Witam,
Mam pytanie dotyczące ustawień auto iso w D300.
Czy można zmienić skok ustawień, tzn. mam ustawienie np. iso 800 i później 1600. Czy można ustawić pośrednią wartość?? Jeśli tak to jak to zrobić
Szukaj
Witam,
Mam pytanie dotyczące ustawień auto iso w D300.
Czy można zmienić skok ustawień, tzn. mam ustawienie np. iso 800 i później 1600. Czy można ustawić pośrednią wartość?? Jeśli tak to jak to zrobić
Masz jak widać ustawiony skok o 1 EV. Zmieniasz to w menu ustawień osobistych opcja b1 pozwala ustalić 1EV; 1/2 EV lub 1/3 EV i wówczas będziesz miał dostęp do pośrednich czułości
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
Mam ustawioną 1/2 EV i jeśli chcę ustawić ręcznie czułość to jest tak jak mówisz, jednak w ustawieniach max iso na auto zostaje 400 800 1600 i 3200 i tego zmienić nie mogę.
NO bo chyba nie możesz, tyle że aparat sam będzie rządził pośrednimi wartościami. Np. ustawiasz 800 a on podnosi w razie potrzeby do 1250 a nie do 1600 od razu.
D800
A po co to chcesz zmieniać? To jest tylko górne ograniczenie wartości ISO - automat nie może wybrać czułości wyższej niż sobie założyłeś. Za to dolną granicę czułości określasz sobie jak chcesz. W konsekwencji automat zwany AUTO ISO, po analizie ustawionych parametrów ekspozycji, dobiera najniższą możliwą czułość z wybranego przez ciebie zakresu. Wszystko jest OK i niczego tu zmieniać nie trzeba.
Jacek
No tak, tylko jeśli chcę aby górną granicą był 1250 a nie 1600 to już tego nie da rady zrobić
A jakie masz uzasadnienie dla takiego super aptekarstwa? Jeśli wiesz lepiej, jaką czułość należy ustawić, to ja ustawiasz i jest po sprawie. Jeśli zdajesz się na automat, to znaczy, że albo nie wiesz czego chcesz, albo nie zależy ci na super precyzji. Chyba proste?
Jacek
Moim zdaniem możliwość dokładniejszego ustawiania parametrów w AutoISO byłaby przydatna. Np. gdyby można było próg czasu uzależnić od ustawionej ogniskowej...
jeśli bardzo Ci zależy na max iso1250, to ustaw sobie max iso800, zdefinuj domyślną korekę ekspozycji na poziomie -0.7EV i rób zdjęcia. Potem przy wywoływaniu RAWów ustaw domyślną korektę ekspozycji +0.7EV i automatycznie dostaniesz zdjęcia przy ekwiwalencie czułości iso zawsze o 0.7EV większym niż to co ustawił automat w aparacie![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Zdaję się na automat bo nie potrafię kontrolować jeszcze wszystkiego na raz. Więc wolę robić foty w priorytecie przesłony i ISO mieć na auto a skoncentrować się na kadrowaniu. A iso auto chciałem ograniczyć bo jednak na 1600 widać już szumy. I to wszystko, daleko mi do aptekarstwa![]()
Skontaktuj się z nami