnie

5. w przyszlosci mozna ogladac zdjecia i podziwiać gdzie się kiedyś było i co zwiedziło [znajomym mozna pokazać na mapie a nie tłumaczyć pi razy drzwi, bo kto po 20 latach bedzie pamietał gdzie robił które zdjęcie ? ] chociaż to można podpiąć do punktu 3. kolegi VeeDee
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VeeDee Zobacz posta
    Co do GPS, są urządzenia, które co sekundę zapisują pozycję. Potem przy pomocy programu wpisujesz dane gps do zdjęć. Jak to możliwe? Program porównuje datę zrobienia zdjęcia z informacją zachowaną w urządzeniu. W efekcie uzyskujesz te same informacje co z modułu gps tj. długość, szerokość, wysokość i czas. Trzeba tylko pilnować by aparat miał dobrze ustawiony czas.

http://www.pentagram.pl/produkty/gps..._logger_p_3106

Dodatkowe plusy:
    + o wiele tańsze rozwiązanie,
    + nie trzeba montować na aparacie, wystarczy nosić przy sobie,
    + działa nie tylko z aparatem, ale innymi urządzeniami (komórka, pda, itp.).
    + działa z każdym aparatem.

Sam myślę nad kupnem takiego!!
    + GPS potrzebuje kilkadziesiąt sekund aby wyliczyć pozycję. Po włączeniu aparatu trzeba więc czekać. Przy niezależnym GPS nie trzeba czekać bo pracuje cały czas.
    + Czasem GPS gubi sygnał. Wtedy przy GPS w aparacie nie będzie danych. Przy niezależnym GPS będą dane kilka minut wcześniej czy później co nie będzie mieć wielkiego znaczenia jeżeli poruszamy się pieszo i zakłądając tolerancję i dokładnośc pomiaru GPS.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Oszczędny w słowach Awatar laroc
    Miasto
    Grudziądz/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bumboo Zobacz posta
    Już staniała 1600 nowa, może jeszcze poleci )

a możesz mi powiedzieć gdzie nówkę dostanę za 1600zł?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez laroc Zobacz posta
    a możesz mi powiedzieć gdzie nówkę dostanę za 1600zł?
    Np. TUTAJ

Sprzedaje jeszcze jeden sklep na allegro za 1600 zł, lecz w tej chwili nie widzę, aukcja na pewno się pokaże

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów