Szukaj
To ty nie wiesz, że tam skąd pochodzę są takie "specjalne" drzewa, dokładnie Sosny Praworosty(Sosnus praworostus)![]()
Pentax *istDS
w scenopisie było napisane ihhhhhih , a co do zdjęcia to faktycznie szaro i tak jakoś bez wyrazu
ja do tego dochodziłem blisko rok czasuNo, uczę się, ale powiedzcie jak zrobic dobre BW?![]()
pochwalę Cię, w miarę dobry kadr
obróbka leży
Co do samego zdjęcia nie będę się już odnosić. To co najważniejsze koledzy już powiedzieli.
Ale jeśli chcesz się uczyć konwersji zdjęć do czerni i bieli to polecam to miejsce
W learning zone, autor tej strony podzielił się kilkoma ciekawymi technikami, od kuchni pokazując jak pracuje ze swoimi zdjęciami. Mają tam też całkiem fajne forum poświęcone tylko fotografii czarno białej. Jakosc prezentowanych prac jest bardzo różna, ale kilka osób trzyma niezły poziom. Takze poelcam wszystkim![]()
Przyzwyczaj się do obróbki RAWów. Przetestowałem już wszystkie softy i jednak najlepiej wypada ACR.Bywa, jaki program lepszy, PS(PhotoShop)
Odnośnie samej konwersji b/w - moim zdaniem najistotniejszym czynnikiem jest informacja o kolorach zawarta w profilu RGB. Nad intensywnością kolorów jesteś w stanie zapanować na etapie wołania RAWa - inaczej przyszykowuje się zdjęcie kolorowe a całkowicie inaczej fotografię pod b/w. Kanały R,G i B możesz do woli mieszać. Następnym ważnym elementem jest kontrast i jasność - najlepsze efekty uzyskasz bawiąc się krzywymi. Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami