Szukaj
ujęcia Laforeta robione podczas kręcenia filmu.
nie są to klatki z filmu, tylko zdjęcia robione podczas kręcenia (aparat ma taką funkcję)
http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2128
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
hmmm
Kuba, czyli jeśli dobrze rozumiem to kręcisz sobie tym 5D II film i np. w 10, 15, 17, 22 itd sekundzie filmu robisz zdjęcia o pełnej rozdzielczości tak? czyli dla ślubniaków wymarzone narzędzie pracy - kręcą cały ślub w kościele w HD i mają wszystkie momenty ważne w pełnej rozdzielczości![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
tak to jest opisane
kręcąc film procesor w locie robi resize do rozmiaru Full HD ale masz możliwość zrobienia pełnowymiarowego zdjęcia w wybranym formacie (również RAW). Skutkuje to lekkim rwaniem filmu (ponoć niecała sekunda wypada), ale można to opracować sklejając dłuższe ujęcia.
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
pomysl nie jest nowy .. kiedys bodajze sony albo jvc zastosowalo go w jednym z modeli kamer - podczas krecenia filmu mozna bylo zrobic "stopklatke" wypadal z filmu czas potrzebny na podniesienie lustra czy co tam bylowedy bylo to innowacyjne roziwiazanie (nie wiem czy przyjelo sie w pozniejszych kamerach bo rynek kamer jest mi obcy) .. teraz jak widac wchodzi tylnymi drzwiami do fotografii
widzę i inne zastosowania. Wymierazawód fotoreportera, teraz dziennikarze piszący do swych artykułów "podpinają" sami zdjęcia. A ostatnio cała prasa ma swoje strony internetowe, na których zamieszczają filmiki. Wiecie jaka to oszczędność? Nie trzeba mieć 3 ludzi - dziennikarza, fotoreportera i filmowca. Wystarczy jedna. Sam jestem świadkiem tego jak powstawał tego rodzaju materiał. Dziewczyna (na dodatek praktykantka w gazecie) miała opisać (w tym przypadku moją sesję zdjęciową z misskami) i robiła jednocześnie filmik na stronę www gazety. Żal mi jej było, bo ustawiła się z kamerą pod światło i spodziewałem się, że wynik tego będzie zły. Fakt, film wyszedł fatalnie. Kamera była zwykła, amatorska. A teraz redakcje oszczędza niesamowicie - i na ludzich i na sprzęcie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
czyli w reporterce dazymy do tego ze ebdzie sie wysylac na konferencje robota x1/79 i po problemie.
studyjna tez umrze bo bedzie latwiej w PS11 wlaczyc filter "renderuj laske w kostiumie kapielowym" .... echhhh moze czas pier... to wszystko i uciekac na jakas bezludna wyspe?![]()
Dobry pomysł. Ale ta wyspa będzie enklawą zacofanych technologicznie fotografów, którzy robią tylko zdjęcia (!) i to - o zgrozo - lustrzankami. Niektóre aparaty z matrycami poniżej 20 mpix! Niektóre... na film!...(Prawie nie przeszło mi to przez klawiaturę.
) Skomplikowane, mechaniczne konstrukcje z ruchomymi elementami - nikt na świecie nie byłby już w stanie ich serwisować.
A te zapomniane dyskusje, jak gwar przedwojennej Warszawy: "wiesz, idę fotografować w studio, z modelką", "wywołałem ostatnio rolkę Tri-X'a".
![]()
Skontaktuj się z nami