Szukaj
będę przewrotnyciekawsza jest trójka i czwórka...dlaczego? nudzą mnie już ostre ptaki na nieostrym tle...
ok kilka ujęc trzeba takich miec, ale przecież ptaki żyją w jakimś określonym środowisku, które dla nich jest ważne jeśli nie najważniejsze...i ja jako miłośnik przyrody i ptaków chcę te ptaki obserwowac i poznawac właśnie na tle środowiska...one nie są i nie mogą byc wyrwane z kontekstu...bo tracą sens...takie ostre ptaki na nieostrym tle to są dobre do albumu czy katalogu pt. jak wygląda ten czy tamten ptak?
powiem tak: nie wiem jakim szkłem robisz zdjęcia i ile potem kadrujesz ale jeśli to pełny kadr to super że udaje ci się podejśc je tak blisko...jęsli mocno kadrujesz to pomysl o tym żeby jednak podejśc bliżej...nie jest to łatwe, to szalenie płochliwe stworzenia...ja nie mogę sie jakoś do nich zbliżyc...
z istotnych wad to na czwórce jest jakas mgła w dolnym rogu która wyglada fatalnie i popsuła zdjęcie...
a wogóle to rób zdjęcia bo warto!![]()
A mnie się wydaję że Twoim zdjęciom brakuje światła i kontrasty jak również koloru. Sa takie jakięś mdłe i płaskie.
Same kadry nie są aż takie kiepskie. Na forum jest dużo o wiele gorszych zdjęć. W sprzęt wyposażony jesteś bardzo dobrze, niejeden marzy o takim. Obserwuję Twoje fotki od jakiegoś czasu, nie komentuję w zasadzie błędów bo niewiele mam doświadczenia w fotografii swój głos oddaję tylko wtedy gdy zdjęcię mi się podoba i zatrzyma mój wzrok na dłużej. Zauważyłem że najsłabszym Twoim ogniwem jest obróbka . Powinieneś chyba kupić jakąś literature ( może coś Scotta Kelby na początek) i zacząć ćwiczyć obróbkę. Jestem przekonany to jest droga aby Twoje fotki nabrały wyrazu i stały sie zauważane. Pozwoliłem sobie "tknąć" nieco Twoją fotkę. PSułem ja dosłownie kilkanaście sekund (Krzywe, poziomy, nasycenie i wyostrzanie ) i MZ w tym kierunku powinna iść obróbka. Nie poprawiałem balansu bieli ponieważ nie moja fota i nie chcę za dużo majstrować.
Oto co mi wyszło:
Nie masz mi chyba za złe że grzebałem w Twojej fotografii.
Pozdrawiam.
Dziekuje za tak obszerne kometarze!
Rycerz - Czapla siwa zafascynowala mnie soba, nie wiem kiedy to nastopilo ale tak jestOd tamtej pory chce coraz bardziej i coraz lepiej ja fotografowac. Czytam o tym ptaku duzo informacji w internecie. Co do samych zdjec to, tak sa to najczesciej pelne klatki a jak juz crop to maksymalnie 30%. Wczoraj napisalem ze bede budowal tratwo/zasiadke, jednak jej budowa troche sie opozni, praca i do tego szkola ktora teraz zaczynam stoja jednak na pierwszym miejscu. Jak skoncze ja budowac to oczywiscie sie pochwale.
Zen - Zgadzam sie, moim najslabszym ogniwem jest obrobka, poprostu nie umiem jejCo do zdjecia ktore poprawiles to faktycznie jest bardziej kontrastowo od mojego, jednak na glowie i szyi sa biale ''plamy'' i one sa przepalone. Te miejsca jak juz kiedys ktos zwrocil mi uwage nie moga byc przepalone. Co do sprzetu to chcialbym miec inny, jest to oczywiscie w planach od dluzszego czasu ( kiedy zalozylem watek o zmianie systemu czy jakos tak ), przez ten czas zbieram kase, jednak zawsze do ku*** nedzy zawsze cos wypadnie, a to telefon sie zepsuje i 1200zl na telefon, a to laptop potrzebny i 6000 zl na komputer i tak w kolko. Mam jednak nadzieje ze w przyszlym roku sprzet deczko sie zmieni. A i nie jestem zly za grzebanie w zdjeciu
Tutaj troszke poprawione zdjecie, czy jest lepiej? Idzie to w dobrym kierunku?
Moja obróbka była pośpieszna i powierzchowna, na pewno gdyby fotografii poświęcić więcej czasu efekt byłby
o wiele lepszy. Chciałem Ci tylko pokazać że można inaczej. Moim zdaniem sprzęt który posiadasz całkowicie wystarczy do robienia wyśmienitych fotografii, lecz jeśli nie nauczysz się i nie pojmiesz obróbki to nie wykorzystasz nawet w połowie możliwości które dany aparat czy obiektyw będzie posiadał. Spójrz na forum ile jest pięknych zdjęć wykonanych starymi D50 ,70 czy nawet kompaktami. No ale to do Ciebie nalezy wybór. Ja wybrałem naukę, a zamianę mojego D40x zostawiłem do czasu aż w pełni będę umiał wykorzystać jego możliwości. A poprawione zdjęcię czapli jest oczywiście lepsze.
Pozdrawiam
Twoje zdjęcia są przede wszystkim niedoświetlone. Spójrz na histogram.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem swoją wersję tego poprawianego zdjęcia. Jak będziesz chciał, żeby usunąć, to poproś moda, bo ja nie będę miał możliwości edycji posta.
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
"How do you feel about women's rights? I like either side of them."
orginalna wersja ma klimat...bagiennypoprawiona wersja przez Macro na moim ekranie wyszła zbyt blado...
Mam wrażenie że wszystkie Twoje fotki są niedoświetlone.
fotograf, po pierwsze primo masz lustrzankę cyfrową. Jezeli masz kłopot z poprawnym naświetleniem, zrób kilka ujec, zmieniając parametry. Zrob dodatkowo jeszcze kilka ujec zmieniajac tryb pomiaru swiatla. Obserwuj histogram i według niego koryguj nastawienia. Ewentualnie nastaw bracketing.
po drugie primo, niedoswietlona czapla moze jeszcze wyjsc na ludzi...mozna sprobowac np. tak:
skopiuj wastwe i otwórz krzywe (curves). przesun prawy suwak w lewą stronę...
Jezeli na czapli wyjdą ci jaskrawe plamy, uzyj gumki, klikajac w wybrane miejsca.
Mozesz rowniez poklikac dla wprawy w rozne szare miejsca czapli szarym kroplomierzem, znajdujacym sie pod krzywymi.
Czapli to z pewnością nie zaszkodzi.
Jezeli efekt cie nie zadowoli, kasujesz warstwe i zaczynasz od nowa.
Ale - powtarzam - najwazniejsze jest uzyskanie jednego kadru z poprawna ekspozycją " w terenie"
I'm not always right, but I'm never wrong...
Skontaktuj się z nami