Bo tu ostatnio od jakiegos czasu po prostu panuje fetysz pelnej klatki i inne aparaty nie robia juz zdjec
Ot taki lokalny folklor, do ktorego trzeba podejsc z dystansem.
Szukaj
Bo tu ostatnio od jakiegos czasu po prostu panuje fetysz pelnej klatki i inne aparaty nie robia juz zdjec
Ot taki lokalny folklor, do ktorego trzeba podejsc z dystansem.
Jestem amatorem i fotografia nie jest moim jedynym hobby, ani źródłem utrzymania. Zastanawiałem się czy zamienić D300 na 700 i odpuściłem, ponieważ stan obecny zadowala mnie w pełni. Może gdybym na zdjęciach zarabiał, moje podejście byłoby inne, lecz w takim przypadku pełna klatka jest po prostu za droga. Trzysetka daje mi dużo radochy ( poprzednio D80 ) i długo jeszcze będę mógł przy niej rozwijać swoją pasję.
D700 widziałem, miałem w rękach, ale ta cena jak na hobby jest zbyt wysoka. Poza tym przyzwoita optyka jest pod DX przystępna, natomiast ceny np.teleobiektywów i ich waga po FX są nie na moje nerwy.
N24-70 z D300 to jest, wbrew pozorom , również dobrana para. Zależy co i jak chce się fotografować. Ja jestem z tego zestawu zadowolony.
Jesteśmy na forum sprzętowym, więc wszelkiej maści fetysze sprzętowe są jak najbardziej na miejscu.![]()
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
To moze jeszcze inna opcja:
D700 + N 28-105 + N 80-200 (albo cos z dolu jesli 28 za wasko).
N 28-105/3.5-4.5 to 10-cio letnia konstrukcja, wypuszczona na rynek za
analogowych czasow, ale przyznam ze wiele dobrego o tym szkielku
czytalem. No i cena - jakies 3x taniej niz N 24-70.
W kazdym badz razie w cenie N 24-70 masz: 28-105 i 80-200.
A w praktyce - kolega robi reporterke D3 + 28-105 i jest zachwycony
efektami. Z dolu sie podpiera S 15-30 z gory N 80-200.
pozdro
McE
Taaa... tylko coś nam autor wątku zaginął![]()
Dziękuję za dotychczasowe opinie. Już spieszę z informacją: fotografia postaci, ale i architektura zabytkowa, ale i też pod grafikę (DTP, design, www itp.). I jest z tego zarobek. Nie jestem fetyszystą, bo wiele czasu jechałem na D70, teraz D80 - z którego naprawdę jestem zadowolony. Ale chciałbym zainwestować w coś docelowego (mrzonka?)...
Ważę tu dwie teorie:
1. Lepsze body, oszczędność na szkłach.
2. Dobre body, lepsze szkła.
W jednym z internetowych sklepów widziałem interesującą ofertę: D700 + 24-70 w cenie niższej, jak zakup każdego z tych produktów po najniższych kosztach podawanych przez portale cenowe.
Ostatnio edytowane przez kilovat ; 19-09-2008 o 18:58 Powód: Uzupełnienie treści.
Skontaktuj się z nami