Mam nadzieję że jestem ślepy czytając instrukcję.. D700 nie ma bracketingu przysłony! D70 miał. Jeżeli tak to dla mnie jest największa z wad tej puszki.
Szukaj
Mam nadzieję że jestem ślepy czytając instrukcję.. D700 nie ma bracketingu przysłony! D70 miał. Jeżeli tak to dla mnie jest największa z wad tej puszki.
Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis
Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400
Nie wiem, czy jesteś ślepy, czy nie, ale opcje autobracketingu D700, ma bogatsze niż D70Nie chce mi się szukać w tej chwili w instrukcji, jak i gdzie to jest opisane, ale szybki test organoleptyczny upewnił mnie, że w trybie S, bracketing przysłony działa! Bo rozumiem, że o to chodzi?
Aha to dobrze że jest.. Dalej nie mogę znaleźć niestety tego pod bracketingiem w instrukcji..
Chciałbym zrobić 9 zdjęć w serii i każde z inną przesłoną.
Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400
custom e5 + e6, strona 315/316 instrukcji
Teraz działa dzięki za naprowadzenie. Wcale to nie jest takie oczywiste że trzeba ustawić "ekspozycja" oraz tylko i wyłącznie tryb manualny po przesłonie.
Dziwne że działa to tylko w manualnym trybie. Muszę dobrać czas ręcznie a przecież po to jest bracketing w trybie A żeby uchwycić moment.
Na D70 działało to też w trybie A, w D700 w trybie A zrobi się bracketing ekspozycji.
Ale to nie jest najlepsza metoda na bracketing, bo w ten sposób robisz kilka zdjęć, ale każde z inną głębią ostrości. Cyfra daje tu o wiele więcej możliwości niż analog - na przykład bracketing z wykorzystaniem czułości, co moim zdaniem jest najwłaściwsze, oczywiście jeśli nie przekraczasz granicy akceptowalnych szumów. W analogu czegoś takiego zrobić się nie da.
Ostatnio edytowane przez JK ; 23-09-2008 o 22:30 Powód: literówki
Jacek
Jakieś dziwne rzeczy piszesz. Braketing działa identycznie jak w D70. W trybie A, wykonałem 3 zdjęcia, każde jest z innym czasem. Jeśli ISO Auto jest wyłączone. Gdy ISO Auto jest włączone, to zamiast czasu, zmieniane było ISO w przypadku akurat moich zdjęć (bo ISO było generalnie zbyt niskie). Wymienione opcje służą do dokładnego skonfigurowania bracketingu, tak by sobie go dostosować do własnych potrzeb. Żadna funkcjonalność nie jest okrojona. Opcja e6 mówi o tam jak ma być realizowany bracketing w trybie M, ale nie o tym, że to jedyny tryb w jakim bracketing działa! Jest to dodatkowa konfiguracja w stosunku do D70. Opcja e5, to dokładnie to co było w starszych modelach. I dokładnie tak działa.
Poplątałem w ustawieniach, faktycznie jest identycznie jak w D70. Dziękuję za pomoc. Teraz działa.
Jacek Z. po to bracketing po przysłonie, żeby robić zdjecia w serii i uchwycić moment.
Dokładniej: jeżeli mam 2 (może 3-4) sekundy na złapanie fajnego ujęcia np. ściskających się spontanicznie ludzi, to właśnie robiąc równocześnie bracketing i seryjne po przysłonie wybieram później najładniejsze zdjęcie, z tą uchwyconą chwilą, i mogę wybrać najładniejszy bokeh. Ręcznie ciężko nadążyć ze zmianą przysłony. Wprawy też jeszcze nie mam aż takiej, żeby przewidzieć na szkle 24-70, czy ładniej będzie z przesłoną np. 4.5 lub 4. Jak nie robiłem bracketingu to później, dobre kilka razy żałowałem, że ustawiłem taką a nie inną wartość przysłony, bo złapałem fajny moment a bokeh nie taki jak chciałem.
Czy miałeś takie odczucie po zgraniu zdjecia i wrzuceniu na monitorze, że mogłeś ustawić przesłonę odrobinę inaczej? Sądziłem, że właśnie po to jest bracketing po przysłonie+seria.
Używam tego od czasu do czasu, szczególnie wtedy, kiedy mamy wyjątkowy jubileusz profesora na uczelni.
Może za bardzo idealnie czasem chciałbym to zaplanować i w tym mój problem![]()
24-70 ma taki ładny bokeh, że chcę wybrać najładniejszy.
Już nie mogę się doczekać tego momentu, kiedy po jakimś czasie będę umiał szybko zmieniać ustawienia w aparacie.
Skontaktuj się z nami