Close

Strona 82 z 95 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
    O kręceniu filmów jak i kamerach niezbyt wiele wiem. Jeśli jednak jest jak twierdzić, że RED ONE kosztuje 20k, a obiektywy do niej po 8-10k, to nie sądzę, by nawet dla małej agencji był, to wydatek na który nie może sobie pozwolić. Warto zaznaczyć, że RED ONE posiada budowę modułową z pełną kompatybilnością i możesz wykorzystać klamoty przykładowo od Arri. Zresztą różnica kosztów względem zestawu 5D MkII i kilku eLek chyba nie będzie na tyle znacząca, by zrezygnować z funkcjonalności, ergonomii i innych zalet kamery. Rynek przyjmie movie mode ciepło. Na chwilę obecną rynek amatorski. Szczerze wątpię, by 5D MkII zatrząsł rynkiem filmowym Wątpić nie oznacza jednak wykluczać Życie pokaże.

Pozostanę przy swoim, ale nikogo nie chcę do swojego przekonywać
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 17-10-2008 o 22:43
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
    RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.

Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
    po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily
    dodatek to robienia fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.

Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
    po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily

Póki co ten projekt wygląda tak: i deklaracja Jannard'a: http://www.scarletuser.com/showpost....91&postcount=1

Także nie wiadomo jak to będzie wyglądało do końca. Zbieżność czasowa tych zmian z premierą 5D mkII jest raczej nieprzypadkowa.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
    Nie rozumiem tej tezy . Najwiekszą zaletą 5D/D90 jest nie to, że maja tryb video, ale to że mają wymienną optykę. Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm??? Poważnie myślący o video z wymienną optyką raczej nawet nie zatrzymają się przy stoisku RED (o ile wogóle ta firma coś pokaże) mając jako alternatywe tanie DSLR (myśle, że każdy następny korpus będzie miał możliwość nagrywania video i to coraz badziej dopracowaną).

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm???
    Tak, chociażby Nikkorów.

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Arra - myślę, że ludzie poważnie myślący o video dobrej jakości z wymienną optyką raczej nie zatrzymają się przy 5d/d90, za to jak najchętniej przy RED.
    To firma wyspecjalizowana w video, dysponująca budżetem i czasem na opracowywanie nowych "zabawek".
    A co do obiektywów - jak wspomniał Kolega wyżej.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Tak, chociażby Nikkorów.
    To, przepraszam, zwracam honory, na zdjęciu było pokazane jakieś niewiadomo co, nie wiedziałem do tego da się dokręcić Nikkory.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie rozumiem tej tezy . Najwiekszą zaletą 5D/D90 jest nie to, że maja tryb video, ale to że mają wymienną optykę. Czy w tym RED (co to wogole za firemka) masz możliwość podpięcia fiszki, portretowego tele ze światłem 1.2, macro 1:1, czy tele 600mm??? Poważnie myślący o video z wymienną optyką raczej nawet nie zatrzymają się przy stoisku RED (o ile wogóle ta firma coś pokaże) mając jako alternatywe tanie DSLR (myśle, że każdy następny korpus będzie miał możliwość nagrywania video i to coraz badziej dopracowaną).

Pozdrawiam
    Do RED-a możesz podpiąć większość dobrej optyki na rynku. Nikkory, EF-y, Zeissy etc. To firma która ustanowiła standard jakościowy na rynku kinematografii cyfrowej nieosiągalny dla innych (jedynie Panas ma porównywalne kamery). Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-10-2008 o 12:50
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
    Nie do mnie kierowałeś posta, ale włączę się w dyskusję. Dzisiaj amatorzy mają 1D MkIII/1Ds MkIII, a mieć będą 5D MkII z eLkami za naście lub dzieścia tyś. PLN. Kuba w tym wątku chwalił się obiektywem kosztującym połowę kwoty, o której wyżej wspominasz, a przecież, to tylko jedna pozycja w jego arsenale Nie rozumiem dlaczego filmowiec poważnie podchodzący do tego, co robi nie miałby sięgnąć po RED ONE skoro fotografowie sięgają po sprzęt równie drogi Pisaliśmy jednak o agencjach i ludziach PROFESJONALNIE I POWAŻNIE zajmujących się video reklamą. Poddałem pod wątpliwość czy tego rodzaju ludzie sięgną po 5D MkII jako kamerę. Movie mode jest fajnym dodatkiem dla fotografującego, ale wizja kolejek filmowców i agencji zapisujących się po 5D MkII dla funkcji movie mode jest IMO mało realna. Trzeba, by zapytać Bono (J.Bonecki) czy jako filmowiec i fotograf zrezygnowałby z RED ONE zastępując ją 5D MkII Nie próbuję umniejszać 5D MkII, bo jawi się jako świetny aparat, ale wiele osób zrobiło z niego profesjonalną kamerę z czym trudno mi się zgodzić.

Pomysł movie mode zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Już się do tej funkcji przekonałem. Jednak movie mode ma dla mnie mniejszą wartość niż praktycznie rozmieszczone punkty AF na matówce. Od początku zaznaczałem, że przede wszytkim priorytetem są dla mnie funkcje i parametry aparatu. Liczę, że kiedyś Nikon rozwinie movie mode i kolejna puszka FF, którą kupię będzie posiadała w pełni funkcjonalną funkcję kręcenia filmów HD.
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 18-10-2008 o 13:56
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Masz rację co do ludzi poważnie myślących o video że raczej nie zatrzymają się przy RED, bo to po prostu zbyt wysoka liga cenowa na takie projekty. Taki w miarę funkcjonalny zestaw RED ONE to 17- 20 tyś $.
    Zwroc uwage, ze Red w 2009 chce wypuscic kamere portable za ok 3 tys dolcow, a to podobna liga cenowa co 5DMKII. I dlatego o nim tu rozmawiamy/wspominamy.

Strona 82 z 95 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów