Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie czy niewidomy może byc fotografem?

Już dawno miałem napisać taki post i nadeszła ta chwila. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy osoba niewidoma może być fotografem. Fotografia to obraz, a obraz odbieramy zmysłem wzroku. Jedno z drugim jest ściśle powiązane, ale na pewno znane są nam takie przypadki, że osoba która wydawałoby się nie poradzi sobie z czymś gdyż po prostu stan zdrowia to uniemożliwia ma tak silną wolę, że wykonuje to. A jak to jest z fotografią?
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

Ty tak na poważnie ? w taki upał ?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Ostatnio coś takiego leciało w telewizji, ale to był film. W realu sobie tego nie wyobrażam, ale może mam słabą wyobraźnię - faktycznie upał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    czy osoba niewidoma może być fotografem.?
    może
    link

Domyślnie

Cóż, Beethoven będąc głuchym komponował.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

można sobie wyobrazic że czyta palcami z ekranu, podobno jest to możłiwe choc trudno wyobrażalne

Oszczędny w słowach Awatar Beleg
    Miasto
    Poznań/Międzyrzecz

Domyślnie

wiesz myślę że fotografem ślubnym byc nie może, fotoreporterem raczej też nie, ale "fotografem artystą" jasne że tak... co do Beethovena to nie zawsze był głychy po pierwsze, no i utwór muzyczny to troche inaczej powstajęce dzieło niz fotografia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    może
    link
    Ten aparat póki co nie wszedł jeszcze do produkcji, ale koncepcja oryginalna.
    Jeśli niewidomy jest kaleki od urodzenia, to z całym szacunkiem należnym osobie niepełnosprawnej ciężko sobie wyobrazić by mógł być fotografem.
    Natomiast jeśli stracił wzrok w wyniku jakiegoś zdarzenia mając w pamięci obrazy, lub co ciekawsze, przedtem był fotografem, to strata wzroku nie musi go dyskwalifikować. Zawsze przecież można użyć kogoś widzącego w charakterze 'spustowego' do wykonania fotografii powstałej w jego wyobraźni.
    Trudno mi zaserwować link, ale sytuacja gdzie fotograf pełni rolę reżysera swego kadru i posługuje się 'spustowym' obiła mi się o uszy.
    Podobnie może wyglądać sprawa nie tylko z ociemniałymi; są też ludzie chorujący na SM czy bez rąk, sprawni wzrokowo ale fizycznie niezdolni do obsługi urządzeń.
    Kim jest fotograf? Spustowym czy autorem koncepcji na kadr?
    Fotografia jest przecież zaliczana do dóbr podlegających prawu o własności intelektualnej.
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

tak na serio. Czasami przychodzą do głowy mi takie hmm myślę że dość ciekawe pytania chyba warto czasami podyskutować na takie
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

Nie chce mi się wierzyć, że z połączenia aparat + niewidomy powstałoby coś więcej niż pstryk.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów