Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Nikon vs Nikon

Domyślnie Nikon vs Nikon

FE 2 a FM2 czym się różnią?;] Który lepszy - krótka odpowiedź;]
    Zatrzymaj chwile w odbiciu szkieł aparatu...

Nikon F50, Nikkor 28-80mm 3,5-5,6 D, Zenit ET, Helios 44M, Jupiter 135mm

dugi

Domyślnie

Krótka odpowiedź? Obydwa są lepsze
    FM2 to pełny manual, FE2 ma automatykę ekspozycji

Domyślnie

No okej;] Ale jakbyś miał wybierać, to który? Z tych dwóch rzecz jasna
    Zatrzymaj chwile w odbiciu szkieł aparatu...

Nikon F50, Nikkor 28-80mm 3,5-5,6 D, Zenit ET, Helios 44M, Jupiter 135mm

dugi

Domyślnie

FM2 klasyk, bez bajerow, zaleznie od czasu produkcji czas synchro z lampa albo 1/200 albo 1/250, migawka w pelnym zakresie czasow dziala bez baterii.
    FE2 to co powyzej + automatyka ekspozycji, sterowana elektronicznie migawka (wiec wymagane baterie), TTL blysku, wkurzajacy swiatlomierz w ciemnosciach (nie widac jego wskazan), synchro z lampa 1/250.

Domyślnie

FE2 jest wygodniejszy - automatycznie dobiera czas do ustawionej przysłony i bodaj ma TTL. Jednakowoż żre baterie i w razie ich wyczerpania jego migawa chodzi tylko na 1/90s

FM2 jest całkowicie mechaniczny - poza światłomierzem of kors.

Jeśli wybierasz się na wyprawy w dzikie ostępy, dżungle, lodowce i inne ch...e-muje, bądź robisz w studiu - bierz FM-kę - aparat, gdzie upierdliwa kwestia baterii jest praktycznie bez znaczenia.

Do bardziej codziennych zastosowań lepszy jest FE2

Chcesz się sam podoktoryzować? Poczytaj:
    http://mir.com.my/rb/photography/har.../fe2/index.htm
    http://www.mir.com.my/rb/photography.../fm2/index.htm

[ Dodano: Nie 11 Cze, 2006 ]
    Widzę, że gALL był szybszy , BTW czytałem, że nawet te FMki z czasem 1/200 jak się je ładnie poprosi, spokojnie synchronizują na 1/250

Domyślnie

FE2 bez baterii dziala w czasie 1/250 a nie 1/90!!!!

Poza tym bateria do FE2 wystarcza na rok a taka mala pastylke zapasowa zawsze mozna miec w torbie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    FE2 bez baterii dziala w czasie 1/250 a nie 1/90!!!!

Poza tym bateria do FE2 wystarcza na rok a taka mala pastylke zapasowa zawsze mozna miec w torbie.
    Bardzo to być może. Miałem tylko FM2-kę, o 1/90-tej przeczytałem w necie (w linku, który podałem), a bateria na mrozie zdechnie tak czy siak

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Autor wątku wybaczy, ale zacznę od starszyzny plemiennej...

Czornyj

1/90 to w FE. A że pastylka zdechnie na mrozie to i możliwe, tylko że to musi być taki q...ki mróz. Przy minus 23 stopniach robiłem, macki przymarzły do korpusu, a pastylka bez rozgrzewki w kieszeni dała radę... Takie dziwne trochę, bo to małe, płaskie, niepozorne... Sam byłem pozytywnie zaskoczony.

W tym miejscu muszę sprostować, to co powyżej. FE ma synchronizację z lampą 1/125, a 1/90 to jest czas mechaniczny. Umożliwia robienie zdjęć gdy zdechnie bateria...

gALL

Na rok czasu wystarczy, jak zdjęć nie będziesz robił.
    Mnie tam żadna pastylka nie dała energii na więcej, jak na 30-40 filmów.

dugi2000

Jak Ci TTL nie jest konieczny, to polecam FM2. Zdecydowanie.

Pozdrawiam

Domyślnie

dugi2000, witaj!

Bylo to juz walkowane na forum! Proponuje poczytac tutaj: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=25695

Ja rowniez wybralbym FM2, a Ty niestety musisz wybrac sam, zaleznie od wlasnych potrzeb.
    Masz widze Zenita, tak wiec domniemam ze poradzisz sobie swietnie z manualem FMki i z manualem i programem FE.
    To jedyna wzasadzie znaczaca roznica: FE2 ma preselekcje przyslony (czas dobierany automatytcznie), oczywiscie i w manualu mozna pracowac.
    Masz widze rowniez automat F50, wiec wiesz jak sie pracuje na A.... teraz wybieraj!

Oba aparaty sa nie do zdarcia i przezyja napewno Zenka i 50tke, razem wziete!!!

Domyślnie

FE2. A bateria starcza na b długo.
    D100+MB-D100 N28-105 N55-200 SB-800 // FE2 N35-70 SB-26 i....
    Pozdrawiam Piotr Chachaj
    www.gomarfoto.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów